Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka

tomybb 27 Apr 2019 02:53 5409 25
  • Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka

Bardzo popularne wskaźniki napięcia. Możemy je zobaczyć w bardzo wielu konstrukcjach DIY. Ja do testu wybrałem chyba najmniejsze w trzech różnych kolorach.
    Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka

Największa zaleta to niska cena oraz brak napięcia zasilania, zasilane są z napięcia które jednocześnie mierzą. Producent podaje zakres napięć 2,6 - 30V. Postanowiłem je troszkę przetestować na różnych wartościach napięć. Zasilanie z przetwornicy oraz akumulatorów li-ion. Wskazania porównywałem za każdym razem z miernikiem UNI-T UT210E a także popularnym ANENGiem. Moduły posiadają malutki potencjometr do korekcji wskazań, moduł z pomarańczowym wyświetlaczem został skalibrowany przy napięciu ok 3,6 z miernikiem UT210E, pozostałe dwa czyli czerwony i zielony bez jakiejkolwiek kalibracji.

Sprawdźmy co wyszło w testach. Jednocześnie byłem ciekaw czy ustawienie skalibrowanie modułu na niskim napięciu nie będzie wymagało korekcji przy górnych zakresach pracy tego modułu.

Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka
    Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka

Podsumowując wyniki: myślę że dokładność tych wskaźników będzie w wielu zastosowaniach do zaakceptowania, przede wszystkim biorąc pod uwagę niską cenę tych modułów (poniżej 10zł/sztuka). Wskaźniki automatycznie przełączają zakres, po przekroczeniu 9,99V wyświetlane są już tylko dziesiętne części.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tomybb
    Level 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Has specialization in: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb wrote 1673 posts with rating 1530, helped 3 times. Been with us since 2006 year.
    Karaczan
    Level 41  
    Tym malutkim potencjometrem możesz dokalibrować wskazania.
    Po zabiegu polecam kropelkę lakieru do paznokci by go unieruchomić.
    Te PRki są cholernie delikatne i w jednym mierniku element nastawny mi odpadł.

Ja mam wersję bez autozakresów. Kilka do 9.99V i kilka do 30V.
    Po kalibracji są całkiem dokładne.
    weryfany
    Level 26  
    Dokładność do dzięsiętnych nie jest złe czy męczy oczy.... jak się wpatrujesz non stop to pewnie dlatego Cię męczą. Dla mnie to właśnie zaleta. Oczywiście wszystko uzależnione jest do czego je stosujesz.
    Recenzja taka sobie ale 2 post dopełnia go bardziej wspominając o jego korekcie wskazań.
    Niejednokrotnie również musiałem go precyzyjniej ustawić.
    Macosmail
    Level 34  
    tomybb wrote:

Największa zaleta to niska cena oraz brak napięcia zasilania, zasilane są z napięcia które jednocześnie mierzą.

Jak dla mnie brak oddzielnego zasilania jest wadą. Jak masz oddzielne zasilanie to również możesz je podłączyć pod mierzone napięcie (zakres napięć pracy jest zwykle podobny). Następną wadą jest niska rezystancja wew. która ogranicza zastosowanie tylko do źródeł zasilania. Kolejną wadą jest ograniczony zakres pomiarowy od dołu.
    Przy zmiennym napięciu pracy uC blisko najniższego granicznego poziomu zasilania trzeba stosować różne sztuczki, aby zapewnić odpowiednią liniowość ADC w tym zakresie. Np. stosować niższe napięcie referencyjne co daje większy szum.
    Po czwarte ilość wyświetlanych segmentów skokowo wpływa na pobór prądu stąd mogą pojawiać się wspomniane oscylacje.
    Jedyną wątpliwą zaletą jaką dostrzegam jest oszczędność na jednym przewodzie ;-)
    tomybb
    Level 26  
    Co do zalety że miernik jest dwu przewodowy - raczej chodziło mi o to że zasilany jest z napięcia które jednocześnie mierzy, że nie potrzebujemy dodatkowego źródła zasilania dla miernika. Zgadzam się że trzy przewodowy jest lepszy, że jego także można wykorzystać do mierzenia napięcia które jednocześnie go zasila, że po zastosowaniu innego zasilania mamy możliwość pomiaru od 0V itp. zalet jest na pewno więcej, wyniki pomiarów także byłyby pewnie dokładniejsze ale ja akurat na tą chwilę miałem takie, dwuprzewodowe więc je chciałem przetestować:) Przewagą dwuprzewodowych jest niższa cena. Myślę także że to właśnie cena wynagradza wiele bolączek tego moduły.
    pier
    Level 24  
    Ten mierniczek niczym nie różni się od wersji trzy przewodowej, naewt jest dodatkowe pole lutownicze na trzeci przewód (pomiarowy).
    Wystarczy pewnie przelutować jakąś zworkę albo rezystor zerowy. Już nie pamiętam ale sam kiedyś coś takiego robiłem.
    tomybb
    Level 26  
    pier wrote:
    Ten mierniczek niczym nie różni się od wersji trzy przewodowej, naewt jest dodatkowe pole lutownicze na trzeci przewód (pomiarowy).
    Wystarczy pewnie przelutować jakąś zworkę albo rezystor zerowy. Już nie pamiętam ale sam kiedyś coś takiego robiłem.

