Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kasa fiskalna ELZAB JOTA - kupiłem kasę do zabawy ale nic nie mogę zrobić

Matix2003 30 Apr 2019 21:06 1659 28
    Matix2003
    Level 5  
    Witam mam problem, kupiłem kasę do zabawy, ale okazało się że nic nie mogę robić na tej kasie. Czy da się coś zrobić, żeby chociaż zwyczajnie kody wbijać i żeby pokazywało ile do zapłaty i reszty, i nawet gdyby nie dało się drukować, ale chociaż to. Proszę o pomoc. Kasa jest do zabawy, więc mogę ją rozkręcać itp. Proszę jeszcze raz o pomoc. Bardzo.
    DiZMar
    Level 43  
    Matix2003 wrote:
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Czyli jak pisałem możesz tylko wydłubać z niej części.

Czyli nic się nie da?

Da się. Drukować wszystkie raporty poza raportem dobowym fiskalnym. Można nawet ją programować. Nie wystawi ona jednak paragonu chociażby na wyświetlaczu.
    Ptug
    Level 9  
    Witam,
    Udało się rozwiązać problem?

Jeżeli chodzi o drukowanie paragonów to są dwie opcje.

1. Wymienić Pamięć fiskalną u producenta.
    Będzie drukowała paragony z napisem #NIEFISKALNY#

2. Druga opcja to
    Rozkręcenie kasy, wydłubane Pamięci fiskalnej z żywicy.
    Pamięć fiskalna jest przymocowana do podstawy kasy.

I wyciągnięcie z płytki pamięci eprom.
    Na epromie w kasach elzab są zapisane: stawki VAT, raporty dobowe, numer NIP, nemer unikatowy, fiskalizacja, oraz zakończenie pracy kasy.

Po wyciągnięciu tej pamięci możesz włożyć nową taką samą.

I kasa albo zainicjuje to I będzie drukowała paragony z napisem #NIEFISKALNY# I oczywiście nie będzie drukowała NIP-u ani numeru unikatowego.

Jeżeli nie zainicjuje pamięci fiskalnej z tym epromem będzie trzeba zrobić reset płyty głównej.

I ustawić datę I czas.

Dodam jeszcze że jak kasa z nową homologacją czyli od 2001 roku w zwyż to możesz zrobić tak jak napisałem jak starej homologacji czyli od 2001r w dół to nic nie zrobisz.
    Pozdrawiam.
    zjo
    Level 28  
    Quote:
    Dodam jeszcze że jak kasa z nową homologacją czyli od 2001 roku w zwyż to możesz zrobić tak jak napisałem jak starej homologacji czyli od 2001r w dół to nic nie zrobisz.

Zgadza się, ale trochę na odwrót. Pakiety główne były parowane z PF w kasach homologowanych od 2001 roku w górę, czyli w nowszych konstrukcjach wymiana EPROM spowoduje pojawienie się komunikatu "niewłaściwa pamięć fiskalna". Bądź "Pamięć fiskalna uszkodzona", co bardziej prawdopodobne. Dane PF są zapisywane w układzie RTC na pakiecie głównym podczas pierwszego uruchomienia na "czystym" pakiecie po zainicjowaniu zegara. W kasie homologowanej poniżej tej daty możliwe, że to ruszy, chociaż NIP, tabela stawek i numer unikatowy jest przy uruchomieniu wczytywany z PF do pamięci RAM, nigdy nie testowałem, czy z czystej kości kasa ruszy bez błędów. Co do wymiany u producenta, wątpię, czy Elzab posiada jeszcze pamięci do urządzeń z papierową kopią, ich wymiana jest od 1 września 2019 zabroniona.
    Ptug
    Level 9  
    Można zrobić reset płyty w elzabie I też przejdzie a zresztą to ma znaczenie jak jest jakiś numer unikatowy wpisany w pamięć eprom tu nie ma żadnego teraz będe coś takiego chciał robić w kasie elzab mini e.

W kasach sharp udało się kasa drukuje paragony bez nipu I nr. Unikatowego.

Była w trybie tylko odczyt.
    Teraz może drukować np. Dla dziecka paragony legalnie bo kasa w trybie szkoleniowym jest.
    Nie ma czyjegoś NIP-u I nr. Unikatowego.

Dodano po 1 [minuty]:

Próbowałeś kiedyś przemieniać pamięci fiskalne albo wsadazać nowe epromy do nich?

Dodano po 5 [minuty]:

Elzab posiada nawet jeszcze do kas elzab alfa super z 1998 roku.

Bo jeszcze stare stany magazynowe.
    zjo
    Level 28  
    W trybie szkoleniowym normalne, że numer unikatowy nie jest drukowany, na każdym dokumencie w tym trybie obowiązkowo ma być nadruk "niefiskalny". Reset pakietu to nie problem, gorzej może być z dostępnością czystych, bądź nie zablokowanych pamięci fiskalnych, a wątpię, czy program pracy kasy nie zburzy się o brak numeru unikatowego przy próbie zarejestrowania go w pakiecie głównym. Nigdy nie serwisowałem kas Sharp, jakoś wolałem zawsze opierać się na krajowych producentach.
    Możliwe, że posiadają pamięci. Pytanie, czy wymienią, kiedyś można było zamówić tzw. moduł fiskalny technologiczny do zamontowania w celach szkoleniowych, od dłuższego czasu nie ma już możliwości jego zakupu.
    Ptug
    Level 9  
    I tak jak mówiłem reset płyty w elzab pomoże żeby się taka pamięć przerobiona zainicjowała.

