Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Młotowiertarka DeWalt - udar strasznie odbija w ręce.

Jaszatan 09 Apr 2019 20:21 1764 11
    Jaszatan
    Level 2  
    Witam,
    Kupiłem używaną młotowiertarke i czekała na pracę około 2 miesięcy. Gdy przyszło mi jej użyć to po chwili działania na udarze strasznie zaczęła podskakiwać i odbijać w ręce. Że sprzedającym zero kontaktu. Pierwsze co mi przyszło do głowy to może ten udar jest odwrotnie założony ze wali w ręce zamiast w ścianę? Nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość? Drugie to może zły smar? Z głowicy SDS wypływa duża ilość czarnego smaru. Jeżeli ktoś coś wie to bardzo proszę o pomoc.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A może zapisałbyś się na jakiś kurs używania młotowiertarek i od razu poprawnego zadawania pytań?
    - nie ma możliwość założenia udaru tak, żeby był w drugą stronę,
    - wyciekający z główki smar to usterka.
    kot mirmur
    Level 33  
    Napisz kolego jaki jest model tej wiertarki. Najważniejsza jest litera R , ona może świadczyć o odwróconym udarze-CHECHE. A tak na poważnie - napisz jaki to model.
    Jaszatan
    Level 2  
    Model młotowiertarki dewalt d25123 qs.
    Postanowiłam między innymi tak to opisać żeby zobrazować usterkę. Gdy chciałem wywiercić w cegle otwór to nie dało się utrzymać w jednym miejscu tak podskakiwała. Następnie chciałem trochę kuć. Myślałem że w kuciu nie będzie to przeszkadzać, ale po chwili ręce zaczęły boleć a rezultat marny. Jakby odbijała się od ściany.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Należy rozebrać i najpierw zobaczyć w jakim stanie są łożyska wirnika (najpewniej do wymiany), następnie rozebrać i sprawdzić mechanizm udaru - tu na pewno simmering i oringi do wymiany jak również smar.
    Jaszatan
    Level 2  
    A jeżeli się sprawdzi to co napisałeś to jaki jest koszt części? I czy bez specjalnych narzędzi i doświadczenia można to samemu zrobić? Ewentualnie koszt naprawy?
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Najpierw rozbierz i sprawdź części, łożyska lecz jeśli brakuje Ci doświadczenia to rozważ oddanie do serwisu. Do łożysk potrzebny ściągacz odklejacz a resztę powinna nie stwarzać problemów. Pierwsze to sprawdź łożyska na wirniku tylko najpierw wyjmij szczotki. Jesli chodzi o części to tu masz centralny serwis gdzie części mozesz kupić: https://www.erpatech.pl/serwis
    KaW
    Level 34  
    To jest młotowiertarka. Trzeba zobaczyć jakie funkcje są do dyspozycji i spokojnie wypróbować. Trzeba swobodnie ją trzymać i poćwiczyć kucie bruzd lub wiercenie otworów. Nic na siłę.
    Pewnie, że lepiej byłoby ćwiczyć na nowej. Może się da jakiś inny - nowy model - przećwiczyć w jakimś sklepie.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    kot mirmur
    Level 33  
    Kolega Rycho T dobrze podpowiada. Niestety, autor postu musi rozebrać cały młot, umyć np. benzyną ekstrakcyjną, wymienić zużyte części gumowe, i pewnie inne cukiereczki typu łożyska. Przy składaniu trzeba wnętrze przekładni wypełnić odpowiednią ilością odpowiedniego smaru- i gotowe. Powodzenia!
    Jaszatan
    Level 2  
    Dziękuję wszystkim za dużo cennych porad. W młotowiertarce faktycznie puścił oring na bijaku. Trochę dlubaniny i sprzęt działa rewelacyjnie. Pozdrawiam.