Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hoover Vison VHD 6143 D - błąd E08

14 Kwi 2019 01:10 540 3
  • Poziom 10  
    Dobry wieczór, krótko opiszę problem z pralką: po włączeniu programu prania pralka pobiera wodę, hydrostat działa – po zwarciu w nim styków woda przestaje lecieć, następnie słychać - chyba z płytki z elektroniką jak włącza się chyba jakiś przekaźnik (ciche pstryknięcie) po czym jest zastój – silnik nie kręci bębnem i po jakimś czasie na wyświetlaczu pojawia się błąd E08. Z lektury Forum i z Internetu wynika, że jest problem z tzw. tacho - opisane m.in. tu: :arrow: Link
    i tu: :arrow: Link
    Silnik sprawdzony – podłączyłem zgodnie z opisem „na krótko na stole” (schemat - ostatni post w temacie) stąd: :arrow: Link
    z tym, że nie pod 220V, a do zasilacza regulowanego (1.5-15 V) i wraz ze wzrostem napięcia wzrastały i obroty silnika. Pomiar oporności na stykach tacho – 42Ω (silnik CESET) – czyli w porządku. Sprawdziłem jeszcze kable tacho, które idą od kostki silnika do płytki z elektroniką (OK) – płytka, a raczej elementy na niej wyglądają też ok. – jedyne co przychodzi mi do głowy, to przekaźnik, który jest na ścieżce, w którą wpięty jest jeden z kabli idących od tacho. To jest ten zaznaczony na płytce:
    Hoover Vison VHD 6143 D - błąd E08
    Jego oznaczenie, to:
    9-1415029-1
    TME: :arrow: Link. Jak sprawdzić, czy jest on sprawny? Co jeszcze można sprawdzić, aby zlikwidować usterkę?
    Pozdrawiam.
    Edit:
    Dziś zauważyłem, że po drugiej stronie płytki drukowanej jest podejrzane miejsce - jest nieco okopcone i sam element:
    Hoover Vison VHD 6143 D - błąd E08
    Spróbuję kupić i podmienić.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 10  
    Dziś dotarł do mnie VIPer12A. Po przelutowaniu na wyświetlaczu dyskoteka. Wszystko jednostajnie miga, jak kierunkowskaz w samochodzie. Poprzemywałem wszystkie styki, również od pokrętła programatora i te na płytce wyświetlacza - nic nie pomogło. Pomyślałem, że przy lutowaniu uszkodziłem jakiś inny element. Miałem dać już spokój, ale ostatnie, co i przyszło do głowy, to postanowiłem przelutować z powrotem starego VIPera. Wszystko wróciło do "normy" sprzed wymiany - czyli pralka pobiera wodę i silnik nie rusza. Walnięty VIPer???
    ------------------------
    A teraz jest tak:
    Gdy pisałem posta, to zostawiłem pralkę na programie 29 minutowym. Czas do końca prania upływał (pralka nie kręciła) jak poszedłem zobaczyć co się dzieje, to na wyświetlaczu do końca prania została 1 minuta. Wyłączyłem program prania i wrzuciłem na program "odwirowanie" - aby wypompować wodę z bębna. Pralka ruszyła, bęben się kręci i odwirowuje... no nie wiem o co JEJ chodzi...

    ----------------------
    W dalszym ciągu przy ustawieniu jakiegokolwiek programu prania - pralka pobiera wodę i dalej nic. Silnik ani drgnie.

  • Poziom 39  
    Strasznie to ciekawe, wyświetlacz świeci a wymieniasz sprawny układ przetwornicy Viper.
    Silnik się nie kręci a chcesz wymieniać przekaźnik od grzałki.
    Wezwij fachowca bo popadniesz w niepotrzebne koszty.
    Zamiast zajmować się modułem posprawdzaj dokładnie elementy na upływność w tym grzałkę.
  • Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie @Piotr2608 za chęć pomocy.

    Pralka służyła mi 11 lat, to dość długo. Kupiłem nową, więc temat do zamknięcia.