Witam zainteresowanych tematem.
Miałem potrzebę odczytania parametrów roboczych inwertera solarnego SB4200TL MS jak również błędów oraz ustawienie parametrów roboczych z instalacją PV.
W inwerterze nie było modułu do komunikacji RS485 - puste miejsce na płycie procesora.
Po paru testach z zakupionym za pkt. w naszym sklepiku module ESP8266 i postanowiłem przetestować parę softów przykładowych w ARDUINO IDE ale nie spełniały do końca potrzeby aby można było się połączyć z inwerterem SB4200TL MS.
I postanowiłem sam napisać program aby dostosować go do potrzeb komunikacji z inwerterem SMA.
Soft w załączeniu oraz program do wgrywania, nalezy pamietac ze soft do ESP8266 wgrywamy od adresu 0x000000 i trwa to ok 1 minuty.
Po wielu pomiarach napiec na pinach gdzie ma być firmowy moduł RS485 odnalazłem potrzebne tzn RX i TX to te najważniejsze oraz trafiło się tez napięcie +5V co rozwiązało problem zasilania modułu ESP8266.
W tym zakresie prac pomógł mi kolega Stanisław SP8DJB, który dla upewniana rozrysował schemat modułu RS485 montowanego do inwertera i wtedy już bylem pewien, że wszystko będzie ok jak połączę ESP8266 z płytą procesora w inwerterze SMA.
Schemat połączenia ESP8266 z inwerterem wykonałem w formie zdjęcia z opisem bo w sumie są tylko 4 połączenia i tez jest w załączeniu.
Dla testów możemy zasilić ESP8266 z USB naszego PC i pojawi się na WIFI AP o nazwie INWERTER SMA .
Na tym etapie było wszystko ok ale pojawił się problem z konfiguracja programu firmowego Sunny Data Control bo nie moglem się połączyć po TCP/IP z inwerterem wiec nie zagłębiając się w rozwikłanie tego problemu wybrałem inną opcję.
Program Sunny Data Control skonfigurowałem, że będzie się łączył przez COM i należy wybrać prędkość 1200 i RS485, w załączeniu fotki jak skonfigurować.
Ale aby to połączenie zrealizować, zainstalowałem na swym PC emulator COM <> TCP/IP konfigurując tak aby powstał wirtualny COM5 i połączył się z adresem 192.168.10.1 port 23 bo taki IP ma AP na ESP8266 zamontowany w inwerterze SMA.
Wybór COM5 wybrałem taki aby nie kolidował z innymi które mogą tworzyć inne programy lub sterowniki USB, np. do wgrywania softu na ESP8266 lub ARDUINO IDE.
Adres IP i port jest staly w sofcie na ESP8266 i jest skonfigurowany zgodnie dokumntacją do SMA i nie wymaga juz zadnych ustawien po wgraniu do ESP8266.
Dodam, ze ESP8266 toleruje napięcia wejściowe RX i TX bliskie +5V i dlatego nie robiłem żadnych układów pośrednich, aby maksymalnie układ uprościć.
Moduł ma na swym pokładzie regulator napięcia do 3.3V i dlatego należy napięcie +5V podać na pin oznaczony Vin
Po uruchomieniu emulatora musimy być wcześniej połączeni naszym PC po WIFI z ESP8266 w inwerterze i po chwili uzyskamy wirtualny COM5 i należy skorygować konfigurację programu firmowego Sunny data Control na COM5.
Uruchamiając program i aktywując połączenie po chwili zauważymy w prawym dolnym rogu mrugające na przemian wskaźniki zielony i czerwny, co świadczy o połączeniu i przepływie danych z inwertera do programu Sunny data Control.
Oczywiście nie będę się rozpisywał o obsłudze programu Sunny Data Control, bo osoby zainteresowane to umieją, ale w załączeniu są fotki jak to w całości wygląda soft do wgrania do ESP8266, emulator COM<>TCP/IP oraz program do wgrywania softu do ESP8266 i program Sunny Data Control.
Myślę, że będzie to przydatne do diagnostyki inwerterów SMA starszych produkcji i może nowszych też.
Proszę podanie modeli inwerterów SMA w których układ WIFI się sprawdził w działaniu aby lista się powiększyła.
W sofcie na ESP8266 istniej możliwość uzyskania drugie połączenia za pomocą PuTTY na adres 192.168.10.1 port 23 i podglądania co wysyła inwerter, są to krzaczki, ale może w przyszłość zrobię prosta stronę WWW z parametrami roboczym inwertera oglądając lokalnie np za pomocą telefonu.
Moduł ESP8266 dla bezpieczeństwa włożyłem do pudelka po TIK TAKACH.
Proszę o uwagi i sugestie.
Futek2
Cool? Ranking DIY