Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Unitra R502 "Śnieżnik" - nie działa zakres UKF

321Tobiasz123 29 Kwi 2019 21:08 1428 88
  • #31
    xpira
    Poziom 20  
    321Tobiasz123 napisał:
    I jeszcze tak nie za bardzo rozumiem , mam pomierzyć napięcia na poszczególnych nóżkach czy przetestować ukryte w środku tranzystory testerem?

    Ustawiasz miernik na tester diod i mierzysz (przejście ma być w jedną stronę) Baza-Emiter, Baza-Kolektor (npn +(sonda czerwona) Baza, pnp -(sonda czarna) baza).
  • PCBway
  • #33
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli przy wymiarze napięcie na nóżkach będzie różniło się od wskazanych na schemacie, to sprawdź tranzystory, zwłaszcza rzetelnie te, napięcie na nóżkach których nie odpowiada wskazanym. Orientuj się na zdjęcie post#26. Dla sprawdzenia tranzystorów uklad lepiej demontować z PCB.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Przy wymiarze napięcia na nóżkach 2-4-10-12 mogłeś pomylić się, ponieważ na nich napięcie znajduje się w granicach 0.1-0.45V. Miej na myśli , napięcie na wejście ukladu UL1111 ( nóżka 9 ) postępuje ze wzmacniacza pośredniej częstotliwości ( UL1211 ) przez kondensator С102, wzmacniacz na tranzystorze T6 i kondensator С95. Ci należy sprawdzić oba kondensatory, które poznaczyłem w niebieskich kręgach, napięcie na elektrodach tranzystora i zdatność do użytku tranzystora.
  • PCBway
  • #34
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    W UL1111 jest problem z T3 z pinu 7 jest przebicie na 6 (18 K ohm i z 8 na 6 990 ohm , dodam jeszcze że nie wylutowywałem tego układu z płytki , i coś innego może robić zwarcie :)
  • #35
    diantus
    Poziom 29  
    Nie podajesz jakie napięcie na pin 8 układu UL1111 które powinno tu być około 22V. Tu ważny punkt, bo od tego punktu zależą napięcia na pinach 2, 4, 12, które aktualnie =0V. Może być przepalony R79 lub jakaś przerwa. Sprawdź napięcia po obydwu stronach R79. Doprowadzenie tego napięcia na pin 8 prawdopodobnie uruchomi cały wskaźnik dostrojenia.
  • Pomocny post
    #36
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jak rekomenduje kolega diantus sprawdź napięcie na pin 8 i jeśli U znacznie mniej 22V sprawdź rezystor R79 . Lecz oprócz uszkodzenia rezystora przyczyną problemu mogą być i kondensatory C 102 i C100. Unitra R502 "Śnieżnik" - nie działa zakres UKF
  • Pomocny post
    #37
    DIORADIO
    Poziom 25  
    Po pierwsze masz na schemacie błędy. C 110 to na schemacie trymer a w rzeczywistości to kondensator zmienny. Wytłumacz mi co to znaczy że pokombinowałeś ( w poście 13) i radio zaczęło grać, jak wytłumaczysz że diody od strojenia nie dają żadnych oznak życia ,a jak mają dawać? Skąd wiesz że nie działają? Chcąc sprawdzić czy masz sterowanie diód pojemnościowych to stajesz miernikiem na środek tych diód i pokrętłem stroisz na UKF-ie, ma się tam zmieniać napięcie od 3 do 28v. Drugi błąd na schemacie to K 6 nie może być połączone z R 608 i R 607 i te 30v to błąd. Powinno być R 608 połączony z K 10 i nim ustawia się 28v. A to 30V to powinno być 3V i ustawiasz R 607 programatora. A R 23 ustawiasz 3V w punkcie połączenia R 23 i P2. Bardzo niewyrażne jest połączenie na schemacie K9 i K5 bo ta przerywana linia oznacza że potencjometr P2 i kondensator zmienny C 110 i C111 są na tej samej osi - są współbieżne. Co do dławika DŁ 1 to jeżeli nie będzie miał przejścia to nie będzie zasilana baza T2, a brak przejścia L2 powoduje brak zasilania kolektora T1.. No i napięcia na elektrodach tranzystorów T1,T2 i T3 czy się zgadzają z tymi na schemacie? Czy masz do tego serwisówkę czy korzystasz z zamieszczonych "schematów"? Nie zaczepiam wskażnika, jak się uporasz z UKF -em to zajmiemy się i tym. Sprawdż czy w "szale"wymiany kondensatorów nie usunąłeś C 10 0,5pF, to jest kondensator który doprowadza sygnał z heterodyny do mieszacza.
  • #38
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    diantus napisał:
    Nie podajesz jakie napięcie na pin 8 układu UL1111 które powinno tu być około 22V. Tu ważny punkt, bo od tego punktu zależą napięcia na pinach 2, 4, 12, które aktualnie =0V. Może być przepalony R79 lub jakaś przerwa. Sprawdź napięcia po obydwu stronach R79. Doprowadzenie tego napięcia na pin 8 prawdopodobnie uruchomi cały wskaźnik dostrojenia.

