arturr6446 wrote:Mój pstryk sabotażowy z SL-550 ma trzy kable.. Podejrzewam, że żółty i czarny są od zamykania obwodu sabotażowego
Wystarczy sprawdzić miernikiem lub podłączyć owe kable pod wejście centrali i przeprowadzić znany już koledze eksperyment.
arturr6446 wrote:doszedłem do tego co było nie tak. Przy prawidłowym połączeniu ja sobie czekałem aż mi otwarta linia da zaraz alarm, a to trzeba było tę linię pierw zamknąć przyciskiem tampera, a dopiero później otworzyć i oczekiwać alarmu. Także taka błachostka..
Można

arturr6446 wrote:Udowadniając szanownym kolegom swą prawdomówność zamieniam polaryzację i tak jak pisałem mój gwizdek wyjePróbuje wciskać przycisk sabotażu na nim, ale to nie przynosi żadnego efektu.
Niewątpliwie wykonał kolega eksperyment, ale czy zrozumiał jego sens

arturr6446 wrote:Przy wejściu 8 zaznaczonym jako NC (normally close) - obwód sabotażu jest zamknięty
Na próbę też bym tak zrobił. W realu to bym tę linię podłączył np jako EOL. W poradniku o podłączaniu sygnalizatora jest o tym wzmianka

Dlaczego EOL będzie lepszy od samego NC ? Podpowiem że z podobnych względów co np DEOL o czym możemy przeczytać w poradniku o podłączaniu czujek.