Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yanmar F7d - Yanmar F7d brak ładowania

19 Kwi 2019 20:51 513 2
  • Poziom 9  
    Witam! Jestem posiadaczem mini traktorka japońskiego Yanmar F7. Mam problem z ładowaniem a raczej jego brakiem. Byłem u kilku elektryków ale nikt nie chce się za to zabrać albo się boją albo nie mają czasu. Sprawdziłem multimetrem, że prądnica ładuje tzn. wraz ze zwiększeniem obrotów daje większy prąd. Wymieniłem regulator napięcia (dedykowany do tego modelu) nie pomogło :-( Jak mierzę prąd na akumulatorze pokazuje 12,2 a nie ponad 14V :/
    Obawiam się, że jest przepalony jakiś przewód w instalacji a czemu tak sądzę otóż po kupieniu traktorka paliło bezpiecznik przy uruchomieniu podnośnika. Został założony troszkę mocniejszy i przestało palić ale przestało też pokazywać poziom paliwa i temperaturę. Od momentu jak zepsuło się ładowanie nie świeci mi wogóle kontrolka od ładowania i hydrauliki po przekręceniu zapłonu jak to było wcześniej jak przekręciłem zapłon świeciły kontrolki od podgrzewania, ładowania i hydrauliki i po odpaleniu gasły. Teraz tylko świeci kontrolka podgrzewania. Odkręciłem licznik i zacząłem grzebać i co nic nie wypatrzyłem jedynie tylko zauważyłem że kabel od rozrusznika czerwony łączący dwie wtrzyczki https://zapodaj.net/e3217684c0f77.jpg.html po odpaleniu zaczął się strasznie grzać i jakby lekko się zaczął topić. Poruszałem wiązką i przestało kabel nie grzeje się tak więc mam podejrzenie że gdzieś jest przepalony kabel i robi zwarcie tylko weź tu znajdź elektryka co by znalazł ten przewód. Być może najpierw upaliło przewód który zasila wskaźnik paliwa i temp. a teraz nie pokazuje kontrolki ładowania i hydrauliki noi nie ładuje. Martwię się jeszcze czy jeśli faktrycznie byłoby gdzieś zwarcie to czy nie uszkodziło nowego regulatora napięcia. Dodatkowo kierunkowskazy migają jak oszalałe tzn. prawie świecą za szybko przerywają i tak jest od momentu jak kupiłem ten traktorek.
  • Moderator HydePark/Samochody
    Nauczka na przyszłość, żeby nie wkładać większych bezpieczników niż mają być.
    toma86 napisał:
    paliło bezpiecznik przy uruchomieniu podnośnika

    Trzeba było usunąć usterkę powodującą przepalanie bezpiecznika.
    toma86 napisał:
    Został założony troszkę mocniejszy i przestało palić

    To nie jest naprawa, tylko proszenie się o kłopoty z pożarem włącznie.
    toma86 napisał:
    Byłem u kilku elektryków ale nikt nie chce się za to zabrać albo się boją albo nie mają czasu.

    I wcale się nie dziwię( zwłaszcza przed Świętami), bo robota niewdzięczna. Trzeba całą instalację w drobny mak rozpruć i powymieniać zgrzane przewody( izolacja już się nie nadaje).
    Kilka takich przypadków miałem( w ciężarówkach i autobusach), i nie jest to takie chop siup.
  • Poziom 9  
    arturavs bardzo dziekuję za pomoc..