    Na pinie 8 w układzie UL1111 jest 21,9v , a więc idealnie

    Dodano po 7 [minuty]:

    Z tym że pokombinowałem chodziło o to że podłączyłem dosyć długi kawałek kabla i radio ledwo co z dużymi szumami odbierało jedną stację , po wymianie jednego z kondensatorów, radio zaczęło całkiem dobrze odbierać dosyć dużo stacji. Chodziło mi o diody LED wskaźnika dostrojenia. I nie posiadam serwisówki do tego radia, nie udało mi się jej znaleźć w internecie, posiadam tylko tamten schemat , na którym mówisz że są błędy,
  • Pomocny post
    #39
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeszcze raz rekomenduję ci sprawdzić kondensator, przez który sygnał ze wzmacniacza pośredniej częstotliwości ( pin8 ukladu UL1211 ) postępuje na B tranzystora T6, kondensator C95, przez który sygnał postępuje na wejście ukladu UL1111, a także sprawdź napięcie na elektrodach T6 . Unitra R502 "Śnieżnik" - nie działa zakres UKF
  • Pomocny post
    #41
    DIORADIO
    Poziom 25  
    Opisuj konkretnie i jasno co zrobiłeś, po wymianie jakiego kondensatora nr????? Serwisówkę mam i postaram się wrzucić do schematów
  • #42
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    aksakal napisał:
    Jeszcze raz rekomenduję ci sprawdzić kondensator, przez który sygnał ze wzmacniacza pośredniej częstotliwości ( pin8 ukladu UL1211 ) postępuje na B tranzystora T6, kondensator C95, przez który sygnał postępuje na wejście ukladu UL1111, a także sprawdź napięcie na elektrodach T6 .

    Kondensator C95 wymieniłem, ponieważ miał zaniżoną pojemność zamiast 10n miał 6n , po jego wymianie nic się nie zmieniło , wskaźnik nie działa. Napięcia na T6 są według mnie podejżene:
    E 0V
    B 0,64V
    K 14,6V

    Dodano po 4 [minuty]:

    Ale według mojego testera ten tranzystor jest sprawny

    Dodano po 4 [minuty]:

    DIORADIO napisał:
    Opisuj konkretnie i jasno co zrobiłeś, po wymianie jakiego kondensatora nr????? Serwisówkę mam i postaram się wrzucić do schematów

    Serwisówkę już mam , a co zrobiłem opisałem w poście 16. Chodziło o wymianę kondensatora C13 , który był rezystorem i robił zwarcie.
  • #43
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Kolego, 321tobiasz123! Mnie dziwisz!!! Wedlug schematu napięcie na tranzystorze T6 musi składać - K - 15V, B - 7.17V, E - 6.66V, a przy wymiarach masz odpowiednio 14.6, 0.64 i 0V, to to, co najmniej, musi zmusić ciebie pomyśleć - że nie tak ?. Czy mierzysz nie poprawnie i nie tam gdzie należy czy miernik nie poprawnie mierzy czy uszkodzony który to z elementów ( rezystor, kondensator , tranzystor) . Odbiornik przed tobą i nikt oprócz ciebie, korzystając rekomendacjami, nie może sprawdzić napięcie i zdatność do użytku elementów.
  • #44
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jakie masz napięcia na nodze 9 układu US3?
  • #45
    diantus
    Poziom 29  
    321Tobiasz123 napisał:
    Ale według mojego testera ten tranzystor jest sprawny

