Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick

ghost666 28 Apr 2019 15:20 7812 20
phoenixcontact
  • Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick
    W ostatnich latach zapotrzebowanie na komputery PC w typowych obudowach spada. Pojawiło się z kolei większe zapotrzebowanie na miniaturowe komputery i moduły, co skrzętnie postanowił wykorzystać Intel, eksperymentując z nowymi formami. Jednym z pierwszych ruchów, było tworzenie Ultrabooków, z których najsłynniejszym jest MacBook Air firmy Apple. Pojawił się on na rynku kiedy jeszcze nie używano nazwy Ultrabook dla tych superlekkich konstrukcji.

Kolejnymi maszynami był konwertowalne komputery, często określane jako "dwa w jednym" lub maszyny hybrydowe. Ich zadaniem było pełnienie jednocześnie roli tabletu i komputera PC. Jednym z najszerzej znanych tego rodzaju komputerów jest Surface Pro firmy Microsot.

Jeśli chodzi o kompaktowe maszyny do zastosowań domowych, to Intel zaproponował systemy typu NUC (Next Unit of Computing), głównie dedykowane do zastosowań w systemach kina domowego. Znajdują też zastosowanie w innych aplikacjach, takich jak systemy identyfikacji wizualnej czy infokioski, ale to kino domowe sprawia, że są najbardziej rozpoznawalne przez użytkowników domowych.

Jednakże niemalże na samym początku wielu z tych systemów był Intel Compute Stick. To pierwsza generacja kompaktowych systemów komputerowych, jaka ukazała się na rynku. Dzisiaj przyjrzymy się jak zbudowany jest model BOXSTCK1A8LFC tego komputera. Jest on oparty o procesor Intel Atom Z3735F z rodziny Bay Trail. To czterordzeniowy układ pracujący przy taktowaniu 1,33 GHz. Następcy tego układu mają wbudowane dużo potężniejsze rdzenie CPU, niż ten, a także posiadają dodatkowe rdzenie GPU. W Intel Compute Tick w tej wersji znajdziemy 1 gigabajt pamięci DDR3L SDRAM i 8 GB pamięci Flash w postaci modułu eMMC. Obecnie na komputerze zainstalowany jest Linuks w dystrybucji Ubuntu w wersji 14.04 LTS.

Komputer zakupiony został w połowie 2016 roku za około 40 dolarów. Na początku oczywiście wyjąć musimy moduł z opakowania, w którym prezentuje się następująco:

Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick

Oprócz samego modułu komputerowego w opakowaniu znajdziemy garść dodatków:

W górnym prawym narożniku widzimy dołączony do zestawu przedłużacz HDMI, poniżej znajduje się kabel USB do microUSB, który służy do zasilania komputera - zasilanie dostarczane poprzez HDMI nie jest dostateczne do uruchomienia tego urządzenia. Po lewej stronie znajdują się dołączone do zestawu adaptery zasilania sieciowego i zasilacz. W worku z adapterami znajdziemy przejściówki, umożliwiające podłączenie zasilacza w wielu krajach na świecie:

Wracamy do Compute Stick. Jego wymiary to 103 mm × 37 mm × 12 mm. Tak wygląda moduł od frontu z monetą dla porównania (amerykańskie pięć centów o wymiarach 21,2 mm).

Przyjrzyjmy się teraz dokładnie modułowi z wszystkich stron. Na froncie widzimy wloty powietrza oraz duże logo Intel Inside. Na tylnej stronie znajdziemy dużą naklejkę z opisem i wszystkimi ważnymi informacjami. Z kolei na bokach modułu znajdziemy, oprócz kolejnych otworów do chłodzenia, slot na karty microSD, do powiększenia pojemności dyskowej modułu, port USB, microUSB do zasilania i przełącznik do włączania i wyłączania modułu.

Wśród powyższych złączy nie ma żadnych interfejsów dedykowanych do przesyłania sygnału audio czy wideo. Jest to zabieg celowy, gdyż cała komunikacja odbywa się przez złącze HDMI - tędy przesyłany jest strumień wideo i wielokanałowe audio. Wtyczka HDMI jest zintegrowana z modułem i wystaje z jednej z węższych stron komputera:

Na drugim końcu nie ma nic, oprócz centralnie umieszczonej diody LED, informującej o włączeniu zasilania do komputera.