Jakby ktoś dysponował takim miernikiem 3 przewodowym to prośba o zamieszczenie fotek, porównamy czego brakuje i przy okazji zrobi się testy jak zachowuje się ten sam miernik na osobnym zasilaniu.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Te dwuprzewodowe wskaźniki są dobre do kontroli napięcia w danej instalacji. W przypadku takiego mierzącego do ~300V nie ma znaczenia błąd wskazania rzędu 2V. Chodzi raczej o szybką ocenę, czy jest dobrze, czy źle (wskazanie 180V powie, że "something is no yes" ;) ).

A tu przykład u mnie z instalacji buforowej 12V:

(Wskaźnik przyciemniony folią do przyciemniania szyb samochodowych)
    szeryf3
    Level 26  
    Przygladałem się tym miernikom ostatnio i myślałem, że są mało precyzyjne, a tu miłe zaskoczenie.
    tomybb
    Level 26  
    Postanowiłem poprawić troszkę testy, skorzystałem z kalibracji dla jednego modułu, wszystkie pomiary zrobiłem od początku. Dodatkowo użyłem stabilnego zasilania głównie z akumulatorków. Oscylacji już w tym przypadku nie zaobserwowałem specjalnie. Użyłem także drugiego multimetru.

hetm4n wrote:
    Bedziesz może testował takie wskaźniki tylko do pomiaru prądu?

Tak, pewnie za jakiś czas, mam taki z pomiarem prądu i napięcia, słyszałem że amperomierz jest niedokładny, posprawdzamy:)
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Niektóre te mierniki (trzy przewodowe) przy zwartym przewodzie pomiarowym pokazują 50mV (0.05)
    prosiak_wej
    Level 38  
    Randomowy wskaźnik z mojej szuflady. Wystarczy usunąć zworkę i puścić dodatkowy przewód. Można też dodać małą pojemność C1 w okolicy stabilizatora ;)

Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka
    szymoniasty79
    Level 11  
    Na AliExpress są za 3 do 4 zł
    Macosmail
    Level 34  
    Widać, że dwa przewody mają sens tylko marketingowy. Wyszli z założenia, że część potencjalnych klientów bez wiedzy elektrotechnicznej może wpaść w panikę na widok trzech przewodów ;-) A dwa to każdy podłączyć potrafi ;-)
    szymoniasty79
    Level 11  
    weryfany wrote:
    szymoniasty79 wrote:
    Na AliExpress są za 3 do 4 zł

Niesamowite ;D jak na to wpadłeś ?

Spokojnie. Tak tylko napisałem bo autor pisze że poniżej 10zł za szt a można poniżej 5zł
    CMS
    Administrator of HydePark
    Słaby ten test. Nie sprawdziłeś, od jakiego najniższego napięcia działają poprawnie. Ja mam tylko w wersji czerwonej (działają jeśli dobrze pamiętam, już od 4,3V), ale podejrzewam, że zależnie od koloru, próg zadziałania może być różny. Byłbym wdzięczny za dodatkowe pomiary i zdjęcia.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Dla układu scalonego jest tam stabilizator 78L05 + dioda szeregowa przed stabilizatorem, tak to wygląda w tym co mam (czerwony), wiec stabilizator jest ograniczeniem.

