Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Powerbank o wysokiej pojemności

Krzywy56 27 Apr 2019 18:56 468 22
    Krzywy56
    Level 5  
    Witam. Po zakupie nowego telefonu, stwierdziłem, że potrzebuje porządnego powerbanka. Jako majsterkowicz, postanowiłem zrobić sobie go sam. Wyciągnąłem więc z starej baterii od laptopa moduł ogniw. I tu już nie wiem dalej robić. Jest to moduł 3S2P o napięciu nominalnym 10.8 V oraz o pojemności? (szczerze nie wiem co to za jednostką także sory :) ) 47 watogodzin. Wszystko jest zrobione na ogniwach LG D53, o których nie mogę znaleźć grama informacji: pojemność, napięcia nominalne: NIC ! Cały moduł jest podłączony do płytki, w której jest cały układ ładowania itd. O ładowaniu z laptopa też nic nie wiem.Nasuwa się teraz pytanie do Drogich Specjalistów: jaka jest pojemność tych ogniw, napięcie nominalne jednego ogniwa, jaki BMS mogę do tego dać i jak to podłączyć oraz czy istnieją przetwornice 12V do 5V? Proszę o wyrozumiałość, jestem tylko hobbystą, który robi banalne układy kilka razy w miesiącu. :D
  • Helpful post
    Jawi_P
    Level 35  
    47Wh i 10,8V wskazuje, że to ogniwa o napięciu nominalnym 3,6V i pojemności 2200mAh.
    Zwykle w PB stosuje się jeden akumulator lub więcej połączonych równolegle.
    I do takiej konfiguracji możesz kupić gotowe obudowy z elektroniką. I to jest w Twoim przypadku najlepsze rozwiązanie. Można zrobić samemu ładowanie z balanserem i przetwornicę step-down i sprawność układu będzie lepsza, ale czy warto się bawić? I czy Ty sobie poradzisz? No mam wątpliwości. Gotowa obudowa wyjdzie taniej, ładniej i pewniej.
    Tylko trzeba rozmontować pakiet i dokładnie sprawdzić wcześniej ogniwa. Może się okazać, że nie wszystkie się nadają.
    Krzywy56
    Level 5  
    Raczej bym sobie poradził. Czy mógłbyś podrzucić (jeżeli to możliwe) link do balancera do czegoś takiego ? Posprawdzałem wszystkie ogniwa i są dobre.
    Podrzuca jeszcze zdjęcie tego modułu. Ten kabel płaski jest termistorem, jest zbędny
    Krzywy56
    Level 5  
    automobilklub wrote:
    Ja mam coś takiego, wsadziłem swoje ogniwa i działa znakomicie:
    https://allegro.pl/oferta/box-pudelko-power-bank-6-sztuk-ogniw-typu-18650-7866566594

No naprawdę bardzo dobre rozwiązanie. W środku jest już elektronika i da się to ładować, a jeżeli tak to w środku jest jakiś balancer ? Ten moduł jest z ogniw połączonych już ze sobą i nie wiem czy są w miarę równo naładowane, czy mogę je po prostu do takiej obudowy włożyć ?
    Jawi_P
    Level 35  
    Krzywy56 wrote:
    No naprawdę bardzo dobre rozwiązanie.

No o takim rozwiązaniu pisałem w pierwszej odpowiedzi. Jest tego wiele rodzai.
    Nie wiem jak mierzyłeś ogniwa, ale jak tylko woltomierzem, to one nie sa niestety dobrze pomierzone.
    Jak włożysz wszystkie do tej obudowy i okaże się, że jedno z nich choćby jest uszkodzone czy słabsze, to może następować samowyładowanie szybsze itd.
    Wtedy lepiej kupić taką obudowę na 4 ogniwa.
    Krzywy56
    Level 5  
    W takim razie jak sprawdzić, czy ogniwa są dobre ?
    Czy potrzeba jakiegoś wymyślnego sprzętu ?
    Jawi_P
    Level 35  
    Obciążyć ogniwo rezystorem około 8-10om, albo żarówką, tak by wymusić przepływ prądu około 0,5A - do 1A i wtedy sprawdzać jak zmienia się napięcie na ogniwie pod obciążeniem. Jak różnice będą naprawdę małe to ogniwa są tej samej jakości, jak któreś z nich będą wyraźnie odbiegały od innych to wiadomo, że są słabe. Może się okazać, że tak obciążone ogniwo zacznie po kilku sekundach mieć już w okolica 3V albo w ogóle takiego prądu nie da się wymusić. Naładowane ogniwo do pełna może trzymać napięcie jak każde inne, dopiero z czasem będzie widać większą różnice.
    W laptopowych bateriach najczęściej ogniwa padają parami, tak jak są podłączone.
    Krzywy56
    Level 5  
    Jawi_P wrote:
    Obciążyć ogniwo rezystorem...

A jeżeli wyszło by, że np. 2 ogniwa są słabe, można włożyć resztę ogniw i np. ogniwa z Samsunga ?
    Jawi_P
    Level 35  
    Można. Trzeba pamiętać, że w tych obudowach ogniwa łączone są równolegle. To powoduje, że bardzo słabe ogniwa ładują się dość szybko i kontroler ładowania przerywa ładowanie zanim inne o większej pojemności się naładują do pełna. Nie muszą być identyczne ogniwa, ale choć zbliżone parametrami powinny być. Gdyby to były nowe, to problemu nie ma, ale z używkami to bywa już rożnie.
    Krzywy56
    Level 5  
    No to dobrze.... Ale ogniwa np. Samsung 18650-25R kosztują 20 zł za sztukę. Czy są jakieś tańsze alternatywy ?
    Jawi_P
    Level 35  
    Wpisz w googla 18650 i wynikach Ci wyskoczy masa linków, do sklepów również.
    Ale najpierw sprawdź dobrze swoje ogniwa, ale jak się okaże, że musisz dokupić to kup w zasadzie najtańsze. I tak dołożysz do używek. Można już kupić poniżej 10pln.
    Te co znalazłeś to ogniwa wysoko-prądowe, droższe i szkoda ich.
    Krzywy56
    Level 5  
    A taki PB.. ile ma pojemności w miliamperogodzinach ? 13200 mAh ? Dobrze liczę? Bo tak jak mówiłeś jedno ogniwo ma 2200mAh a jest ich 6.. więc 6×2200 =13200mAh
    Anonymous
    Level 1  
    Krzywy56
    Level 5  
    A jeszcze jedna zagadka: jakim napięciem ładować te ogniwa od LG ? Bo podobne ogniwa od Samsunga o chyba takich samych parametrach ma napięcie ładowania 4.2V. Mam się tym kierować? Bo żebym mógł sprawdzić czy ogniwa są dobre to chce je naładować.
    Krzywy56
    Level 5  
    Aaa dobra. Ja przeczytałem 53. Dziś będę te ogniwa sprawdzał. Dzięki za korektę :D
    Krzywy56
    Level 5  
    Właśnie jedzie do mnie obudowa na ogniwa. Dzięki wielkie za pomoc. Temat zostaje zamknięty. Dzięki jeszcze raz! :)