Witajcie drodzy forumowicze, przedstawiam wam mój projekt, który powstawał i ewoluował w mojej głowie dosyć długo. Jeszcze przed zakupem mikroskopu obmyślałem jak by tu wykonać podświetlenie tanim kosztem (ceny dedykowanych oświetlaczy są jakby z kosmosu). Pierwsza wersja lampy opierała się na zwyczajnym stabilizowaniu prądu, zaś regulacja jasności była realizowana poprzez PWM oparty na timerze 555. Poprzednia lampa służyła... co prawda służy mi jeszcze jednak już nie długo, ma pewną wadę. Gdy pracuję z np. płytami głównymi, które są błyszczące, powstają refleksy, które powodują że elementy są słabo widoczne i często muszę przechylać płytę żeby odbić w inną stronę nadmiar światła. Kiedyś w sieci znalazłem zdjęcia takich oświetlaczy, które miały na przewodzie pilot, którym sterowało się sekcjami oświetlenia, właśnie takiej lampy potrzebowałem. Jakiś czas temu zacząłem naukę programowania AVR'ów w języku C i gdy tylko nieco podstaw wlało się do mojej głowy, wpadłem na pomysł jak zrobić takie oświetlenie, które będzie miało sekcje pracujące w różnych trybach.
Zasilanie lampy to 16-30v, więc doskonale nadaje się zasilacz od laptopa i takie było jedno z założeń, żeby zasilanie było łatwo dostępne. (w przyszłości będę oferował sprzedaż tych oświetlaczy, bez zasilacza)
Głównymi elementami, generującymi światło są LED'y w obudowie 5630 sterowane driverem "PT4115". Sterowanie sekcjami jest realizowane za pomocą mikrokontrolera ATTINY85, na chwilę obecną ustawionych jest 8 trybów świecenia.
Projekt ten, między innymi służył mi jako utrwalanie wiadomości z dziedziny programowania i początkowe założenia były takie żeby tryby i regulacja jasności były sterowane tylko z mikrokontrolera i uparcie trzymałem się tego ATTINY żeby nie dawać sobie luzu i wycisnąć z siebie jak najwięcej. Niestety założenia przerosły sprzętowe możliwości ATTINY 85 i w efekcie mikrokontroler ten realizuje tylko sterowanie sekcjami, regulacja jasności została wyciągnięta do już mi znanego PWM na timerze.Tryby przełączane są microswich'em. Nie jest to jeszcze skończony projekt, brakuje mi jednego drivera (idzie do mnie z Chin spory zapas więc jeszcze poczekam), oraz program będę jeszcze modyfikował, w tej chwili nie ma żadnego wyłącznika, będę musiał ująć to w programie.
Jeżeli ktoś z was chciałby wykonać taką lampę, mogę udostępnić printy i hex.
Zasilanie lampy to 16-30v, więc doskonale nadaje się zasilacz od laptopa i takie było jedno z założeń, żeby zasilanie było łatwo dostępne. (w przyszłości będę oferował sprzedaż tych oświetlaczy, bez zasilacza)
Głównymi elementami, generującymi światło są LED'y w obudowie 5630 sterowane driverem "PT4115". Sterowanie sekcjami jest realizowane za pomocą mikrokontrolera ATTINY85, na chwilę obecną ustawionych jest 8 trybów świecenia.
Projekt ten, między innymi służył mi jako utrwalanie wiadomości z dziedziny programowania i początkowe założenia były takie żeby tryby i regulacja jasności były sterowane tylko z mikrokontrolera i uparcie trzymałem się tego ATTINY żeby nie dawać sobie luzu i wycisnąć z siebie jak najwięcej. Niestety założenia przerosły sprzętowe możliwości ATTINY 85 i w efekcie mikrokontroler ten realizuje tylko sterowanie sekcjami, regulacja jasności została wyciągnięta do już mi znanego PWM na timerze.Tryby przełączane są microswich'em. Nie jest to jeszcze skończony projekt, brakuje mi jednego drivera (idzie do mnie z Chin spory zapas więc jeszcze poczekam), oraz program będę jeszcze modyfikował, w tej chwili nie ma żadnego wyłącznika, będę musiał ująć to w programie.
Jeżeli ktoś z was chciałby wykonać taką lampę, mogę udostępnić printy i hex.
Cool? Ranking DIY