Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor 150l dziwne objawy

Powolimijajkalisz 01 May 2019 14:46 1023 8
    Powolimijajkalisz
    Level 2  
    Cześć.
    Krótki opis instalacji: woda w studni na głębokości 6m- pompa sm 3 fazowa grudziądz 3m nad wodą skąd pcha ja dalej 2.5m w górę i jakieś 10m w Lini prostej do hydroforu 150l w piwnicy. Hydrofor wiekowy ocynkowany polskiej produkcji z Wałbrzycha firmy chyba Elektromet (słabo widać-zadrapane). Nie wiem czy z membrana. Wentyl do nabijania powietrza posiada(leci z niego woda gdy go wcisne) . Wyłącznik ciśnieniowy lca1.

Po awarii rury tłocznej z pompy i zalaniu silnika pompy, wszystko pojechało na serwis. Silnik do przezwojenia, pompa przy okazji do regeneracji po 8 latach bezawaryjnej pracy.
    W między czasie do wymiany poszła rura tłoczna od pompy z ocynkowanej na plastik o tej samej średnicy oraz zawór zwrotny zaraz za pompą. Po odbiorze pompy, podłączeniu i zalaniu jej, pompa ma bardzo ciężko nabić ciśnienie od 2 do 3 atm poza tym trwa to bardzo długo. Dodam że pompa pracuje we właściwym kierunku zgodnie z oznaczeniami na niej. Przed awaria wszystko chodziło bez zarzutu zakres pracy 2-4 atm i pompie nabicie zajmowało to około minutę . Pierwsza myśl, źle złożyli. Wymontowalem pompe zawożę do majstrów i mówią że to nie możliwe że nie daje ciśnienia bo ja sprawdzali. Dla udowodnienia przy mnie zrobili test wyszło prawie 5atm na ssący i 8 na tłocznym, ale dla świętego spokoju kazali ja zostawić, rozkręca ja i przejrzą. Dostałem telefon ze pompa sprawna i przyczyny muszę szukać u siebie w instalacji. Pompę zawiozłem do innego dużo większego serwisu na sprawdzenie i okazało się że sprawna i w bardzo dobrej kondycji.
    Ponownie zainstalowałem pompę u siebie, zalałem, sprawdziłem kierunek pracy i dalej to samo. Dodatkowym dziwnym objawem który się pojawił jest to że wody w hydroforze mam teraz pomiędzy 2 a 3atm po dość długim nabijaniu a woda z kranu leci ciurkiem. Wygląda na to że woda ma się ciężko dostać do hydroforu jak i go opuścić. I teraz co moze byc problemem? Mi się pomysły już skończyły. Z nabijaniem powietrza się bawiłem i bez zmian.

Hydraulikiem nie jestem, starałem się wszystko przedstawić jak dokładniej. Wiem też że na odległość niewiele można, ale liczę na porady.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pamiętam jak przed laty u mnie hydraulik miał problemy z pompowaniem wody, to najpierw sprawdzał szczelność czerpnego odcinka rur. Znaczy demontował pompę elektryczną i montował abisynkę. Jeśli abisynka pompowała, to dopiero wtedy szukał usterki w pompie.
    Ja bym Ci proponował to samo. Sprawdzenie odcinka od wody w studni do pompy. Zwykłą abisynką. A nuż jest tam jakaś nieszczelność? Masz tam zawory zwrotne?
    Adam-T
    Level 41  
    Powolimijajkalisz wrote:
    oraz zawór zwrotny zaraz za pompą.

Sprawdzałeś kierunek założenia zaworu zwrotnego?
    Powolimijajkalisz
    Level 2  
    Rura ssawna była wymieniana kilka lat temu przez mojego ojca przed momentem się dowiedziałem. Mówił też że są 3 zawory zwrotne. Na rurze ssawnej, za pompą i przed hydroforem.

Dodano po 1 [minuty]:

Adam-T wrote:
    Powolimijajkalisz wrote:
    oraz zawór zwrotny zaraz za pompą.

Sprawdzałeś kierunek założenia zaworu zwrotnego?

Oczywiście-woda płynie zgodnie z kierunkiem na zaworze.
    Adam-T
    Level 41  
    No to zrób to co kolega wyżej napisał - sprawdź szczelność/drożność po stronie ssącej.
    Powolimijajkalisz
    Level 2  
    Jutro sprawdzam, muszę zorganizować sobie jakieś pewne linki i może szelki by wejść do studni i to zbadać.
    A problem z ciśnieniem wody w kranie? Na hydro 2-3 atm a woda ciurkiem, kiedyś w tym przedziale ciśnienie w krainie było nieporównywalnie większe.
    staszek12
    Level 12  
    A jak z drożnością rur, czy nie są zmniejszone przekroje. Czasem tak bywa przy starej instalacji.
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Przy okazji wymiany rury ruszyłeś wszystkie brudy, kamień, rdzę i teraz masz takie efekty. Zatkało się wszystko co było możliwe.
    Powolimijajkalisz wrote:
    A problem z ciśnieniem wody w kranie? Na hydro 2-3 atm a woda ciurkiem, kiedyś w tym przedziale ciśnienie w krainie było nieporównywalnie większe.

Zdemontuj kran, a wszystko się pewnie wyjaśni.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    krzysiek7 wrote:
    Przy okazji wymiany rury ruszyłeś wszystkie brudy, kamień, rdzę i teraz masz takie efekty. Zatkało się wszystko co było możliwe.
    Powolimijajkalisz wrote:

Zdemontuj kran, a wszystko się pewnie wyjaśni.

Też głosuję za podobną przyczyną. Z doświadczenia. Po odnalezieniu nieszczelności instalacja będzie wymagała również przepłukania.