Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ?

browaraek 19 Apr 2019 23:43 5427 13
  • #1
    browaraek
    Level 5  
    Marka i model maszyny: JCB 803 Super
    Rok produkcji: 2002




    Witam zakupiłem w/w koparkę w której kończyła się już pompa hydrauliczna, koparka była baaaardzo słaba nie miała siły podnieść się nawet o centymetr , a po nagrzaniu 0 funkcji. Kupiłem nową oryginalną pompę wymieniłem oba filtry hydrauliki spuściłem stary olej zdemontowałem zbiornik oleju hydraulicznego wymyłem i osuszyłem go na błysk na końcu wiadomo zalałem nowym olejem dedykowanym pod ten model.


    Problem jest następujący na zimnym jest lepiej koparka na pługu podnosi się na łyżce też , ale chcąc ją podnieść daje prawy joistik do siebie łyżka dochodzi do gruntu koparka się nie dźwignie, ale jak poruszam lekko lewym jostikiem koparka dostaje "kopa" i podnosi się do góry bez problemu. Po nagrzaniu słabną wszystkie funkcję i jest powolna muszę dać gaz na maxa i problem dalej ten sam... chcę się obrócić .... obraca się bardzo powoli , ale jak wspomogę ja drugim joistokiem jest dużo szybciej.
    Zauważyłem również , że jeden przewód idący z pompy (sekcja nr2) do dużego rozdzielacza wibruję i "brzęczy" cały czas... kupiłem serwis manual do niej i przewody są dobrze wpięte ( jak ktoś potrzebuję to podzielę się za darmo)
    Co mogę jeszcze w niej sprawdzić kupiłem różne manometry do sprawdzania ciśnienia... nie mam już do niej siły może być to wina akumulatora hydraulicznego? Czy wyjąć i wysłać do sprawdzenia rozdzielacz główny? (jeżeli tak to gdzie najlepiej/najpewniej)

    Za każda radę/odpowiedź bardzo dziękuje.
  • #2
    LENIWIEC_PL
    Level 28  
    browaraek wrote:
    nie mam już do niej siły może być to wina akumulatora hydraulicznego?

    A wiesz jak działa akumulator hydrauliczny?
    browaraek wrote:
    Zauważyłem również , że jeden przewód idący z pompy (sekcja nr2) do dużego rozdzielacza wibruję i "brzęczy" cały czas... kupiłem serwis manual do niej i przewody są dobrze wpięte ( jak ktoś potrzebuję to podzielę się za darmo)

    Sprawdź między innymi sprawność zamków hydraulicznych znajdujących się przy siłownikach (jeśli są a zapewnę są) oraz między innymi zawory przelewowe na danych sekcjach które nie działają. Może być tak, że jakiś opiłek podszedł pod zawór przelewowy i jest on zacięty w pozycji otwartej lub pół otwartej. Sprawdź ciśnienie na sekcjach które nie działają lub działają powoli.
  • #3
    browaraek
    Level 5  
    Rozkminiłem to!

    Problem polega na ty , że jakiś "przysłowiowy Janusz' wyjąc jedną część :

    JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ? JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ?


