Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piaggio free 50 - Brak iskry w skuterze Piaggio free/typhoon 2T

23 Kwi 2019 13:55 180 4
  • Poziom 3  
    Od pewnego czasu mam problem z moim skuterem Piaggio Free 50. Chodzi dokładnie o to że w skuterze nie ma iskry. Stał się to w ciepły dzień kiedy wyjechałem na górę i zostawiłem go na chwilę aby ochłodził się, po jakoś 5 min. przyszedłem skuter normalnie odpalił i zjeżdżając z góry nagle skuter zgasł. Prowadząc go do domu próbowałem jeszcze kilka razy go odpalić ale nic z tego nie wyszło. Jeszcze tego samego dnia rozkręciłem go i okazało się że w skuterze nie ma iskry. Wymieniłem więc świecę (NGK), kabel wysokiego napięcia i fajkę nadal nie było iskry. Szukałem dalej i sprawdziłem oporność na impulsatorze (Podstawowym miernikiem) wynik to 110Ω(sądziłem że to wystarczy). Myśląc że to cewko moduł zawiozłem go do kolegi który posiada Piaggio typhoon (Mają prawie takie same cewko moduły, mój ma kabel od masy a jego nie ma) cewko moduł u niego daję iskrę. Rozkręciłem całe magneto i sprawdziłem czy żaden kabel się nie urwał, wszystko było na miejscu. Dodam jeszcze że na początku zaraz po zepsuciu się skuter dał czasem małą iskrę teraz już nie daje w ogóle. Proszę o pomoc, co jeszcze mogę zmierzyć i co to może oznaczać. Z góry wszystkim dziękuję.
  • Poziom 38  
    Nie sprawdziłeś cewki zasilającej (zielony przewód), a zapewne to ona jest uszkodzona.
    Rozłącz okrągłe złącze statora, aby odłączyć gaszenie ze stacyjki i wykluczyć jej uszkodzenie.
    Resztę przydatnych informacji na temat szukania iskry w Piaggio podawałem już na forum.
  • Poziom 2  
    Rozumiem, że skuter ma cewkę WN i moduł zapłonowy w jednym (jako jeden element) i że przekładałeś to do skutera kolegi i iskra była? Jeśli tak to masz jakąś kichę w instalacji elektrycznej swojego skutera. Jeśli to moduł DC to po włączeniu zapłonu powinien dostać prawdopodobnie +12V na czerwonym przewodzie, musi być także prawidłowa masa (chyba na zielonym). A jeśli to moduł AC to możliwe, że coś jest nie tak z cewką zasilającą przy magnecie. Sprawdź też impulsator oraz "przejścia" na przewodach od niego, od modułu i cewki WN.
  • Poziom 3  
    Sprawdzałem impulsator jest na nim 110Ω i sprawdziłem czy masa jest dobra (wszystko w jest ok), jak dla mnie to zepsute jest coś przy magnecie, gdy odkręciłem iskrownik okazało się że każdy kabel ma przejście. Dodam też że próbowałem włożyć palec do fajki i gdy ktoś kopie to czuć tylko mrowienie czyli prąd przechodzi tylko jest za mały.