Czas teraz zanurkować do wnętrza komputera. Aby go otworzyć wystarczy w miejsce styku obu połówek obudowy włożyć np. wąski, płaski śrubokręt i delikatnie go przekręcić. Obudowy są ze sobą lekko sklejone, więc jeżeli odrobina siły nie wystarczy do ich rozklejenia, można podgrzać komputer delikatnie ciepłym powietrzem (z lutownicy hot-air albo opalarki), by osłabić klej na tyle, aby puścił.

Teraz doskonale widać po co było w obudowie tyle otworów dla powietrza. W środku oprócz radiatora znajduje się także aktywny system chłodzenia w postaci niewielkiego wentylatora.

Natomiast w drugiej połówce obudowy dominuję ogromny radiator, pokrywający znaczą część znajdującej się tam płytki PCB.

Na jednym z końców PCB widzimy wychodzące na bok gniazdo USB, interfejs dla karty microSD, a na drugiej stronie kompaktową antenę na 2,4 GHz, przymocowaną do boku obudowy (przyjrzymy się jej dokładnie później).

Na drugim końcu płytki drukowanej komputera nie można dojrzeć za wiele. Widać tam głównie wewnętrzną część złącza HDMI, przylutowanego do PCB oraz włącznik zasilania na jednej ze stron.

Tutaj widzimy wspomnianą powyżej antenę w większym zbliżeniu, nadal zamkniętą w plastikowej obudowie. Jakkolwiek moduł wyposażony jest w interfejs Wi-Fi 802.11n, to antena pracuje jedynie przy częstotliwości 2,4 GHz (późniejsze generacje Intel Compute Stick były już dwuzakresowe). Z anteny tej korzysta też interfejs Bluetooth, w jaki wyposażono komputer.

Po usunięciu dwóch śrubek zabezpieczonych niebieskim Loctite możemy usunąć całą elektronikę z wnętrza obudowy.

Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick Jak wygląda wnętrze Intel Compute Stick

Zanim przyjrzymy się dokładniej głównej płytce drukowanej komputera, możemy jeszcze raz zerknąć na moduł anteny:

A tak wygląda PCB komputera od dolnej strony:

Na jednym końcu płytki znajduje się metalowy ekran - klatka Faradaya, chroniąca czułe elementy. Bliskość złącza anteny interfejsów bezprzewodowych wskazuje, że pod nią znajduje się elektronika transceivera radiowego. Po drugiej stronie znajdziemy złącze USB. Po lewej stronie od złącza znajduje się jeszcze bateria pastylkowa, podłączona kablem do płytki. Podtrzymuje ona zawartość pamięci SRAM, na czas gdy niedostępne jest zasilanie systemu. W pamięci tej znajdują się ustawienia CMOS i BIOSu komputera, analogicznie jak na normalnych płytach głównych.

Zdjęcie metalowego ekranu z elementów elektronicznych potwierdza nasze przypuszczenia. Znajdziemy tam układ Realtek RTL8723, który obsługuje pracujący przy 2,4 GHz interfejs Wi-Fi 802.11n oraz interfejs Bluetooth 4.0 z opcją HS (high speed):

Na drugiej połowie modułu znajdziemy kolejny metalowy ekran, tym razem istotnie większy. Możemy zajrzeć do środka, aby sprawdzić, jakie zawarto pod nim elementy.

Widoczna na ekranie silikonowa podkładka termiczna wydaje się być zamontowana nad pustym (oprócz kilku elementów pasywnych) obszarem na PCB w dolnym lewym rejonie, widocznym na poniższym zbliżeniu:

Nad kwestią pustego miejsca na PCB zastanowimy się później. Póki co nacieszmy oczy dwoma kośćmi SDRAMu od SK Hynix - H5TC2G63FFR; to 2 gigabitowe kości DDR3L. Na tej samej płytce znaleźć możemy jeszcze pojedynczy moduł eMMC Flash o pojemności ośmiu gigabajtów. Jest to Kingston Technology EMMC08G-S100, który widoczny jest w górnym lewym rogu.

Wróćmy teraz do górnej strony płytki drukowanej. Na wcześniejszych zdjęciach większość PCB przykryta była ekranem-radiatorem. Można go usunąć, naszym oczom ukaże się wtedy taki oto obraz:

Pod tym radiatorem znajdziemy dwie tworzywowe podkładki termoprzewodzące. Jedna odpowiada lokalizacji procesora pod radiatorem, a druga modułowi AXP288D firmy X-Powers, który odpowiedzialny jest za zasilanie procesora. Jak informują analitycy, jest to "specjalny układ scalony do zarządzania zasilaniem, zaprojektowany specjalnie dla rpocesorów Bay Trail i Cherry Trail. Zintegrowano w nim sześć przetwornic typu buck z wyjściami o różnym napięciu, czternaście stabilizatorów LDO i szereg różnych opcji, potrzebnych do sterowania zasilaniem tego układu". Tłumaczy to konieczność chłodzenia tego układu.

