logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Bluetooth w karcie WiFi+BT (np. Intel 7260) wykorzystuje antenę?

Lockheed 11 Kwi 2019 15:46 1143 2
REKLAMA
  • #1 17899699
    Lockheed
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Chciałbym zapytać jak działa Bluetooth w kartach sieciowych miniPCIE, które łączą ze sobą WiFi i Bluetooth, np. Intel 7260.

Czy Bluetooth w takiej karcie używa podłączonej anteny WiFi, dzięki czemu zapewnia lepszy zasięg, niż np. wbudowany moduł BT w laptopa, który nie ma podłączonej żadnej anteny?
    Czy też działa to tak samo, i bluetooth nie posiłkuje się żadną podłączoną anteną?

Mam laptop T420s, w którym próbowałem zarówno wbudowanego modułu BT, jak i jego nowszej wersji z X Carbon, oraz dedykowanego odbiornika/nadajnika wpinanego w UBS. Żadne z tych rozwiązań nie dało mi dostatecznie dobrego połączenia z głośnikami bluetooth.

Czy wymiana karty WiFi na WiFi+BT da lepsze efekty?
  • REKLAMA
  • #2 17899713
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4857
    Anteny BT, to najczęściej kawałek ścieżki na laminacie.
    Przykładowo:

Lockheed napisał:
    Żadne z tych rozwiązań nie dało mi dostatecznie dobrego połączenia z głośnikami bluetooth.
    A konkretnie w czym problem?
  • #3 17900477
    Lockheed
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    DriverMSG napisał:
    Anteny BT, to najczęściej kawałek ścieżki na laminacie.
    Przykładowo:

Wydaje mi się, że to karta Bluetooth, a nie WiFi+Bluetooth. Chciałbym się dowiedzieć, czy Bluetooth w kartach WiFi+BT (np. Intela) używa anten podłączonych do karty by mieć lepszy zasięg.

DriverMSG napisał:
    Lockheed napisał:
    Żadne z tych rozwiązań nie dało mi dostatecznie dobrego połączenia z głośnikami bluetooth.
    A konkretnie w czym problem?

Gupienie zasięgu, generowanie coraz większych opóźnień (dźwięk kilka(naście) sekund za filmem).
REKLAMA