Dodano po 1 [minuty]:

Tutaj w sharpie nie ma wpisanego numeru unikatowego.
    zjo
    Level 28  
    Sprawdzone? Ruszyła na czystym scalaku? Nie mówię, że nie, człowiek uczy się całe życie.
    Ptug
    Level 9  
    A umiesz zrobić reset płyty głównej tak jak robi elzab?

Bo to nie jest zerowanie ram tylko coś grzebią przy pamięci programu.

Dodano po 1 [minuty]:

W sharpie wogule wywaliłem stary eprom I nie włożyłem żadnego idzie na samych sterownikach PF
    zjo
    Level 28  
    Nie, nie umiem. Oni zerują wydzielony obszar pamięci dostępny dla użytkownika w układzie RTC, prawdopodobnie softem serwisowym, bo nigdy nie znalazłem śladów lutowania na pakiecie zwróconym po głębokim resecie. Próbowałem się bawić dawno temu, jedyne, co osiągnąłem, to uzyskanie komunikatu "uszkodzone dane zegara".
    zjo
    Level 28  
    Ze starości pada najczęściej wbudowany akumulator. Objawia się to komunikatem "niskie napięcie akumulatora zegara", po czym zegar zaczyna się opóźniać w czasie, gdy kasa ma wyłączone zasilanie. "Uszkodzone dane zegara" wylatują czasem przy zerowaniu RAM w kasach homologowanych przed 2001.
    zjo
    Level 28  
    Zgadza się, i to była jedna z częstszych usterek w tych kasach.
    tomus2k
    Level 26  
    Klucz serwisowy o taki
    i zrobisz twardy reset w jotach I gen. Tyle że, nic ci to nie da , zapis o tym że jest do odczytu masz w PF, a ta kasowana jest wyłącznie silnym światłem UV lub jest OTP.
    zjo
    Level 28  
    Joty I generacji nie miały pakietów parowanych z PF i nie miały podziału na reset RAM i głęboki, a RAM wyzerować można kawałkiem przewodu. Zresztą w II generacji też. Jako ciekawostka, pierwsze urządzenia ELZAB (SYSTEM600, FP600, XCEL) miały pamięć fiskalną nie zalaną w obudowie, a na pakiecie aplikacyjnym, a wszystko razem w metalowej obudowie zabezpieczonej plombą producenta.
    Ptug
    Level 9  
    tomus2k ten klucz nie słóży do kasowania pamięci cmos tylko do programowania daty I godziny.

Dodano po 5 [minuty]:

I nie koniecznie trzeba UV kasować bo można wymienić na taką samą pamięć (eprom)
    tomus2k
    Level 26  
    Pomyliłeś klucze do posnetów, tam z bolca można było to samo co z klucza, w Jocie już nie
    Życzę udanego resetowania bez klucza, "SKASOWANA PAMIĘĆ CMOS" jak ci to nic nie mówi to walcz dalej z drutem w jocie
    Ptug
    Level 9  
    Klucz jest potrzebny do ustawiania daty I godziny skasować pamięć CMOS mogę wylutowywując akumulator ram.

Dodano po 1 [minuty]:

I reset głęboki płyty głównej to co innego niż zerowanie ram!!!
    zjo
    Level 28  
    Zgadza się, klucz służył do zainicjowania zegara, nie do skasowania pamięci. Skasować ją można było drutem.
    zjo
    Level 28  
    Kasowanie przewodem podpatrzyłem na szkoleniu w Zabrzu jeszcze w 1996 na pakietach od System600... Nie zdarzyło mi się jeszcze niczego uszkodzić, chociaż z reguły ten sposób stosowałem w kasach przeznaczonych do likwidacji, które po odstaniu kilku lat bez zasilania nie miały siły podnieść programu, więc specjalnie ewentualną awarią się nie stresowałem.
    tomus2k
    Level 26  
    Kasa Jota I gen nie miała innego resetu.
    Reset to procedura, kasowanie jest jej częścią, więc jak chcesz zakończyć reset nie mogąc zaprogramować zegara, bez tego kasa jest tylko klockiem z wyświetlaczem i drukarką.

Jak kolega Zjo się chwali to jeszcze dodać należy gadającą Posnet DF301 - podobno głosem żony ówczesnego prezesa

Pierwsza kasa online posnet 2000 już w 1996r
    Wyciąg z homologacji Posnet 2000

Pierwsza systemowa Optimus SYSTEM. I pierwsza kasa przenośna Posnet Personal - okropnie awaryjna.

kol. Zjo ma racje przewodem kasowało się większość kas i tak często zalecano na szkoleniach. Chyba że kasa miała oddzielną zworkę reset ( jak na płytach głównych PC).
    zjo
    Level 28  
    W Personalach masowo klękały klawiatury, podobnie jak w późniejszych ECR, podobnie zbudowanych - na gumkach przewodzących. Czyszczenie na jakiś czas pomagało. No i często się zerowały. Ale dotąd nie pobity rekord awaryjności, nie tylko w kategorii kas przenośnych, miał Datecs MP5000. Awaryjność 100%, płyty padały po max 2 latach pracy, ciężko to pobić.