Po lewej stronie procesora znaleźć możemy kolejne dwa układy SK Hynix - to kolejne dwa układy po dwa gigabity pamięci SDRAM. Łącznie daje to jeden gigabajt pamięci RAM w układzie. Nad CPU widzimy 64 Mbitowy Flash firmy Winbond, dedykowany do przechowywania BIOSu komputera. Jest to zupełnie osobna pamięć od modułu eMMC.

Na kolejnym zbliżeniu widać omawiane układy:

Ostatnim elementem, który skrywa jeszcze swoją tajemnicę, jest fragment taśmy, naklejony w jednym z narożników płytki drukowanej, zaraz obok złącza HDMI i wyłącznika zasilania. Taśma po usunięciu wygląda zupełnie zwyczajnie:

A tak prezentują się układy, znajdujące się pod taśmą, po obu stronach PCB:

Nie do końca jasna wydaje się przyczyna zaklejania tych elementów taśmą. Może Wy macie jakiś pomysł? Która część urządzenia wydaje się Wam najciekawiej zaprojektowana lub wzbudziła największe zaskoczenie? Podzielcie się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

Źródło: https://www.edn.com/design/consumer/4461617/Teardown--Intel-s-Compute-Stick

Cool? Ranking DIY
    About Author
    ghost666
    Translator, editor
    Fizyk z wykształcenia. Po zrobieniu doktoratu i dwóch latach pracy na uczelni, przeszedł do sektora prywatnego, gdzie zajmuje się projektowaniem urządzeń elektronicznych i programowaniem. Od 2003 roku na forum Elektroda.pl, od 2008 roku członek zespołu redakcyjnego.
    ghost666 wrote 11786 posts with rating 9936, helped 157 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2003 year.
  • phoenixcontact
    Thorgus
    Level 12  
    Intel już przy galileo wyłożyło się w embeded tutaj będzie podobnie :)
    noel200
    Level 26  
    Wydajność tego to jest żenująca, ale ja mam dwa kompy w obudowie sff z normalnymi wnętrznościami. Jeden pod biurkiem, a drugi kupiłem niedawno za kilka stówek i jest schowany za tv w salonie. I5 4 gen, 8gb, ssd. Chodzi super, prawie nie widać, nie słychać miejsca zajmuje o wiele mniej od normalnej obudowy, tylko możliwości rozbudowy mocno ograniczone. Nawet dwuslotowa karta graficzna nie wejdzie. Z resztą zasilacz ma tylko 225w i nie da się go wymienić. Ale wydajność super, a koszt to kilka stówek. Nie widzę sensu kupować takie dongle. Choć znajomy ma jakiegoś lepszego chińczyka kupionego na amazonie i YT oraz kodi chodzi bez problemu. No i pobór prądu znacznie mniejszy. Mój komp bierze 25w. Przy odtwarzaniu YT 30w, a w pełnym stresie 60w. Ale 50" tv robi za monitor jak gram sobie w diablo3. :-)
    Pozdrawiam.
    Wg mnie co komu potrzebne. Wszystko znajdzie zastosowanie w zależności od potrzeb i priorytetów.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    dariuse
    Level 12  
    "Łądnie daje to jeden gigabajt pamięci RAM w układzie

" Podzielcie się sowimi przemyśleniami

Ten produkt od lat leżakuje na półkach hipermarketów, ponieważ jest niesprzedawalny.

Raz reklamowany jako: Intel Compute Stick
    a innym razem jako Intel inside (nie mam zainteresowania aby sprawdzać, który to Chińczyk za 10$)

Dla gniazda usb ta wtyczka jest za duża i za ciężka.
    Jak telewizor smart to jest zbędny gadget, a jak telewizor nie smart to niech przesyła video przez usb i gniazdo hdmi niekonieczne,
    a za ok. 100 zł jest przystawka na Androdzie, robiąca z każdego telewizora smart

Na stronie Intela jest nawet wtyczka za 482 $ ale to już pewnie przesada
    https://www.intel.com/content/www/us/en/products/boards-kits/compute-stick.html

