Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Corsa B 1.0 12v nie odpala na ciepłym silniku

sylwek29213 25 Apr 2019 16:35 882 4
Relpol
    sylwek29213
    Level 3  
    Po zimie auto przestało odpalać na ciepłym silniku, rano nigdy z odpaleniem problemu nie było. Ostatnio, jakiś miesiąc temu, samochód po dłuższej jeździe, tj. ok 50 km, nie chciał odpalić, przekręcenie kluczyka i rozrusznik nie kręci. Ostatnio się nasiliło, gdy tankowałem samochód - nie chciał odpalić, odczekałem z godzinę i odpalił i teraz gdy jest ciepło, to nie chce odpalić na ciepłym. Tak jak mówiłem, rano nie ma żadnego problemu, odpala za pierwszym razem. Wczoraj wieczorem po godzinie czekania odpaliłem go na pych i też pytanie: czy coś może się stać złego z samochodem jak tak będę odpalał i co to może być za usterka. Z niesprawnych rzeczy, to egr, czasem nie równo chodzi na biegu jałowym, ale mam już zakupiony egr i umówioną wizytę u mechanika na 29. I pytanie: czy mogę się tym autem do tego czasu poruszać, gdyż jeszcze dwa razy będę musiał jechać do pracy. Dziś również po zatankowaniu nie chciał odpalić, a rano po jakieś 10 minutowej przerwie odpalił. Nie mam pojęcia, co to może być: rozrusznik nie kręci po włożeniu kluczyka do stacyjki.
  • Relpol
  • Relpol
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Sprawdź, czy po przekręceniu kluczyka w pozycję "rozruch", dochodzi 12V na przewód sterujący automatu rozrusznika. Jeżeli tak, to podejrzewam uszkodzenie rozrusznika (szczotki na granicy zużycia, które maja słaby kontakt z komutatorem, lub automat). Jeżeli prąd nie dochodzi, to trzeba sprawdzić, czy zasilanie wychodzi z kostki stacyjki, która lubi się czasem psuć. Jeżeli zasilanie za stacyjką pojawia się, to problemu szukaj w instalacji. Pojazd mógł mieć kiedyś dokładany jakiś alarm z odcięciem rozrusznika, który ktoś zlikwidował w byle jaki sposób.
    W starszych Corsa B występował przekaźnik rozrusznika fabrycznego alarmu, ale w X10XE już go nie spotkasz.
    sylwek29213
    Level 3  
    Byłem u mechanika on powiedział,że go grzał i nic i nie wiem co to może być poczekam do następnego razu czy to się wydarzy ponownie...
    sylwek29213
    Level 3  
    Zardzewiałe części w rozruszniku