Bardzo popularne wskaźniki napięcia. Możemy je zobaczyć w bardzo wielu konstrukcjach DIY. Ja do testu wybrałem chyba najmniejsze w trzech różnych kolorach.

Największa zaleta to niska cena oraz brak napięcia zasilania, zasilane są z napięcia które jednocześnie mierzą. Producent podaje zakres napięć 2,6 - 30V. Postanowiłem je troszkę przetestować na różnych wartościach napięć. Zasilanie z przetwornicy oraz akumulatorów li-ion. Wskazania porównywałem za każdym razem z miernikiem UNI-T UT210E a także popularnym ANENGiem. Moduły posiadają malutki potencjometr do korekcji wskazań, moduł z pomarańczowym wyświetlaczem został skalibrowany przy napięciu ok 3,6 z miernikiem UT210E, pozostałe dwa czyli czerwony i zielony bez jakiejkolwiek kalibracji.

Sprawdźmy co wyszło w testach. Jednocześnie byłem ciekaw czy ustawienie skalibrowanie modułu na niskim napięciu nie będzie wymagało korekcji przy górnych zakresach pracy tego modułu.

Podsumowując wyniki: myślę że dokładność tych wskaźników będzie w wielu zastosowaniach do zaakceptowania, przede wszystkim biorąc pod uwagę niską cenę tych modułów (poniżej 10zł/sztuka). Wskaźniki automatycznie przełączają zakres, po przekroczeniu 9,99V wyświetlane są już tylko dziesiętne części.
Cool? Ranking DIY