Jeżeli można kupić tablety funkcjonalne z ekranem od 100 zł z wyjściem htmi na telewizor
    a smartfony używane za 100 zł
    to ten produkt jest niszowy w zakresie cenowym do 50zł dla hobbysty
    szeryf3
    Level 27  
    @ghost666 dziękuję za fajny opis i zdjęcia, bo podejrzewam, że raczej nigdy bym tego komputerka nie oglądał w środku.
    mkpl
    Level 37  
    Mam ten komputer w odmianie Lenovo. Pierwsze co to unikać aktualizacji systemu do nowszej wersji. W mojej sztuce ktoś zrobił aktualizację z 8.1 do 10 i komputer padł... Lenovo w ramach gwarancji przysłało druga sztukę uznając tą którą mam za nienaprawialną aczkolwiek się udało.
    Sprzęt mam podłączony do TV i dzielnie daje radę z odtwarzaniem filmów z sieci w FHD a dodatkowo dosyć przyjemnie się z niego korzysta. Do tego się nadaje i niczego więcej. No może jeszcze jakieś Car PC o którym kiedyś myślałem.

Największą wadą tego urządzenia jest karta WiFi, która ma zaniki sygnału przez co przycina buforowanie filmów. Z zewnętrzną kartą wszystko działa ok.
    pdzran
    Level 13  
    Mam podobny w pracy , ma za zadanie wyświetlać stronę www z kursami i do tego dobrze się nadaje.
    prosiak_wej
    Level 38  
    U mnie w pracy takie coś wraz z telewizorem 42" działało za wyświetlarkę propagandową - który produkt jest na jakim etapie, który dział jest bardziej 'do przodu'. Nikt na to nie patrzał, bo nawet godzina wiele razy była nieaktualna. Teraz cały zestaw jest zamontowany tuż za głównym wejściem, pokazując 'statystki BHP'. Nadal nikt na to nie patrzy (godzina jak wyżej), ale za to zarząd, prezesi i dyrektorka zadowoleni :)

Szczerze, to chyba tylko do takich zastosowań to się nadaje, bo moc obliczeniowa tych sticków jest dość... wątła... Jak napisał kol. @noel200 - lepszy SFF czy USFF z normalnym procesorem typu i5, który też wiele prądu nie zje, ale za to jak trzeba, ma wiele większe możliwości. Nie bałbym się stwierdzenia, że nawet jakiś Quad-Core będzie lepszy od tych Atomów :)
    Anonymous
    Level 1  
    maylo
    Level 26  
    Tak jak napisał któryś z kolegów przejście na win 10 zabija urządzenie.

Co ciekawe sam upgrade systemu trwa ok. 4 godzin po czym jeśli mamy pobrać aktualizacje to jest kolejne 8 godzin a i tak kończy się brakiem miejsca i zwisem.

Miałem dwa takie i oba hałasowały , dodatkowo nie da się ich bezpośrednio wpiąć do HDMI - u mnie w TV ma HDMI z boku a stick jest.. za gruby - musiał wisieć na kablu.... Przewaga nad andridowymi mediaboxami taka że mamy pełne x64 i dostęp do programów pisanych na PC .
    E8600
    Level 40  
    Windows 7 jeszcze długo nie zostanie zdetronizowany natomiast Xp staje się już reliktem przeszłości.

Swoją drogą ciekawe jak z trwałością tego urządzenia bo system Windows lubi mielić plik wymiany a w takim urządzeniu dysk to 1 kość pamięci.
    Moim zdaniem takie urządzenie miało by sens gdy na rynku nie było by smarphonów, które pozwalają przesłać obraz bezprzewodowo do TV a wydajnością zaczynają wyprzedzać budżetowe komputery.

Taki przykład stary laptop HP N6000 z procesorem 1,4 GHz ma problem z płynnością YT na rozdzielczości 144p natomiast zabawkowy tablet Kiano 2 x 1 GHz ciągnie YT w 720p.
    maylo
    Level 26  
    :arrow: E8600 ARM'owy procesor kiano ma sprzętowy dekoder materiałów strumieniowych , gdyby go nie miał obawiam się iż miał by problem ze 144p :)
    Norfnet
    Level 13  
    Osobiście kupiłem podobny -Kiano z Win 10 i 2GB RAM
    Korzystają z niego moi rodzice do www poczty i youtuba.Rewelacja do takich zastosowań.Podłączony do starego multimedialnego monitora 21 cali HP do tego mysz na bt. i drukarka do USB. Stara skrzynia,głośniki i pęk kabli poszły do śmietnika. Opłacić rachunki, wysłać i odebrać e-mail,allegro i coś poczytać rewelka za 200 zł. Działa już od blisko 2 lat i powiem że było warto.Oczywiście u mnie by się nie sprawdził ale zastosowanie zawsze można gdzieś znaleźć.
    dariuse
    Level 12  
    Kiano to niestety niszowa marka marketowa, jak Manta
    Tam są te stare, wolne procki, jakich smartfon by nigdy nie zechciał.

