Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic 2 1.6 - Wyciek ze skrzyni biegów.

pitrus69 12 Apr 2019 18:11 1290 3
    pitrus69
    Level 12  
    Witam
    Posiadam Scenica 2 1.6 ph1 zauważyłem że na łączeniu skrzynia lekko podcieka. Osłona w miejscu pod skrzynią jest mokra jak i sama skrzynia przypocona nie wiem na ile duży jest ten wyciek. Dzisiaj wymieniłem właśnie olej w skrzyni. Czy jest jakiś uszczelniacz który można by było to podkleic od zewnątrz? Tylko tam ta skrzynia ma tak te ścianki wysunięte i jest taki rowek. Trzeba by było jakiś klej co by go tam wcisnąć.
    wojtex777
    Level 10  
    Powierzchniowe uszczelnianie nie wiele daje raczej. choć znam osoby które tak robiły i niby im pomogło, ale byłem świadkiem wielu porażek takiego uszczelniania, w najgorszych przypadkach padała skrzynia biegów ze względu na małą ilość oleju, bo przecież uszczelnione, ale ciekło i tak dalej, a z czasem sobie wycieka i wiadomo że oleju ubywa, słabe smarowanie i wiadomo jak to się kończy. Tak więc można próbować ale na własną odpowiedzialność i zaglądać coraz co tam się dzieje. Napisz jeszcze czy to pomiędzy obudowami skrzyni cieknie czy pomiędzy skrzynią a silnikiem ?
    pitrus69
    Level 12  
    Pomiędzy obudowami. Reszta jest suchutka. Zastanawiam się tylko jaki specyfiki do ewentualnego zaklejenia by był dobry.

Dodano po 14 [godziny] 13 [minuty]:

Zastanawiam się nad użyciem takiego kleju który bym wprowadził między połówki może dzisiaj postaram się zrobić zdjęcie jak to wygląda.
    https://www.cdrt24.com/product-pol-3066-BLACK...zny-Opakowanie-cisnieniowe.html?rec=301803204

Dodano po 9 [godziny] 39 [minuty]:

Koledzy tak to wygląda. Widać ewidentnie krople oleju i sama osłona jest też zapocona. Minimalnie dociagłem śruby. Zobaczymy co będzie tak za tydzień jak coś to chyba użyje tego kleju co dałem w linku i napcham tam w te szczelinę.
    pitrus69
    Level 12  
    W ten rowek między połówkami skrzyni dałem wlasnie ten silikon. Narazie około 2 tygodnie jest ok. Nie ma żadnego wycieku zapocenia.