    Jeśli tranzystor T6 sprawny, do wymiany R65 (390k).
  • #46
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    Tak , na nodze układu US3 jest 1,22v , czyli trochę więcej niż powinno być. Idąc za tropem braku napięcia na bazie T6 zauważyłem że na nodze układu UL1211 jest 2,5v i w sumie to jest według mnie jedynym podejżanym czynnikiem , ponieważ za R65 jest 15v czyli ok a kondensator C107 jest okej.

    Dodano po 41 [sekundy]:

    R65 jest sprawny
  • #47
    diantus
    Poziom 29  
    321Tobiasz123 napisał:
    Idąc za tropem braku napięcia na bazie T6 zauważyłem że na nodze układu UL1211 jest 2,5v

    Tu nie ma żadnego związku jedno z drugim! Moim zdaniem te testery masz do ... . Gdy napięcie na emiterze T6 =0, to Ic tranzystora T6 =0. Wadliwy tranzystor i to wszystko.
  • #48
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli rezystory R65,R66 są sprawne, to odlutuj 1 wyprowadzenie rezystora R64 i znów wymierzyj napięcie na elektrodach T6 i jeśli napięcie będzie różniło się od wskazanych na schemacie - zamień tranzystor . Napięcie 0V na E tego tranzystora wskazuje na oberwane zlacze E - K .
  • #49
    diantus
    Poziom 29  
    Odlutowanie R64 nic nie zmieni ponieważ szeregowo ma kondensator 100pF (numer nieczytelny).
  • #50
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    Na razie , zanim może stwierdzimy że T6 jest uszkodzony , warto by było przywrócić to 7,17 v na bazę tego tranzystora.
    Ja już sam nie wiem co tam może być nie tak, ponieważ wszystkie elementy do około są sprawne
  • Pomocny post
    #51
    olaf x
    Poziom 31  
    Sprawdź czy nie ma zwarcia emitera gdzieś do masy na ścieżkach, a jeśli nie to podmień, ile mozna czekać, to kwestia paru minut, a nie ciągnięcia przez parę dni tego samego.
  • #52
    diantus
    Poziom 29  
    Gdy będzie jakiś tam prąd kolektora, wzrośnie napięcie na emiterze. Napięcie na bazie ustawi się "samo" o około 0,6V wyżej. Tak to działa - w dużym uproszczeniu oczywiście.
    Brak prądu kolektora wskazuje, że nie pracuje tranzystor. Nic innego nie wymyślimy.
  • #53
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    Emiter był zwarty do masy, udało mi się wyeliminować ten problem , teraz na bazie jest 6,8V a na emiterze 6,22V, ale nadal diody LED od wskaźnika nie działają
  • #54
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Kolego, diantus! Też znam, że odlutowanie R64 nic nie daje, lecz tylko w tym razie, jeśli sprawny kondensator 100pF. Lecz w tej sytuacji, nawet wróżka nie może znać, jak i co mierzy autor tematu. Jeśli autor i dalej, po niejednokrotnych upomnieniach, będzie mierzył i wykładal wyniki wymiarów na jednej czy kilku nóżkach US czy elektrodach tranzystorów to tak i będziemy płodzić posty do nieskończonośći. Rozumiem, nie ma doświadczenia i wiedz, lecz dla wizualnego sprawdzenia stanu PCB nie należy być fachowcem ekstra - klasy . Zwarcie E tranzystora na masę nie może powstać przypadkowo, to wynik nie akuratności przy lutowaniu i różnych manipulacjach przy sprawdzeniu elementów.
  • #55
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    Ja wszystko rozumiem , teraz będę podawał wszystkie napięcia na US , przepraszam za jakiekolwiek utrudnienia , ale jestem początkującym , jednak dzięki takim problemom jak zwarcie do masy , poprostu następnym razem to sprawdzę , przy moim pierwszym temacie nie umiałem nawet czytać schematów , a teraz już coś umiem. Dziękuję wszystkim za pomoc , bo oprócz naprawy radioodbiornika ja się również uczę i może kiedyś wyjdę z grupy początkujących .
  • #56
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Kolego, 321tobiasz123! Nie przeżywaj! Większość z fachowców tak zaczynały. Jak mówi ludowa mądrość - cierpliwość i pracę wszystko przetrą. Ważnie, że masz pragnienie sam czemu to nauczyć się . Tylko trochę dodaj własnej inicjatywy. Życzę powodzenia
  • Pomocny post
    #57
    olaf x
    Poziom 31  
    321Tobiasz123 napisał:
    Ja wszystko rozumiem , teraz będę podawał wszystkie napięcia na US , przepraszam za jakiekolwiek utrudnienia , ale jestem początkującym , jednak dzięki takim problemom jak zwarcie do masy , poprostu następnym razem to sprawdzę , przy moim pierwszym temacie nie umiałem nawet czytać schematów , a teraz już coś umiem. Dziękuję wszystkim za pomoc , bo oprócz naprawy radioodbiornika ja się również uczę i może kiedyś wyjdę z grupy początkujących .


