Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału cyfrowy polsat

Endriu24 22 Apr 2019 18:07 8910 41
Optex
    Endriu24
    Level 6  
    Dzień dobry
    Mam problem z ustawieniem anteny, kręcę na boki, góra i dół ale brak sygnału nawet 1% na dekoderze się nie pokazuje.
    I tak się zastanawiam czy ten blok może mi przeszkadzać ??
    Mieszkam w Niemczech na wyspie Sylt auf list
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Stoi bezpośrednio przed balkonem?
    Ustawienie anteny SAT nie polega tylko na obracaniu jej w każdym kierunku - wpierw trzeba ją zamocować z odpowiedniej strony budynku.
    bumble
    User under supervision
    Ja w uk i nie ma problemu wiec w Niemczech tym bardziej. Masz kompas w tel? Będziesz wiedział gdzie południe i ustaw mniej więcej 13 stopni. Masz miernik sygnału? Jak nie to nie ustawisz. Tuner działa zbyt wolno chyba że masz cierpliwość.
    kuba712357
    Level 10  
    Prosze zobaczyć jak sąsiedzi mają (:

Najlepiej sprawdzić to aplikacją na telefon, albo po prostu wezwać kogoś, kto się na tym zna (:
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z taką antenką jak ta na balkonie? Powodzenia życzę.
  • Optex
    bumble
    User under supervision
    To ta antena? Jaja sobie robisz? Nie oryginał Polsatu?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie zauważyłem wcześniej. Pierwszy raz widzę takie coś.
    Wojtek M
    Level 38  
    Dla Twojej lokalizacji (szerokość geogr. 55°N , długość geogr. 8°E) parametry dla anteny to azymut 6° E , elewacja 27° . Patrząc w niebo pod kątem 27° z miejsca zamontowania anteny w kierunku prawie południowym (6° na wschód) nie może być żadnej przeszkody typu budynek , drzewo itp. Jak Znajdziesz sygnał trzeba jeszcze ustawić "skew" konwertera . Powodzenia . Tu Masz link do kalkulatora azymutu i elewacji anteny .
    https://satlex.net/pl/azel_calc.html
    Endriu24
    Level 6  
    Na samym początku zamontowałem taką antenę i konwerter , którą kupiłem w salonie Polsatu. Brak sygnału cyfrowy polsat Brak sygnału cyfrowy polsat
    Nie mogłem na niej złapać sygnału , więc pomyślałem że jest popsuta i wziąłem tą białą puszkę, ale ona też trup ,
    bo zero sygnału. Brak sygnału cyfrowy polsat Brak sygnału cyfrowy polsat
    Balkon jest skierowany na 100% na południe , bo o godz. 12 słońce ma od tamtej strony i anteny sąsiadów są też skierowane w tym kierunku co ja mam balkon , tylko że w domkach na dachu i wycelowane pewnie w Astrę.
    Chyba instalatora będę musiał wezwać, tylko właśnie jestem ciekaw czy ten blok z naprzeciwka nie zasłania satelity.
    sosarek

Level 43  
    Nie, blok nie zasłania, antena musi być zamontowana na stałe, ustawiony kąt elewacji i wtedy dopiero dokonuje się właściwego ustawienia(to Twoje nieszczęsne lewo-prawo).
    bumble
    User under supervision
    Zamontuj oryginalny sprzęt. Kup kompas lub skorzystaj z tego w komórce. Ustaw 13stopień ok. Musisz mieć miernik wskazówkowy który drgnie przy przejechaniu anteną przez sygnał z jakiegokolwiek satelity.
    LeDy
    Level 43  
    A tego drzewa nie bierzesz pod uwagę?
    sosarek

Level 43  
    Umiejscawiając antenę z lewej strony - nie.
    Endriu24
    Level 6  
    No chyba nie bo pkt o 12 w południe słońce było z lewej strony od drzewa. Jutro fotkę zrobię.
    Wojtek M
    Level 38  
    bumble wrote:
    Zamontuj oryginalny sprzęt. Kup kompas lub skorzystaj z tego w komórce. Ustaw 13stopień ok. Musisz mieć miernik wskazówkowy który drgnie przy przejechaniu anteną przez sygnał z jakiegokolwiek satelity.

W Londynie (dług. geogr. 0°) antenę ustawiamy ok. 13° na wschód , ale ENDRIU24 mieszka w Niemczech na długości geograficznej ok. 8°E i antenę ustawiamy na ok. 6° E . Cały czas mowa o azymucie anteny .
    LeDy
    Level 43  
    Endriu24 wrote:
    No chyba nie bo pkt o 12 w południe słońce było z lewej strony od drzewa. Jutro fotkę zrobię.

Niemcy chyba też zmienili czas na letni więc byłaby to 11:00. O 12:00 może być drzewo.
    Wybierz sobie w menu dekodera Astrę 19.2E i zobacz czy odbierzesz.
    bumble
    User under supervision
    Południe to 0*. Satelita hotbird jest na pozycji 13*e. Pozycja satelity jak i kierunek południe nie zmienia się względem ziemi nie ważne skąd patrzymy. Mała antena ciężko będzie złapać wąska wiązkę z satelity bez miernika i kompasu.

