Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Beretta Quadra Green 25 CSI + Besmart slabo grzeje CWU max30stopni

olek30288 12 Apr 2019 15:34 2325 17
    olek30288
    Level 11  
    Witam
    Moze ktos spotkał sie z was bądź wie gdzie moze byc problem który objawia się brakiem możliwości ustawienia CWU na sterowniku besmart połączonym radiowo z kotłem.
    Odbiornik RF podłączony jest za pomocą kostki do płyty na OTBus (cyfrowo) a z nim sparowany jest programator besmart.(komunikacja bezprzewodowa)
    Problem jest tego typu ze wszystko dziala poza tym ze CWU osiąga max 30 stopni. i na sterowniku nie mozna wejść w ustawienia CWU ustawienia także niedostępne w trybie lato bądź zima
    po podłączeniu odbiornika/be smarta kocioł CWU grzeje na zadanie aż miło
    Niestety serwisant rozłożył ręce.
    Kocioł nowy .
    Z gory dzieki za zainteresowanie tematem
    olek30288
    Level 11  
    Podbije jeszcze temat kogo mozecie polecić jako serwisanta by do tego zajrzał woj lodzkie
    ROWE
    Level 34  
    olek30288 wrote:
    Problem jest tego typu ze wszystko dziala poza tym ze CWU osiąga max 30 stopni. i na sterowniku nie mozna wejść w ustawienia CWU ustawienia także niedostępne w trybie lato bądź zima

Widocznie instalator zamknął wejście do zmiany nastaw w tym regulatorze.
    olek30288
    Level 11  
    ROWE wrote:
    olek30288 wrote:

Widocznie instalator zamknął wejście do zmiany nastaw w tym regulatorze.

Hmm da radę jakoś to samemu ogarnąć czy trzeba jednak pokusić się o serwisanta?
    as007
    Level 15  
    A jak masz ustawiony program czasowy dla ciepłej wody? Ewentualnie w menu serwisowym sprawdź 24CLOC czy masz on czy off i ewentualnie przestaw na on.
    zales.vip
    Level 30  
    Może nastawy krzywych grzewczych są priorytetowe. Lub w komputerku masz nastawy dla ogrzewania podłogowego.

ROWE - niemożliwe jest zamknąć nastawy tak żeby inny - tez uprawniony serwisant sobie nie poradził.

Edit: przyjrzałem się zdjęciu. Na wyswietlaczu nie jest symbol podłogówki??
    olek30288
    Level 11  
    as007 wrote:
    A jak masz ustawiony program czasowy dla ciepłej wody? Ewentualnie w menu serwisowym sprawdź 24CLOC czy masz on czy off i ewentualnie przestaw na on.

wlasnie 24CLOC nie jest dastepny w menu zaawansowanym

Dodano po 3 [minuty]:

zales.vip wrote:
    Może nastawy krzywych grzewczych są priorytetowe. Lub w komputerku masz nastawy dla ogrzewania podłogowego.

ROWE - niemożliwe jest zamknąć nastawy tak żeby inny - tez uprawniony serwisant sobie nie poradził.

Edit: przyjrzałem się zdjęciu. Na wyswietlaczu nie jest symbol podłogówki??

tak jest tylko CO zas do ustawien wody nie mozna sie dobrac brakuje kilku finkcji w menu zaawansowanym mam dodatkowy parametr nr 32 CHdE którego nie znalazlem w instrukcji od be smarta
    as007
    Level 15  
    A ustawienia fabryczne można przywrócić? Albo może jest źle podłączony i działa tylko jako włącz wyłącz?
    olek30288
    Level 11  
    as007 wrote:
    A ustawienia fabryczne można przywrócić? Albo może jest źle podłączony i działa tylko jako włącz wyłącz?

Resetowałem poprzez parametr 14 FACt
    Odbiornik RF podłączony jest za pomocą OTBus (czerwone dwa przewody)
    Sterowanie np temperatura jaka ma być w pokoju dziala wiec komunikacja cyfrowa sie odbywa dla CO

Dodano po 20 [minuty]:

olek30288 wrote:
    as007 wrote:

Resetowałem poprzez parametr 14 FACt
    Odbiornik RF podłączony jest za pomocą OTBus (czerwone dwa przewody)
    Sterowanie np temperatura jaka ma być w pokoju dziala wiec komunikacja cyfrowa sie odbywa dla CO

Podlaczony jest za pomoca kostki w te dwa miejsca
    gniazdo CN6 Beretta Quadra Green 25 CSI + Besmart slabo grzeje CWU max30stopni
    ROWE
    Level 34  
    olek30288 wrote:
    Problem jest tego typu ze wszystko dziala poza tym ze CWU osiąga max 30 stopni.

A od kiedy to CWU nie działa, czy wcześniej działało to poprawnie ?
    Dlaczego jest inny regulator niż dedykowany do tego pieca?
    olek30288
    Level 11  
    ROWE wrote:
    olek30288 wrote:
    Problem jest tego typu ze wszystko dziala poza tym ze CWU osiąga max 30 stopni.

A od kiedy to CWU nie działa, czy wcześniej działało to poprawnie ?
    Dlaczego jest inny regulator niż dedykowany do tego pieca?

Regulator(programator) jest dedykowany i byl w zestawie z tym piecem,to dzieje się od początku, po instalacji samego pieca dokupiony został( jak producent zaleca) odbiornik RF do komunikacji bezprzewodowej i z tym odbiornikiem nie działa jak powinien tzn nie ma sterowania CWU, dziś podłączyłem programator po kablu na OTBus i wszystko śmiga jak trzeba także odbiornik RF idzie na gwarancje
    ROWE
    Level 34  
    Ten regulator co masz to był dedykowany przez handlowca (instalatora itp.) a nie przez instrukcje pieca. Instrukcja mówi o Komfort Plus - Omega.
    olek30288
    Level 11  
    Jeżeli nie jest dedykowany to powinien nie działać :)ponadto be smart jest kompatybilny z tym piecem, wszystko działa ale po kablu ale po komunikacji bezprzewodowej już nie.
    ROWE
    Level 34  
    Po prostu przedobrzyłeś.
    Nadajnik i odbiornik winien być sparowany.
    olek30288
    Level 11  
    Byl sparowany inaczej nie działałoby zarządzanie C.O. To również słowa Panów z pomocy technicznej producenta Resetowanie i ponowne parowanie nic nie dawało dlatego odsyłam dziś odbiornik RF do beretty, mają go wymienić i dam znać jaki rezultat
  • Helpful post
    ROWE
    Level 34  
    Jak już to powiniewneś odesłać kpl. a nie solo.
    olek30288
    Level 11  
    Wracam z rozwiązaniem tematu .
    Okazało termostat pokojowy i przekaźnik radiowy nie gadały ze sobą odesłałem do serwisu beretty i bez problemu wymienili na sprawne wiec wszystko działa aż miło
    Dziekuje za porady pozdrawiam
    olek30288
    Level 11  
    Wracam z rozwiązaniem tematu .
    Okazało termostat pokojowy i przekaźnik radiowy nie gadały ze sobą odesłałem do serwisu beretty i bez problemu wymienili na sprawne wiec wszystko działa aż miło
    Dziekuje za porady pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

temat rozwiązany- wymiana kompletu na nowy