Pomimo że zainteresowanie zegarami sterowanymi sygnałem DCF77 w ostatnim czasie nie jest już takie duże to nadal uważam że jest do dobry sposób synchronizacji prostych zegarów. Nie trzeba się bawić w WiFi BT etc ...
Niestety odbiór DCF77 nie zawsze jest możliwy, często budynki to lity żelbet który skutecznie tłumi ten sygnał nie bez znaczenia są zakłócenia które w tym paśmie są dość intensywne (wszelkiego typu zasilacze impulsowe etc)
Dlatego powstał pomysł budowy takiego nadajnika.
Jako że już posiadam źródło sygnału (cyfrowego - logicznego) DCF postanowiłem dobudować do tego transmitter czyli po ludzku nadajnik.
Tutaj uwaga jest to projekt eksperymentalny - oficjalnie nie należy go używać gdyż musimy posiadać koncesje na emisje.
Układ składa się 6 bloków:
1. wejście z transoptorem (izolacja optyczna)
2. Generatora 77,5 kHz z filtrem
3. Układu logicznego formującego logiczny sygnał cyfrowy z nośną - można to nazwać modulatorem.
4. Wzmacniacza mocy pracującego w klasie D
5. Filtra wyjściowego
6. Bloku zasilania
Układ zasilany jest napięciem 12V (założenie) moc wyjściowa powinna wynosić przy tej częstotliwości ok 10W.
Na razie tyle publikuję uwagi mile widziane.
W czasie kolejnych etapów będę publikował wygląd PCB a w fazie końcowej całkowitą konstrukcję pomiary itd ....
PS. (stan na 19-06-2019)
Pozostały mi 4 płytki, jeśli ktoś jest zainteresowany są dostępne za symboliczne 20 PLN za sztukę (cena poniżej ceny wytworzenia).
Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o wiadomość na PRIV.
Niestety odbiór DCF77 nie zawsze jest możliwy, często budynki to lity żelbet który skutecznie tłumi ten sygnał nie bez znaczenia są zakłócenia które w tym paśmie są dość intensywne (wszelkiego typu zasilacze impulsowe etc)
Dlatego powstał pomysł budowy takiego nadajnika.
Jako że już posiadam źródło sygnału (cyfrowego - logicznego) DCF postanowiłem dobudować do tego transmitter czyli po ludzku nadajnik.
Tutaj uwaga jest to projekt eksperymentalny - oficjalnie nie należy go używać gdyż musimy posiadać koncesje na emisje.
Układ składa się 6 bloków:
1. wejście z transoptorem (izolacja optyczna)
2. Generatora 77,5 kHz z filtrem
3. Układu logicznego formującego logiczny sygnał cyfrowy z nośną - można to nazwać modulatorem.
4. Wzmacniacza mocy pracującego w klasie D
5. Filtra wyjściowego
6. Bloku zasilania
Układ zasilany jest napięciem 12V (założenie) moc wyjściowa powinna wynosić przy tej częstotliwości ok 10W.
Na razie tyle publikuję uwagi mile widziane.
W czasie kolejnych etapów będę publikował wygląd PCB a w fazie końcowej całkowitą konstrukcję pomiary itd ....

PS. (stan na 19-06-2019)
Pozostały mi 4 płytki, jeśli ktoś jest zainteresowany są dostępne za symboliczne 20 PLN za sztukę (cena poniżej ceny wytworzenia).
Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o wiadomość na PRIV.
Cool? Ranking DIY