Dodano po 2 [minuty]:

LeDy wrote:
    Endriu24 wrote:

Niemcy chyba też zmienili czas na letni więc byłaby to 11:00. O 12:00 może być drzewo.
    Wybierz sobie w menu dekodera Astrę 19.2E i zobacz czy odbierzesz.

Chyba zmienili czas. ??? Cztery tygodnietemu to było. Jakie słońce? Są kompasy. Na dobra sprawę wystarczy tylko miernik.
    Jak kolega nie ma wprawy to się wola osobę kompetentna i płaci 100€.
    Endriu24
    Level 6  
    Przepraszam ale w pracy się przeciągło
    Wrzucę zdjęcie gdzie teraz ma słońce o 16 10
    I jak umieściłem antenę i dalej brak sygnału Brak sygnału cyfrowy polsat Brak sygnału cyfrowy polsat Brak sygnału cyfrowy polsat
    Endriu24
    Level 6  
    Mam te małe ustrojstwo, ale pokazuje mi jakiś sygnał jak wezmę na maxa do połowy.
    A poniżej mam wynik 0.0 Brak sygnału cyfrowy polsat

Dodano po 48 [sekundy]:

Chodzi o pokrętło od siły sygnału
    _kli_
    Level 40  
    Endriu24 wrote:

Część uchwytu przykręcana do czaszy wygląda mi na odwrotnie zamontowaną. Na bokach obydwu elementów uchwytu powinieneś mieć cyfry 1 i 2. I tak powinno być zmontowane - 1 z 1, 2 z 2. Ponadto śrub których użyłeś do regulacji elewacji (łeb stożkowy) należy użyć do połączenia czaszy z uchwytem, a tych których użyłeś do zamontowania czaszy (z łbem półokrągłym) do regulacji elewacji.
    Dobrze skręcona antena, zamontowana na pionowej rurze, w Twojej lokalizacji powinna mieć kąt elewacji 27°. A Twoja za bardzo "patrzy" do góry.
    Endriu24
    Level 6  
    Dzięki..
    Odkręcam i składam ponownie.
    Tak jest jak pierwszy raz się składa i bez instrukcji.
    I może w tym jest problem że źle złożona
    bumble
    User under supervision
    Wepnie miernik i postaraj się znaleźli jakiś sygnał. Miernik wepnie na stałe przy antenie żebyś go widział jak nią kręcisz. Pokretlona max czułość i łapiesz sygnał. Jak na maxa to zmniejszasz czułość i tak dobskutku. Sprawdź w dekoderze sygnał jak nie ma a na mierniki jest to nie ta satelita. Uwzględnij uwagi kolegi.

Dodano po 57 [sekundy]:

Mogę ci dać zdjęcie jak powinna być ale dopiero koło 7
    Endriu24
    Level 6  
    Antena złożona i chyba ustawiona na 27 stopni ale pewny nie jestem bo ta skala słabo czytelna. Miernik podłączony zaraz relację zdam.
    A może w ustawieniach dekodera pogrzebać jeszcze częstotliwościach
    bo obecnie mam tak częstotliwość na 10834 A symbol rate 27500
    Brak sygnału cyfrowy polsat [img-1]
    sosarek

Level 43  
    Antena musi też być ustawiona pod odpowiednim kątem względu pionu.
    bumble
    User under supervision
    Jakie 27*? Jeśli chodzi od pionu to uchwyt jest w dwóch osiach w pionie?

Dodano po 1 [minuty]:

Dekoder Polsatu jak grzebałeś to przywróć do ustawień fabrycznych. Następnie w ustawieniach wybierz antenę i wyświetl paski poziomu sygnału. Nic nie przestawiaj jest gotowy do pracy.

Dodano po 2 [minuty]:

Podepnij wskaźnik. Ustaw antenę w pionie i przejedz z prawa do lewa. Podnieś ja odrobine i przejedz z lewa do prawa. W końcu wskazówka drgnie i wskaźnik zapiszczy.

Dodano po 1 [minuty]:

Troszeczkę podnoś i przekręć. Podnieś i przekreśla i tak w kulko. Tylko się pośpiesz bo księżyc zaraz.
    Endriu24
    Level 6  
    Brak sygnału cyfrowy polsat [img-1]

A może złego kabla używam, albo konwertor źle ustawiony.
    Brak już mi pomysłów na mierniku sygnał jest , ale od maxa do połowy, poniżej głucho wszędzie.
    Kurczę , chyba będzie problem z tym blokiem pewnie ?

Dodano po 44 [sekundy]:

bumble
    User under supervision
    Może satelita nie ten.

Dodano po 31 [sekundy]:

Znajdź następny obok.
    sosarek

Level 43  
    bumble wrote:
    Podepnij wskaźnik.

Może dopiszesz w jaki sposób prawidłowo go podpiąć?
    bumble wrote:
    Tylko się pośpiesz bo księżyc zaraz.

No i co to ma wspólnego? W nocy nie będzie mógł odbierać kanałów?