logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie przekaźnika DRL - nie działają dzienne

sauber94 29 Kwi 2019 17:28 2976 9
REKLAMA
  • #1 17933581
    sauber94
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Na znanym portalu aukcyjnym kupiłem przekaźnik MAH-4120. Instrukcja podłączenia przekaźnika do świateł dziennych DRL w aukcji jest taka:
    Czerwony przewód (pin nr 85) - Światła postojowe (+)
    Żółty przewód (pin nr 86) - Masa (-)
    Niebieski przewód (pin nr 87) - Zaizolować (nie podłączamy)
    Biały przewód (pin nr 87a) - Światła dzienne (+)
    Czarny przewód (pin nr 30) - Stacyjka (+)

Po podłączeniu tak jak wyżej opisane niestety światła dzienne się nie włączają. Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny?
    Uprzedzam, że światła dzienne są sprawne :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17933695
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Włącz normalne światła i zobacz czy się dzienne włączą. Jeśli tak to + plus świateł dziennych należy podłączyć do 87 a 87a zostawić wolny.
    Jeśli nic się nie swieci, to trzeba sprawdzić, czy światła nie są sterowane masą, bo zdarzają się już takie przypadki w samochodach.
  • Pomocny post
    #3 17933698
    Heinzek
    Ocena: 493
    Ten przekaźnik działa jak zwykły rozłącznik kiedy dostanie zasilanie z świateł postojowych.
    Przy braku zasilania czarny przewód i biały jest ze sobą połączony. Więc jak na Czarnym masz zasilanie po stacyjce to z tego zasilania zasilasz + do świateł dziennych a minus podłączasz do masy i powinny zaświecić.
    Multimetr w łapę i szukaj gdzie nie ma zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 17933731
    sauber94
    Poziom 9  
    Pacjent to OPEL ASTRA H GTC. Przy załączeniu świateł, świecą tylko postojowe, dzienne ani drgnął. Na próbę podmieniłem sobie przewód czarny z czerwonym i wtedy po zaświeceniu postojówek świecą postojówki i ledy.
  • REKLAMA
  • #6 17933764
    sauber94
    Poziom 9  
    Nie ma mnie teraz przy aucie ale z tego co się bawiłem multimetrem kilka godzin temu to plus po stacyjce właśnie zanikał jak przewód masowy od przekaźnika był podłączony do akumulatora.
  • Pomocny post
    #7 17933790
    sanfran
    Ocena: 2964
    To oznacza, że to nie był plus po stacyjce. Z tego mają być zasilana lampy, więc wydajność prądowa musi być wysoka. W Oplu zdaje się napięcie na gnieździe zapalniczki zanika po wyłączeniu stacyjki. Jeśli tak, to polecam z tego źrodła podać zasilanie DLR na przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #8 17933800
    sauber94
    Poziom 9  
    Zasilanie po stacyjce wziąłem ze skrzynki bezpieczników.
  • Pomocny post
    #9 17933819
    Heinzek
    Ocena: 493
    sauber94 napisał:
    Zasilanie po stacyjce wziąłem ze skrzynki bezpieczników.

Super!!!

W skrzynce bezpieczników masz kilkadziesiąt obwodów. Może wiesz do jakiego się wpiąłeś?
    Znajdź dobry + po zapłonie i masz działające światła. Polecam tak jak radził kolega wyżej, z obwodu zasilania gniazda zapalniczki które jest wyłączone wraz z wyłączonym zapłonem.
  • #10 17935621
    sauber94
    Poziom 9  
    Już wszystko działa jak należy. Okazało się, że coś przy bezpieczniku w bajpasie nie łączyło, przez to nie było + po zapłonie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem przekaźnika MAH-4120 do świateł dziennych DRL w Oplu Astrze H GTC. Po podłączeniu zgodnie z instrukcją, światła dzienne nie działały. Użytkownicy zasugerowali, aby sprawdzić, czy światła dzienne są sterowane masą oraz upewnić się, że zasilanie po stacyjce jest prawidłowe. Po kilku próbach i użyciu multimetru, okazało się, że problemem był brak zasilania po zapłonie, spowodowany uszkodzeniem w obwodzie bezpiecznika. Po naprawie, światła dzienne zaczęły działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA