Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative T3000 - buczy przy przełączaniu i włączaniu, spalony transformator

16 Kwi 2019 15:45 138 6
  • Poziom 12  
    Mam takie głośniki Creative T3000, dziadki ale trzymam je z sentymentu i są w ciągłym użytkowaniu, już jakiś czas temu zaczęły przy włączaniu buczeć przez sekundę dwie (dźwięk jakby zapalał się łuk elektryczny) i potem w międzyczasie na postoju (głośniki nie grały głośno) padł transformator zasilający, ale z kolei buczenie występuje tylko przy włączeniu przez pilota, który już też nie działa dobrze bo potencjometr szwankuje i głośność w pewnym zakresie pływa, czy ktoś przerabiał podobny problem i udało mu się coś z tym zrobić? Czy to mogą być objawy wysuszonych kondensatorów?
  • Poziom 28  
    Buczenie może wskazywać na awarię elektrolitów.
    Rozkręć sprzęt to się dowiemy.
  • Poziom 43  
    *Impala* napisał:
    padł transformator zasilający, ale z kolei buczenie występuje tylko przy włączeniu przez pilota
    Nie rozumiem - padł transformator ale działa?
    Sprawdziłeś transformator? Wymieniłeś go na sprawny i buczy?
    Bez zdiagnozowania (czyli pomierzenia wszystkiego) można jedynie zgadywać.
  • Poziom 12  
    Wymieniłem na transformator na inny ale o takich samych parametrach i napięciu
  • Poziom 43  
    Po wymianie trafa tylko buczy, czy buczy i gra?
  • Poziom 12  
    Przy załączeniu pilotem jest tylko moment ze dwie sekundy robi bzyyyy jakby łuk się jarzył
  • Poziom 43  
    Możesz wkleić próbkę tego dźwięku? Może to być albo uszkodzenie zasilacza, albo końcówki mocy, albo...wielu innych rzeczy. Próbowałeś chociaż coś pomierzyć? Zobaczyć w jakim stanie są elementy?