Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blog na Facebook - nieodwracalne blokowanie kont.

kuferekczasu 03 May 2019 12:21 1716 22
Nazwa.pl
    kuferekczasu
    Level 31  
    Na facebook stworzono opis i dodano zdjęcie (prawa kolumna).
    Obrazek poprawnie się ładuje i zapisuje. Lecz po aktualizacji nie ma go na stronie głównej.
    Gdy kliknąć Edytuj relację na tej stronie, znowu się pojawia albo do edycji albo z opcją Usuń.
    -------
    Korzystałem też porad z helpdeska https://www.facebook.com/help/343998379008470
    https://www.facebook.com/business/ads-guide/image/facebook-right-hand-column
    https://www.facebook.com/ads/tools/text_overlay
  • Nazwa.pl
    kuferekczasu
    Level 31  
    [Solved] Po kilkunastu dniach grafika została automatycznie przywrócona. Nie wiem czy było to związane z faktem że zbyt często starałęm się dokonać upload obrazka czy nie.

Teraz dostałem blokadę za rzekomy spam. Przesłałem zdjęcie do weryfikacji.
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Co to znaczy zbyt czesto?

Często na tyle, że facebook uznał to za spam.

"Jeszcze kilka kroków do zalogowania Zauważyliśmy podejrzaną aktywność na Twoim koncie. Aby powrócić do Facebooka, podaj dodatkowe informacje."

Facebook zapamiętał IP i również zbanował następne konto.Co więcej odkryłem kolejny mechanizm blokowania, gdy podepniemy już zarejestrowany numer telefonu do konta co do którego facebook zgłosi zastrzeżenia - ten pierwszy może zostać zbanowany.

W przypadku jak wyżej zablokowano mi konto ze stroną atrakcji turystycznej. Tego to ja już nie wybaczę. Zwłaszcza że nie ma znaczenia co im wyślę. Nie ma znaczenia czy prawdziwe dane czy fake (nie sprawdzałem ponoć przesyłanie fałszywego skanu ID też nic nie znaczy).

Ostatnią deską ratunku było datarequests(malpa)support.facebook.com na który to adres wysłałem szczegółowy opis przypadku. Tutaj widać że coś robią, jednak uznali że nie sa od tego, i odsyłali do określonych formularzy fb czyli w czarną dziurę:

"It looks like you''re asking a question that we can''t support from here, but that doesn''t mean we can''t help you.

If you''re trying to report something, please follow the directions in the link below:"

A teraz taki wniosek - facebook zjadł i zablokował moje 3 numery telefonu, facebook zjadł mój ID i zdjęcia, facebook mnie okradł z czasu. Wiem, że dla kogoś to przejaw głupoty wysyłanie do nich czegokolwiek lecz facebook to taki dworzec że i tak o tobie wiedzą. Postanowiłem sprawdzić bo z opinii w necie, ludzie tracą dość duże fanpage albo strony małych firm. Dla mnie facebook to śmietnik i zakładanie fakekont ma pewien sens albo omijanie ich całkowicie.
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    A nie lepiej zakładać poprzez smartfona, albo użyć jakies proxy albo vpn?
    Ja myślę że fb dla mnie dzisiaj nie jest wiele wart, ale czasem szybciej można otrzymać odpowiedzi od firm aniżeli poprzez email.
    anmedia wrote:
    wiele osob traktuje ten portal jako portal randkowy.

No on został stworzony jako platforma handlowa.
    anmedia wrote:
    Z innego komputera najlepiej z innej lokalizacji (od znajomego, rodziny) zaloz inne konto

fb tak mną sponiewierał, że aż mi się odechciewa :(
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Jesliz ablokuja ci kolejne konto, moze sie okazac ze twoj komputer zostal zidentyfikowany jako spam.

Sensacja. W celu odblokowania fake konta wysłałem samo zdjęcia - udało się! Jednak po zalogowaniu na odzyskane konto po pół minuty znowu ta sama sytuacja:

kuferekczasu wrote:
    "Jeszcze kilka kroków do zalogowania Zauważyliśmy podejrzaną aktywność na Twoim koncie. Aby powrócić do Facebooka, podaj dodatkowe informacje."

WTF!? Tamte konta były prawdziwe - wysłałem zdjęcia i skan dowodu. Lecz i tak nieodwracalnie je zablokowali.