Markety sa zawalone Kiano od lat, bo tego sie nie da sprzedać
    Vix3r
    Level 9  
    Wszystko upchane do przysłowiowego pendrive'a. Ciekawe czy przy znamionowym obciążeniu CPU ten wentylator wyrabia.
    matisblu
    Level 18  
    Witam
    Też się obawiłem tego wynalazku. Dostałem go gratis :) Pierwotnie miał robić za smarta przy tv ale był zdecydowanie za głośny. Potem wpadłem na pomysł by zrobić z niego "główny" komputer w firmie. Nawet dawało radę to urządzenie z bazą SQL, obsługą poczty i kilkunastu innych programów. Niestety w pewnym momencie zaczął gubić ustawienia czasu i daty. Wymiana baterii nie pomogła.
    Obecnie dynda się przy jednym z monitorów w firmie i jako przeglądarka netu daje radę :)
    Pozdrawiam
    barzwiszc93
    Level 15  
    Posiadam taką maszynę od ok 10 mc. Co mogę powiedzieć. Chyba trochę nowszy model, już fabrycznie na Windows 10.
    System Windows 10 32 bit. Niestety brak języka polskiego. Kupiłęm nowy za niską cenę. Uzywany kilka godzin.
    Urządzenie służy jako smart tv. DO odtwarzania muzyki, filmów, czy szybkiego wejścia na internet. Do prostych funkcji się nadaje. System działa bardzo szybko, nie grzeje się, jednak przy byle otwarciu większego folderu, czy innej prostej operacji, praca procesora non stop sięga 100%.
    Jeśli chcemy wyświetlić film, prezentację, szybko wejść na proste strony internetowe, czy edytować/ drukować proste dokumenty- jak najbardziej. Jednak nie nadaje się jako jedyne urządzenie. Nie da się na tym pracować, czy grać dłużej. Starsze gry chodzą, ale z racji systemu są problemy z kompatybilnością.

Prosta gra GTA3, czy VC która działa na Thinkpad t400 pod win 10- gdzie teoretycznie sam system już nie powinien się tam znaleźć- na tym urządzeniu odwala cyrk.
    Czasem chodzi płynnie, a za chwile się nie uruchamia, mimo zaznaczonej zgodności. Chodzą proste programy dedykowane pod Windows 10 i to najlepiej pojedynczo. TOtal commander, WOrd, Power point, Excel, Mozilla działąją mi wzorowo, ale jako jedyna uruchomiona aplikacja. Byle antywirus sprawia, że urządzenie ledwo zipie. 2gb ram.
    ORMO_PL
    Level 19  
    E8600 wrote:
    Windows 7 jeszcze długo nie zostanie zdetronizowany natomiast Xp staje się już reliktem przeszłości.

W zastosowaniach profesjonalnych takich jak diagnostyka starszych pojazdów czy CNC podejrzewam że jeszcze sporo wody w Warcie upłynie...

pdzran wrote:
    Mam podobny w pracy , ma za zadanie wyświetlać stronę www z kursami i do tego dobrze się nadaje.

W mnie wisi to na welcomeboardach i na stanowiskach mechaników na wózkach. Nie jest demonem zwłaszcza jeśli chodzi o PDFy otwierane w Chromie, ale daje radę. Problemem staje się zasilanie, bo o ile Kiano/ComputeSticka pociągniesz z 5V, tak juz 19 calowego ekranu nie. Jakieś sugestie?

Krzysztof Kamienski wrote:
    To już Raspberry z niewielkimi dodatkami wydaje mi się sensowniejsze, a w swojej plexiglasowej obudowie o wiele.......elegantsze.

Bardziej eleganckie znaczy się!
    Nie jest. RPi w wielu kwestiach jest przeceniane i o ile w trybie tekstowym jest świetnym narzędziem do pracy zdalnej, tak już używać tego jako daily się nie da. Przynajmniej na przewidzianym raspbianie. IMO lepiej udać się w stronę czegoś opartego na x86... ARM wcale nie jest taki turbo wydajny do zastosowań domowych. Moje obserwacje.