Pomiar jest poprawny od 4,3V, a jasność wyświetlacza stabilizuje się przy 7,2V, dodatkowo to co pisałem przy zwartym przewodzie pomiarowym, woltomierz pokazuje 0,05V.
    Wygląda, że jest to spowodowane długą ścieżka od pomiarru biegnącą pod wyświetlaczem oraz dużą wartością rezystora w dzielniku napięcia; rezystor od strony masy.
    tanimal
    Level 13  
    Koledzy do tematu autora, dotyczącego testu pewnego rodzaju mini wskaźników dołączyli inne wskaźniki i powstało pewne zamieszanie. Więc idąc za ciosem zamieszam i ja.
    Woltomierzyk którego zdjęcie zamieściłem #12 ma na pokładzie pdf stabilizatorek Low Dropout 3,3V MD7133, a sądzę że to identyczny druk i podobne podstawowe elementy jak u autora z #1.
    Ja do pewnego „projektu” zakupiłem kilkadziesiąt tych wskaźniczków w trzech kolorach w wersji 3-końcówkowej i 0-100V bez automatycznej zmiany zakresu. Płytki, znacznie zawyżając zaczynają „coś mierzyć” od 2,2V-2,7V napięcia zasilania (kolejne kolory LED). Przy zasilaniu z leciwego akumulatorka Li-Ion 3,45V wskazania są przyzwoite 0-9V,natomiast dalej systematycznie wyraźnie zawyżane aż do ok.33V przy rzeczywistym napięciu 30,500V. Dodatkowo wskazania są bardzo niestabilne.
    Zdjęcie Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka
    Wskaźniki przy zasilaniu ze stabilnego 5V mierzą solidnie od 0,5V do 34,0V. (ten zakres mnie interesował) Bez napięcia wskazanie: 0,0V
    W opisywanym zakresie co 1V (Sanwa PC5000a i dobry precyzer wieloobrotowy w zasilaczu) odczytane ze wskaźników napięcia, nie różniły się więcej niż +/-0,1V! I to większość bez żadnej kalibracji. Pozytywny szok, spełnienie moich oczekiwań.
    Pobór prądu 3szt. w zestawie, w zależności od ilości zapalonych segmentów max 48mA.
    Zachowania przy zmianach temperatury nie sprawdzałem.
    Do amatorskich konstrukcji szczerze polecam.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Ostatnio, ku uciesze licznie zgromadzonej klienteli :D , zacząłem stosować kontrolko-mierniki, jako zwykłe kontrolki np. załączenia maszyny. Też pozytywne zaskoczenie - przy 220VAC, różnica wskazań do dokładnego multimetru Fluke True RMS, wyniosła ok 1-2 V.
    Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka Mini test: Tablicowe mini wskaźniki napięcia dla elektryka
    prosiak_wej
    Level 38  
    @Krzysztof Kamienski nakleiłbym na nie ciemną folię, kontrast poleci w górę. Jakiś rok temu kupiłem coś podobnego, też montaż na fi 22mm, a sam wyświetlacz okrągły - jak typowa kontrolka. Jako orientacyjne wskaźniki rewelka :)
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Macosmail wrote:
    Jak dla mnie brak oddzielnego zasilania jest wadą. Jak masz oddzielne zasilanie to również możesz je podłączyć pod mierzone napięcie (zakres napięć pracy jest zwykle podobny). Następną wadą jest niska rezystancja wew. która ogranicza zastosowanie tylko do źródeł zasilania.

Zawsze można zastosować przetwornice z izolacją galwaniczną co rozwiązuje wiele problemów. Co do tych wskaźników to autor akurat wybrał takowe z zasilaniem mierzonym napięciem. W wielu przypadkach upraszczają konstrukcje chociażby ładowarek czy prostowników do akumulatorów, czy chociażby nawet do kontroli jakiegoś zasilacza.
    bubu1769
    Level 42  
    Ja kupiłem sobie 10 sztuk takich wskaźników po około 15 zł z wysyłką:
    3 sztuki pracują na stanowisku do sprawdzania silników elektrycznych
    4 w domu kontrolują czy mam równo obciążone fazy w domu, plus jedna kontroluje obciążenie agregatu.
    Wskazania w miarę się pokrywają z tym co pokazuje miernik.