    Dlatego pomiary ciśnienia pokazywały głupoty, przewody wibrowały... ja już też nie wiedziałem czego się łapać... no nic pozostaje zamówić tego boosta. Tak to jest jak się kupuje uszkodzoną "okazję", pytanie czy po założeniu tego coś się jeszcze nie wykisi.
  • #4
    Karol 773
    Level 1  
    Witam udalo sie rozwiazac problem bo mam podobny ?
  • #5
    djluki2013
    Level 12  
    Witam kolegów. Jak sytuacja z tą maszyną teraz wygląda? Ja mam problem z 8014, mianowicie wolno mi podnosi ramię główne i wolno opada, łyżkę też wolno zamyka i otwiera i jest słaba, wysięgnik to samo. ale jak dołożę na joysticku funkcję obrotu wszytko działa dobrze, Szybko funkcję działają i jest silna. Znalazłem dwie szygkozłaczki do pomiaru ciśnienia na małym bocznym rozdzielaczu. Pomiar zrobiony na trójnikach bezpośrednia na każdej z sekcji na pompie. Na jednej do obrotu mam 160bar to jest ta mniejsza od silnika, środkowa ma 220bar a trzecia ma na całym gazie 220 ale jak tylko puszczę na połowę to skoczy na ok 100bar a no wolnych mam ze 30 bar. Zegar zostawiłem na trójniku tej pompy i sprawdzałem dalej, po dołożeniu funkcji obrotu ciśnienia się nagle poodnosiło i wszystko ruszało. Co najlepsze wysięgnik ma ciśnieni na pompie 220bar a rozkładanie i składanie jest wolne i słabe. Co jest nie tak? Ma może ktoś jakiś pomysł.
  • #6
    macbed1a
    Level 10  
    Witam. I kolego rozwiązałem problem? Bo mam podobnie w 8018 i nie chce wdawać się w zbędne koszty 😶
  • #7
    djluki2013
    Level 12  
    Koparka stoi nie mam czasu na nią. Zrobiłem pomiar na pompie hydrauliki i jedna sekcja ma mało, ale jak połączę funkcję na rozdzielaczu to podbija i jest ok. Niestety podejrzewam rozdzielacz pęknięty. Pompy podmienię bo mam inne ale w wolniej chwili. Jak by Kolega rozwiązał kłopot proszę o info.
  • #8
    browaraek
    Level 5  
    Problemem były wtedy wycierające się zaworki (stalowe kulki / śruty) w "serwie". (w 803 stojąc za koparka po lewej stronie pod maską ) Wewnątrz tego aluminiowego bloczku wyrwało gwinty i śrut z zaworka wypłyną pod ciśnieniem oleju hydraulicznego. Wtedy to rozwierciłem i dotoczylem nadwymiarowę zaworki do których wcześniej przygotowałem odpowiedniej wielkości śruty z małego łożyska . (Zaworki były pod śruba w środku powinny składać się z 3 elementów korpusu śrutu wewnątrz oraz kapturka zamykającego ) Ewentualnie oddać to do tokarza zrobi za parę groszy bo w serwisie ta część była bardzo droga . JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ? JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ? JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ? JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ? JCB 803 super - Problem z akumulatorem hydraulicznym czy rozdzielaczem ?
  • #9
    macbed1a
    Level 10  
    A jeszcze jak byś powiedział co co to za kostka albo w którym miejscu w układu jest... Bo u mnie są 2 albo i 3 kostki... Dwie z elektrozaworami i jedna bez ale chyba tam nie ma żadnych zaworków a znajduje się pod kabina i jest przykręcona do kabiny. Któraś z nich redukuje ciśnienie na dżojstiki jak będę miał chwilę to któryś zerkne... Chyba że masz jakiś schemat hydrauliki... Pozdrawiam i dzięki za pomoc...
  • #10
    browaraek
    Level 5  
    W komorze silnika po lewej stronie za pompa hydrauliczną są na niej 2 cewki / elektrozawory. Ogólnie po kilku latach napraw starszych sprzętów stwierdzam, że jest to dość częsta usterka maszyn JCB z dużym przebiegiem pracy.
  • #11
    djluki2013
    Level 12  
    Witam, Kolego "browaraek" Czy tylko te zaworki( grzybki) są pod tą śrubą na imbus czy też pod nyplami na węże?
    Nowe zaworki dorabiałeś ze zwykłej stali czy jakieś twardszej lub po hartowania?
  • #12
    browaraek
    Level 5  
    Jeden pod nyplem drugi był pod korkiem, ale dla pewności lepiej rozkręcić cały podzespół czy nie ma innego "ciała obcego" .Ze zwykłej stali w sumie to że śruby 8.8.
  • #13
    djluki2013
    Level 12  
    to jak ze śruby 8.8 to nie jest zwykła stal, trochę twardsza. Na 4 zdjęciu co dodałeś to są stare zaworki( dwa obok siebie) a na trzecim co trzymasz w ręce do dorobiony nowy i taki kształt kulisty ma mieć końcówka? Jak rozbiorę i sprawdzę to dam znać.
  • #14
    browaraek
    Level 5  
    4 zdjęcie. Ten od góry to oryginalny ten pod nim to ja dorabiałem ( inny gwint oraz trochę większa średnica bo wewnętrzny gwint serwa z gniazdem był wyrwany . Zaworek na stożek bo tak były oryginalne gniazda ) . Akurat te zdjęcia mają już około 3 lata wiec trochę odgrzalismy kotleta ;)