Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Husqvarna 36 - od podstaw/brak kompresji/brak iskry

11 Kwi 2019 10:54 375 13
  • Poziom 3  
    Witam wszystkich.
    Dostałem ww pilarkę od znajomego i chciałbym w niej zrobić generalny remont, tj.
    1. wymienić uszczelniacze
    2.pierścień
    3. membrany
    4. uszczelki
    5.i filtry powietrza i paliwa.
    Chce zaznaczyć że piła ma słabą kompresje i brak iskry. Jest to druga pilarka jaką robię więc wybaczcie jakbym zadawał głupie pytania:)
    Odnośnie pierwszego punktu: czy muszę wymienić też łożyska czy wystarczą same uszczelniacze. I jakie kupic bo do tego modelu sa rózne oznaczenia a na starych mam MTP 5145M 24 i nie mogę znaleźć takich samych.
    Ad.2. jakie są wymiary pierścienia
  • Moderator Samochody
    xxxPBxxx napisał:
    A oryginalne uszczelniacze gdzieś dostanę bo słyszałem że te tanie zamienniki długo nie działają.
    To kup drogie. W czym problem?
    xxxPBxxx napisał:
    Czy pod cylindrem ma być uszczelka czy np pasta dirko?
    Pasta dirko.
  • Poziom 3  
    A w miejscu uszczelniaczy też pastę dać czy tylko na tej płaskiej powierzchni gdzie są srubki
  • Poziom 21  
    Jak gniazda uszczelniaczy nie są wyrobione i ciasno siedzą to nie smaruj.
  • Poziom 3  
    Ok. Sprawa wygląda następująco. Przyszły mi już wszystkie części więc złożyłem piłę. Jest iskra bardzo dobra, kompresja, ale pilarka nie odpala. Prawdopodobnie jest to wina gaźnika. Przy wymianie membran i iglicy zauważyłem że iglica pozostaje w jednej pozycji tak jakby tam w ogóle nie było sprężyny. Działa dopiero jak poluzuje śrubkę. Można to jakoś naprawić czy potrzebuje nowy gaźnik?
  • Poziom 12  
    Można sprawdzić, tylko trzeba rozkręcić cały mechanizm i sprawdzić co jest przyczyną blokowania, tylko dokładnie trzeba każdą część obejrzeć i sprawdzić pod kątem jej pracy.
  • Poziom 1  
  • Poziom 3  
    Więc tak . Przekładałem sprężynki i nic to nie zmieniło tak samo śrubki i iglice ,blaszkę też wymieniałem . Na ssaniu pochodzi dosłownie chwilę i później już nie odpali. Na pewno nie jest to wina regulacji . Czekam na gaźnik z tego samego modelu od kolegi więc sam znać co i jak

    A może ktoś coś podpowie co może
    być nie tak
  • Poziom 3  
    Rycho T napisał:
    Najpierw podkładka, na gaźnik a na nią membrana.


    Tak właśnie mam. Problem jest z iglicą
  • Poziom 21  
    Daj jakieś fotki jak to masz złożone.
  • Poziom 3  
    Wymiana gaźnika na nowy pomogła .
  • Poziom 3  
    Wymiana gaźnika na nowy pomogła .

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wymiana gaźnika pomogła. Pilarka działa bez zarzutów . Nawet przy dłuższej pracy