Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CAME BX74 Strong napęd bramy przestał działać

26 Kwi 2019 16:27 804 8
  • Poziom 8  
    Witam wszystkich temat wraca jak mantra...
    Panowie ponownie napęd już przestał działać wczoraj zaczęła się zamykać i doszło tylko do połowy i stanęła. Po ponownym uruchomieniu z pilota zamigała tylko żarówka na słupku i nic... poszedłem po drugiego pilota gdzie mam wraz z kluczem do otwierania klapki aby ręcznie otworzyć i jeszcze raz wcisnąłem zamykanie i odziwo z tego drugiego poszło, rano także się otworzyła i zamknęła, dopiero teraz gdy żona wracała z pracy już stoi i tylko ręcznie mogłem otworzyć. Podczas zdejmowania osłony zauważyłem że karta radiowa jest jakby lekko wychylona na bok docisnąłem ją ale nawet nie kliknie nic i nic nie świeci jak wcześniej na czerwono o ile dobrze pamiętam i czy wypadniecie karty radiowej mogło spowodować jej uszkodzenie ? gdzieś chyba na forum czytałem że nie powinno się wyjmować karty gdy jest napęd podłączony do sieci.
    Po raz kolejny proszę o pomoc acha sprawdziłem prąd dochodzi ,bezpieczniki ok , a i zwierałem wejście 2 i 7 i nic , co jeszcze mogę zrobić?
    napęd Came bx 74 strong, karta radiowa AF43 SP
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 16  
    1. Jak zwierałeś 2 i 7 to klapka od sprzęgła była zamknięta na kluczyk? 2. Karta radiowa AF jest peryferią procesora centrali i powinna byc wpinana w gniazdo bez napięcia sterującego.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 8  
    Tak była zamknięta i nic zero odzewu.
  • Poziom 16  
    Twoja centrala zachowuje się tak, jak byś nie zamknął klapki. Czy zwrówiciłeś uwagę, że przy zamykaniu klapki jest mikrostyk jest doskonale słyszalny przy zam/otw klapki? Wszystkie bezpieczniki sprawdziłeś? Karta nie mogła sama wypaść z gniazda, pewnie napędem sporo trzęśie. Sprawdź przewody, ze zdjęcia widać że podłączał je jakiś amator, przy okazji wymień kabelek od lampy sygn bo to jest telefoniczny a tam jest 230V. Jak nie ogarniesz, to daj zarobić komuś kto się zna na napędach w twoim rejonie.
  • Poziom 8  
    Przecież to chodziło 9 lat i dopiero teraz taka poważna usterka ,kabel wymieniony od żarówki, w zacisku 2 nagle nie mógł się pojawić przewód izolowany, podczas zamykania klapki kluczykiem słychać kliknięcie, tylko dlaczego ta karta radiowa nie reaguje na pilota jak wcześniej... na moje oko to jest tu przyczyna bo jakoś ona specjalnie dobrze tam się nie trzyma i normalnie by nie wypieła się z gniazda przy zdejmowaniu obudowy, tak jak mówisz kolego jutro dzwonię po kogoś kto się na tym zna, ostatnio dziwne rzeczy się dzieją u mnie raz mi bramy garażowe się otwierają a raz nie jakis czas temu dokupiłem dwa piloty nie oryginalne do bram i wszystko było ok teraz żaden już nie działa(baterie wymienione) na szczęście są jeszcze stare.
  • Poziom 17  
    Najpierw zmostkuj na próbę krańcówkę na klapce i zobacz. Zobacz też czy "pykają tylne krańcówki"
  • Poziom 39  
    Po zamknięciu krańcówki klapki zwieraj 2 i 7 ( Krok po kroku) - i będziesz wiedział, czy to wina karty radiowej, czy coś z płyta sterującą.
  • Poziom 8  
    Witam ponownie , nie było mnie jakiś czas i nie było kiedy zajżeć do tej nieszczęsnej bramy, no ale nadal nie dawała mi spokoju i wczoraj sie tam jeszcze nad nią pochyliłem:) , teraz moge zacytować jednego z kolegów który to samo bardzo dobrze opisał...
    "7) Załamay ni stąd ni z owąd zaczełem jeszcze raz dotykać bezpieczniki jakie było moje zdziwienie kiedy dotknełem bezpiecznika ostatniego (3go z lewej) dotknełem w sesnie je się się wkręca leko naduszając (nie dawał się już bardziej wkręcić był opór ale dawał się nadusić)

    I tu zdziwnienie po wciśnięciu dioda ożyła.

    NAPED OŻYŁ okazało się że wszyskie styki są microstyki i foto są sprwne i wykonują swoje funkcje.
    żeby coś takiego było powodem :)"
    dokładniej mówiąc u mnie nie łączyły dwa bezpieczniki , byc może podczac wyjmowania ich źle były włożone w gniazdo i nie było dobrego styku , bo raz dioda na płycie pulsowała caly czas dopiero po wyjeciu bezpiecznika przestawała pulsować, tak samo na karcie radiowej wciskając pilot zaczynała migać i na tym koniec, nie wiem czy to miało wpływ , przełączyłem dip 10 nr 7 na listwie na on/off ,wróciłem do poprzedniej pozycji,nastepnie zmostkowałem zacisk 2-7 i brama ruszyła... przy okazji chyba rozkodowałem dwa piloty bo z nich nie chce ruszyć , dopiero kiedy wziołem kolejny wszystko jest jak powinno , pozostało wgrać chyba te dwa piloty ktore nie działają,
    dzięki wszystkim za pomoc i pewnie w niedługim czasie znów się odezwę:) , tam któryś z kolegów pisał aby przelutowac styki w gniazdach od bezpieczników i byc może to trzeba będzie uczynić.
    pozdrawiam...