Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mercedes Bose Subwoofer 1638200902, jaki wzmacniacz

arkadiusz.n 15 Apr 2019 01:15 1992 7
    arkadiusz.n
    Level 5  
    Mercedes Bose Subwoofer 1638200902, jaki wzmacniacz
    Mam prośbę. W swoim ML W163 mam subwoofer jak w temacie. Jakim wzmacniaczem to zasilić ?
    Głośnik ma dwie cewki, spiąłem szeregowo, podłączyłem pod mostek i po może czterech godzinach grania wzmacniacz blaupunkt gta 2100 - się spalił.
    W między czasie strzelił we wzmacniaczu bezpiecznik 10A, wymieniłem na 20A.
    Po wymianie tranzystorów wytrzymał jakieś 10 minut i krematorium w samochodzie. Były IRF540N P313D G090 , wsadziłem IRF540N P819N B9PO.
    Oryginalnego wzmacniacza nie ogarnę, czym mogę go zastąpić ? Dlaczego pali się gta ?

Jarzabek666
    Level 38  
    Narysuj schemat jak podłączyłeś. Bo praktycznie przy dobrym połączeniu nie powinno uwalić GTA2100 ale pewnie zrobiłeś podstawowy błąd.
    arkadiusz.n
    Level 5  
    Narysowałem który przewód do którego pinu, mostek i +- do wzmacniacza.
    Poniżej zdjęcie kostki.
    Po zmostkowaniu 0,003 kohm, osobno każda cewka 0,001 kohm. Grało całkiem dobrze, ale krótko:(

Znalazłem taki schemat.
    Może tak podłączyć?
    arkadiusz.n
    Level 5  
    Naprawdę nikt nic nie wie ?
    Twu
    Level 16  
    Narysuj schemat, po tych zdjęciach zbyt wiele nie widać, po za tym czemu mierzysz w kiloomach a nie omach? Każdy miernik ma jakąś tolerancję błędu i na kiloomaw przy tak małej rezystancji różnica może być spora.
    Twu
    Level 16  
    No to masz dobrze spięte i nie powinno być problemów. Może coś ze wzmakiem, nie wiem niech ktoś mądrzejszy się wypowie jaka może być przyczyna.
    arkadiusz.n
    Level 5  
    Witam ponownie, tranzystory paliły się kilka razy. Wymieniłem dwa kondensatory 1000uF/25V, bo jeden spuchł.
    Założyłem porządny radiator i wentylator do chłodzenia wydruków w drukarkach 3D za 13zł, oczywiście trzeba było wywiercić dużą dziurę w obudowie wzmacniacza. Wyszło świetnie, gra bardzo dobrze.
    Dziękuję i pozdrawiam