Witam, w ostatnim czasie stałem się posiadaczem cyny 2mm - 2Kg w postaci zwiniętej w elipsę z dawnych zapasów PRL. Jej rozwijanie , obcinanie na mniejsze kawałki było uciążliwe, więc postanowiłem opracować do niej jakiś prosty i funkcjonalny podajnik z tego co posiadałem w domu. Jako statyw wykorzystałem dwa gotowe metalowe profile skręcone małym płaskownikiem. Stopki wykonane z plastikowych nakrętek butli gazowych, które przykręciłem od spodu, za przelotkę służy gotowy kątownik z wyciętym podłużnym otworem. Rolka wykonana z tekturowej rurki po ręczniku papierowym, przycięta na wymiar, ośka to kawałek szpilki gwintowanej M8, skręcona z dwóch stron do korpusu, oddzielona od rurki podkładkami. Część cyny przewinąłem na rolkę, a część sobie zostawiłem luzem na inny czas. Koszt wykonania 0zl, jedynie kosztowało mnie to odrobinę wolnego czasu. Jestem zadowolony z podajnika, łatwo go ustawiać w dowolnym miejscu, jest stabilny i poręczny, cynę szybko można rozwinąć na żądaną długość, jedyną wadą jest później jej ręczne zwijanie ale dość szybko to idzie więc można na to przymknąć oko.

Cool? Ranking DIY