    To teraz pora na ledy. Rozrysuj sobie ten kawałek schematu wpisując we wnętrze US jego strukturę, to są 3 pojedyńcze tranzystory i para różnicowa, wpisz napięcia które są wedlug schematu i sprawdź bez błędów w pomiarze i zwarć jak to jest w naturze w radio, wtedy można myśleć i wyciągać wnioski.
  • #58
    321Tobiasz123
    Poziom 3  
    Wyjścia prowadzące z układu UL1111(piny 14,1,4) do ledów jest prawie identyczne jak na schemacie, na bezpośrednich wyjściach do ledów (K17,18,19) są bardzo podobne co te , które wychodzą z US3 , a więc teraz szukam przyczyny że strony K20

    Dodano po 7 [minuty]:

    Napięcie na R60 że strony R26 też się zgadza że schematem

    Dodano po 7 [minuty]:

    Jeszcze się zastanawiam co oznaczają te przerywane linie na tym schemacie .... Może mi ktoś napisać?
  • #59
    olaf x
    Poziom 31  
    Wewnątrz przerywanej linii jest płytka główna, jak widzisz ledy są poza nią i ich nóżki są przylutowane do płytki w punktach lutowniczych K17.18.19.
    Póki nie zrozumiesz istoty działania tej części układu będziesz błądził po omacku, zrób jak napisałem, narysuj sobie na kartce ten kawałek schematu, US narysuj jako duży prostokąt i wrysuj w niego strukturę czyli 3 pojedyńcze tranzystory i parę różnicową. Wtedy bedziesz mógł prześledzić drogę sygnału i zrozumiesz skąd się biorą takie a nie inne napięcia na nóżkach US.
    A propos, na schemacie jest błąd, przy takim ukladzie nie ma prawa działać. Mianowicie na linii do nóżki 8 US, poniżej napisu 22,6V jest kropka czyli połączenie. Tej kropki NIE MA PRAWA tam być,tam nie ma połączenia, a powinna byc na skrzyżowaniu POWYZEJ napisu 22,6V.
    Jak myślisz, jak wykryć taki błąd? Trzeba znać strukturę US która w połączeniu z resztą układu daje logiczny efekt. Działaj.
    Jak coś struktura jest np tu http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/CEMI/mXyztxyr.pdf
  • #60
    diantus
    Poziom 29  
    Uważam, że narysowanie schematu nie zaszkodzi, ale przedłuży czas naprawy o ile nie trafi się na właściwe uszkodzenie.
    Moim zdaniem, w pierwszej kolejności należy sprawdzić jeszcze raz tranzystor T6, który na czas zwarcia w obwodzie emitera pracował praktycznie bez ograniczenia dopuszczalnego prądu. Jeśli nie sprawdzisz teraz, będziesz musiał do tego wrócić. gdy nie znajdziesz usterki w obwodzie UL1111.