Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stycznik na siłę, podłączenie

basma2408 02 Maj 2019 23:20 798 60
  • #31
    plum1978
    Poziom 25  
    WRP w obwodzie zasilanym na stałe i gdzie raczej powinna być gwarancja zasilania ? Do silników są dedykowane zabezpieczenia silnikowe , a nie S 193 .
  • #32
    woytas73
    Poziom 17  
    plum1978 napisał:
    WRP w obwodzie zasilanym na stałe i gdzie raczej powinna być gwarancja zasilania ? Do silników są dedykowane zabezpieczenia silnikowe , a nie S 193 .

    A wiesz jak to sieć? Przeczytaj cały wątek i doradzaj. Ale chyba nie ma sensu.
  • #33
    plum1978
    Poziom 25  
    Nie ma sensu tłumaczenie oczywistych zasad. Twoje emocje nic tu nie pomogą , to nie filologia tylko zawód techniczny , tu nie ma ekspresji są suche fakty i założenia. Ja się nie czepiam , że w Twoim schemacie poniekąd prawidłowym od strony zasilania powinien być rozłącznik zamiast bezpiecznika , to takie elementarne podstawy.
  • #34
    woytas73
    Poziom 17  
    plum1978 napisał:
    Nie ma sensu tłumaczenie oczywistych zasad. Twoje emocje nic tu nie pomogą , to nie filologia tylko zawód techniczny , tu nie ma ekspresji są suche fakty i założenia. Ja się nie czepiam , że w Twoim schemacie poniekąd prawidłowym od strony zasilania powinien być rozłącznik zamiast bezpiecznika , to takie elementarne podstawy.

    Ależ jest :) a WRP w uwagach że nie znamy typu sieci. Ogólnie nic nie wiemy, nawet pomiar prądu jest dyskusyjny (w innych wątkach autor próbował się nauczyć na żarowce)
  • #35
    plum1978
    Poziom 25  
    RCD nie jest panaceum na ochronę , załóżmy doziemienie od uzwojenia pompy - prąd popłynie albo przez elektrolit jakim jest woda ( w przypadku zasilania wodnego rurą PE ) lub poprzez połączenia wyrównawcze do Re ( w przypadku zasilania pompy rurą stalową.
  • #36
    woytas73
    Poziom 17  
    Dlatego robi się pomiar IPZ, co w przypadku pomp głębinowych jest szalenie uciążliwe o ile nie możliwe do "książkowego" zrealizowania (przyłącze czasem bywa nierozbieralne), a przewody fabrycznie cieniutkie.
  • #37
    plum1978
    Poziom 25  
    Przy pomiarach okresowych też robisz IPZ lub ( Re) - w zależności od typu sieci ? Słabo , no ale powiedzmy jestem sobie w stanie wyobrazić takie pomiary przy " wpuszczaniu " pompy , ale przy stanie zastanym co i jak zmierzysz?
  • Pomocny post
    #38
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    Tu masz temat o twoim problemie wraz z schematem . Zastosowano tam czujnik zaniku fazy CZF i czujnik ciśnienia P .
    Koledzy zamiast rozwiązać problem kolegi to dyskusję sprowadziliście na manowce.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3250630.html
  • #39
    woytas73
    Poziom 17  
    Krzysztof Reszka napisał:
    Tu masz temat o twoim problemie wraz z schematem . Zastosowano tam czujnik zaniku fazy CZF i czujnik ciśnienia P .
    Koledzy zamiast rozwiązać problem kolegi to dyskusję sprowadziliście na manowce.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3250630.html

    Kolega dostał schemat zaraz na początku dyskusji, a potem zaczął się uczyć pomiaru prądu na żarówce, uważam że udzielanie takich rad na takim poziomie wiedzy autora to krew na rękach. Dziękuję.
  • #40
    basma2408
    Poziom 4  
    Czy ten odręczny schemat ma prawo bytu? I gdzie i jak wpinam termik? Stycznik na siłę, podłączenie
  • #42
    basma2408
    Poziom 4  
    Ten C10 to jaki to bezpiecznik?