To odzyskane konto miało fake dane lecz posiadało prawa admina do witryny, które chciałem przekazać. Toż to niebezpiecznie w ogóle otwierac ten fb! Prawdziwe dane - źle. Fałszywe dane - dobre. Potem w kółko to samo. Z drugiej strony ręce mi już opadają :(
    750kV
    Level 32  
    kuferekczasu wrote:
    ...Tamte konta były prawdziwe wysłąłem zdjęcia i skan dowodu i tak zablokowali....

Dobrze Kolego, że nie wysłałeś haseł do konta bankowego... Kto robi takie rzeczy, jak wysyłanie skanu dowodu osobistego...
    kuferekczasu
    Level 31  
    750kV wrote:
    Dobrze Kolego, że nie wysłałeś haseł do konta bankowego... Kto robi takie rzeczy, jak wysyłanie skanu dowodu osobistego..

kuferekczasu wrote:

A teraz taki wniosek - facebook zjadł i zablokował moje 3 numery telefonu, facebook zjadł mój ID i zdjęcia

Przecież celowo sprawdzałem wcześniej i Internet sugeruje głupotę w takiej sytuacji, ale czy ktoś pomyślał że byłem na tyle sfrustrowany sytuacją że postanowiłem poświęcić się w tej sprawie dla ludzkości!? Bo mam ku temu poważne powody się nie bać i nie chcieć być anonimowy. ID i "dowód" to to samo i nie trzeba wcinać się z ironią po wszystkim. Nie przesadzasz z tą mitologią bezpieczeństwa gdy korpo ma to gdzieś?

Dawno temu przesłałem skan dowodu (przypominam że tam na przodzie nie ma nic oprócz zdjęcia i podstawowych danych, resztę można zakryć) do ebay. Teraz przyznali że usunęli zgodnie z prawem to co mieli. Mogę skasować konto całkowicie z czystym sumieniem.

Spoiler:
    Sprawdziłem szczegóły Twojego konta i stwierdziłem, że założyłeś konto w dniu „xx/xx/2015”. Widzę również, że do tej pory nie dokonałeś żadnych transakcji na koncie.

Ponadto ogólne rozporządzenie o ochronie danych (GDPR) to kompleksowa aktualizacja istniejących przepisów UE, która staje się wykonalna w dniu 25 maja 2018 r. Ma ona na celu wzmocnienie ochrony danych osobowych poprzez wprowadzenie nowych wymogów i standardów ochrony danych, bezpieczeństwa i zgodności .

Pozwólcie, że podzielę się z wami informacją, że aby zapewnić bezpieczeństwo społeczności eBay, możemy czasami poprosić członków o zweryfikowanie danych, które zarejestrowali u nas, lub o dodatkowe informacje na temat sprzedawanych przedmiotów.

Co więcej, po przejrzeniu danych konta widzę, że nie mamy już zeskanowanych dokumentów, które wcześniej udostępniliśmy na koncie, a wszystkie załączniki zostały usunięte. Zapewniamy, że traktujemy Twoje dane osobowe z najwyższą starannością i przestrzegamy wszystkich niezbędnych wymogów ochrony danych. EBay prosi o te informacje ze względów bezpieczeństwa. Twoje dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z prawem z 8 grudnia 1992 r. I zgodnie z naszą polityką prywatności. Link do tej zasady można znaleźć na dole dowolnej strony serwisu eBay. eBay zastrzega sobie prawo do weryfikacji ze stronami trzecimi zainteresowanymi przesłanymi informacjami i dokumentami.

Facebook był jedynym social media które używałem. Nie wiem czy wiecie ale są tacy którzy pieniądze pobierają wprost z okienka banku a konta bankowe online nie mają podpiętych kart kredytowych. Nie wysyłają żadnych swoich zdjęć albo rodziny albo nie potrzebują "przyjaciół" z przypadku na internetach. Ktoś chce to nazwie to "oldschool". Facebook gardzi Twoimi danymi albo prywatnością albo w drugą stronę akceptuje patologie...

anmedia wrote:
    Sprobuj, jak ci sie uda, to ciekawe na jak dlugo, pozniej FB nie majac twoich sladow korzystania, moze cie uznac za bota lub fake-konto

Jak wspomniałem wczoraj na moje zdjęcie odblokowali mi fake konto. ..ręce opadają. To może przesłać im fałszywy skan i zdjęcia? Czy to nie podpada pod kryminał w polskim prawie i w ogóle? Groteska to wszystko...