    Dodano po 3 [minuty]:

    woytas73 wielkie dzięki za rysunek ✌️, rozjaśnił mi umysl
  • #44
    basma2408
    Poziom 4  
    Czy mierząc natężenie prądu pompy gdy fazy są zamienione-podłączone nieprawidłowo wyjdzie nieprawidłowy wynik? Prawda? (1,12A w moim przypadku ). Dzisiaj zmierzyłem przy prawidłowo podłączonych fazach i wyszło mi 7,6A na jednej fazie. Czy taka różnica jest możliwa?
  • #46
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    basma2408 napisał:
    Dzisiaj zmierzyłem przy prawidłowo podłączonych fazach i wyszło mi 7,6A na jednej fazie. Czy taka różnica jest możliwa?

    We wszystkich fazach musi być jednakowo to silnik trójfazowy. Gdzieś masz przerwę w obwodzie zapewne na tym styczniku lub termiku.
  • #47
    basma2408
    Poziom 4  
    Ale 1,12 A a 7,6 A to duża różnica. Ale silnik trzy fazowy w studni to chyba bardziej 7,6A czyli wychodzi na to że to koło 5kw? Dlatego wyłącznik termiczny 2,5 A wybija
  • #48
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    basma2408 napisał:
    We wszystkich fazach musi być jednakowo to silnik trójfazowy.

    Czy jest jednakowo.
    A druga sprawa poruszana tu wielokrotnie, układ wodny .
  • #49
    basma2408
    Poziom 4  
    Pompa i automatyka sprawnie połączona pod trzy fazy. Problem tylko jeden, a mianowicie taki że pompa nie ma podłączonego uziemienia, czy to duży i niebezpieczny problem??
  • Pomocny post
    #50
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    basma2408 napisał:
    czy to duży i niebezpieczny problem??

    Duży i niebezpieczny problem. Należy to niezwłocznie poprawić jeśli zależy ci na życiu twoim lub twoich bliskich.
  • #51
    basma2408
    Poziom 4  
    Rura od pompy jest stalowa, idzie aż do domu do fundamentu, potem idzie plastikowa rura pp. Czy wystarczy dokopac się do rury i zamontować do rury drót i gdzie go podłączyć? To uziemienie?
  • #52
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    basma2408 napisał:
    taki że pompa nie ma podłączonego uziemienia

    Czegoś nie rozumiem . Pompa nie ma " uziemienia "czyli nie podłączono w silniku pompy przewodu PE. Czy tak.
  • Pomocny post
    #53
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Krzysztof Reszka W wielu pompach głębinowych (zatapialnych) prod. chińskiej tak własnie jest. Widocznie konstruktorzy doszli do wniosku ze ,,sama się uziemia". :D, a miedzi na czwartą żyłę szkoda.
  • #54
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Krzysztof Reszka W wielu pompach głębinowych (zatapialnych) prod. chińskiej tak własnie jest. Widocznie konstruktorzy doszli do wniosku ze ,,sama się uziemia". , a miedzi na czwartą żyłę szkoda.

    Krzysztofie w pompach głębinowych profesjonalnych tak jest od dawna . Niedawno dawałem zdjęcia z takiej pompy .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660237-1830.html#17956211
  • #55
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
  • #56
    basma2408
    Poziom 4  
    Krzysztof Reszka napisał:
    basma2408 napisał:
    taki że pompa nie ma podłączonego uziemienia

    Czegoś nie rozumiem . Pompa nie ma " uziemienia "czyli nie podłączono w silniku pompy przewodu PE. Czy tak.
    tak

    Dodano po 1 [minuty]:

    To co z tym uziemieniem? Potrzebne? Czy nie? Woda może porazić bez uziemienia?
  • #57
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    basma2408 napisał:
    To co z tym uziemieniem? Potrzebne? Czy nie? Woda może porazić bez uziemienia?

    W takim razie czy pompa oryginalnie miała 4 przewody czy 3 .
  • #58
    basma2408
    Poziom 4  
    Tylko trzy druty
  • #59
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika
    No to nie potrzeba przewodu PE do silnika i uziemiania go jeśli jest to oryginalny kabel . Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej.
  • #60
    basma2408
    Poziom 4  
    Musiałbym zanurkowac 35m w dōł studni by odczytać. Wcześniej też było na trzech drutach więc nie wiem czy coś więcej można zrobić