Spoiler:
    art. 275 kk

§ 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

anmedia wrote:
    np spowodowane tym ze masz jakiegos bota o ktorym nie wiesz i on za kazdym razem kiedy sie logujesz zaczyna w tle masowo wysylac spam.

Czy zatem jak wykryć tego bota. Co mam z tym zrobić aby odzyskac cokolwiek i zamknąć konto w normalny sposób na tym fb i go się pozbyć z życia. To jest naprawdę chore samo w sobie takie anomalie.

Na niezależnym forum angielskojęzycznym odpisali mi:
    Spoiler:
    It's probably that your computer / area of the internet now looks suspicious to Facebook so every account you create now gets more scrutiny than a usual account. We cannot help to bypass any restrictions, and indeed we don't actually know why Facebook is blocking you.

The only two suggestions I can make are: contact Facebook, and read their Terms and Conditions very carefully (to make sure you're not violating anything) and their developer documentation (look up the Facebook Graph API for example) to see if there are things you are doing through a user account which are not permitted in the Terms and Conditions but which can be done through the developer API.

A może zostałem oflagowany? Ile to wychodzi dni aby nie logować się na konto po tym jak wyślemy zdjęcie do weryfikacji? Nie wierzę, że zwykłe proxy nie rozwiąże problemu albo to już kwestia na tule zaawansowana po ich stronie że nie ma co się tym zajmować.
    gathor10
    Level 27  
    kuferekczasu wrote:
    ID i "dowód to to samo"
    Nie do końca. ID to identity a dowód to identity card.
    kuferekczasu wrote:
    postanowiłem poświęcić się w tej sprawie dla ludzkości!?
    uwirz mi... Ludzkość ma szeroko w d... Twój dowód, ale Zuckenberg już nie, bo może go przehandlować za 10$
    kuferekczasu wrote:
    To może przesłać im fałszywy skan i zdjęcia? Czy to nie podpada pod kryminał w polskim prawie i w ogóle?
    Co ma polskie prawo do amerykańskiej firmy?
    Pamiętaj, że Facebook ma w "dupie" GDPR, bo to europejskie prawo i ich nie dotyczy.
    kuferekczasu wrote:
    Facebook gardzi Twoimi danymi albo prywatnością
    Akceptując regulamin FB sam pogardziłeś prywatnością dając FB prawo do handlu Twoimi danymi i wszystkim co się o Tobie znajdzie na ich portalu.
    kuferekczasu wrote:
    albo nie potrzebują "przyjaciół" z przypadku na internetach.
    a kto tego potrzebuje? Chyba tylko looser, który nie umie znaleźć "przyjacół w życiu.
    kuferekczasu
    Level 31  
    gathor10 wrote:
    uwirz mi... Ludzkość ma szeroko w d... Twój dowód, ale Zuckenberg już nie, bo może go przehandlować za 10$

tyle że kraje Ameryki Łacińskiej to nie Polska, chyba że ..no faktycznie...Polska jest w Europie uznawana za kraj amerykański.. Z drugiej strony przecież tam dajesz jedną stronę sporo rzeczy możesz zakryć. W Internecie masz całe dowody tożsamości obywateli Meksyku etc. nie chcę wiedzieć dlaczego.
    gathor10 wrote:
    Pamiętaj, że Facebook ma w "dupie" GDPR, bo to europejskie prawo i ich nie dotyczy.

To tak jak z produktami Microsoftu, ich prawo licencyjne jednak to nawet nie prawo europejskie ani amerykańskie tylko po prostu ich korporacyjne.
    gathor10 wrote:
    Co ma polskie prawo do amerykańskiej firmy?

W sumie racja, znalazłem jedyny działający kontakt do nich i korespondencja odbywa się po angielsku.
    gathor10 wrote:
    a kto tego potrzebuje? Chyba tylko looser, który nie umie znaleźć "przyjacół w życiu.

to była ironia, bo "przyjaciół" w ogóle nie ma na internetach, a z drugiej strony obawiam się że duża część osób tak niestety ma i nie ma to nic wspólnego z tym że są looserami. Stąd tymczasowe fake konta to nie jest zły pomysł - to podkreślenie jak działa facebook w ogóle.
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    kuferekczasu napisał:
    użyć jakies proxy albo vpn?

Sprobuj, jak ci sie uda, to ciekawe na jak dlugo, pozniej FB nie majac twoich sladow korzystania, moze cie uznac za bota lub fake-konto

O kurczę, doczytałęm to jeszcze raz co napisałeś, czyżby ich algorytmy były aż tak wścibskie, albo je nonstop udoskonalają. Teraz to nie mam jak korzystać z innego komputera, ale zostawię na jakiś czas na kolejną weryfikację tego co tam u nich zostało (i zostałe odwieszone a potem znowuż zawieszone), odczekam i spróbuję się zalogować. Twój pomysł zrobię w następnej kolejności.

Wielki Brat ma gdzieś to wszystko, te proszenie o dowody zdjęcia to tylko pretekst. Miałęm sytuację że NIE posiadanie fb uratowało komuś życie, bo osoba wykazała się sprytem i inteligencją. Gdyby miała wtedy konto na fb kto wie jak potoczyły sie by sprawy.....
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    No właśnie robiłem wszystko do tej pory normalnie, i po tym ostatnim wypadku z przywróceniem fake konta (stworzonym na próbę), wręcz ogłupiałem. Postaram się to ogarnąć. Jak pisałeś zostanie www albo jeszcze o instagram kiedyś pomyślę.
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Pamietaj, technologia jest dla ludzi ktorzy wiedza jak z niej korzystac.

Facebook jest na odwrót.... Dwukrotnie fb zweryfikowało poprawnie moje zdjęcie, i dwukrotnie zablokowało konto. Nie pozostaje nic innego jak wysłanie kolejnego zdjęcia i stworzenie nowego konta z innego komputera jak proponował @anmedia w celu przejęcia praw admina do strony.

Aktualnie korzystam a to z połączenia po wifi, a to z aero2 a to z tetheringu różnych opów. Nie mogę oprzeć się wrażeniu że tracę z tym dziadostwem czas i zamiast walczyć nie logować się wcale a wcale.
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Wiec trudno jest zrozumiec sensownosc dzialania tej platformy.

Tu akurat jako zdjęcie profilowe jest wygenerowana twarz tymczasowo https://avatarmaker.com/
    W albumie nie ma innych zdjęć, więc na podstawie czego jest weryfikowana prawdziwość REALNYCH zdjęć? Zostaje mi - o ile znowu zweryfikują - dodać kilka swoich fotek z serii do albumu i jako profilowe znowuż.
    anmedia wrote:
    Rozwiazanie. Zalozyc nowe konto na ten sam adres email i podczas zakladania konta zalozyc nowe haslo.

Ale to oczywiście ZANIM dostałeś blokadę na tamto konto?

PS. W mojej okolicy RADNY miasta prowadzi spotted prawie 10K subskrybentów na profilu zarejestrowanym ze wspomnianym sztucznym avatarem, strona bardzo popularna, jego prwatny profil wygląda jak fake, a opozycja też miałaby powody aby to zamknąć :)
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Tzn, ze wtedy FB traktuje to ze konto jest prawdziwe. Co innego na samym poczatku.

No masz rację. Choć tu było inaczej, pierwsze wydarzenie duzy zasieg i troche zameldowań. Być może przepuścili mnie, ale takie "dawanie szansy" jest kuriozalne. Albo uczciwie należy doczytać ich regulamin, od 31. lipca br mają update. Jeśli się uda dołożę normalne zdjęcia, i szybko znaleźć albo utworzyć konto nowego admina.(a moze zwykły moderator wystarczy)
    Anonymous
    Level 1  
    kuferekczasu
    Level 31  
    anmedia wrote:
    Bo aby zlikwidowac konto, nie zrobisz tego od tak, zlikwiduj, tylko konto trzeba zdezaktywowac a pozniej 6 miesiecy do niego nie logowac sie!!!!

Tu jest też taka opcja, że może coś w przeglądarkach namieszane, ale już pytałem na anglojęzycznym forum, że nie ma to nic wspólnego z pluginami, ewentualnie wyłączyłem cache...., fakt, mam wyłączone automatyczne logowanie i zapamiętywanie haseł. Więc nie wiem...

anmedia wrote:
    To napisz pozniej jak rozwiazales temat, bo jest to dosc ciekawy problem.

Twierdzę, że jeśli nie poprosze kogoś albo nie podepnę nowego administratora nalezy o tym zapomnieć. Ewentualnie jeśli za trzecim razem na to konkretne konto uda się zalogować, przesłać kolejne zdjęcie i zapomnieć do odwołania. Bo...

kuferekczasu wrote:
    A może zostałem oflagowany?

Tydzień? Miesiąc? Spod wspomnianego @ adresu facebooka już nie dostałęm na ten temat odpowiedzi....