Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Roleta automatyczna w kurniku - jak wykonać

PchlaW81 04 May 2019 21:52 1518 18
Relpol
    PchlaW81
    Level 23  
    Witam, jestem kompletnym laikiem.
    Potrzebuje zrobić automatyczne wejście/wyjście z kurnika. Zdarza się kilka razy w roku, ze nie ma mnie od wczesnego rana do późnego wieczora, jednak z racji na lisy i kuny nie moge sobie pozwolić ot tak na bardzo wczesne i bardzo późne zamknięcie kurnika.

Od początku świtało mi w głowie, żeby zrobić wejście z rolety antywłamaniowej, chodzi dokładnie o takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=2d5LqkCWT4w

Trochę wiem, trochę nie mam pojęcia jak to skonstruować.
    Wydaje mi się, że trzeba poszukać dobrej oferty na roletę np. takie coś mi pasuje oprócz ceny wysyłki:

https://allegro.pl/oferta/rolety-zewnetrzne-roleta-zewnetrzna-antywlamaniowa-7529483998

Następnie trzeba by kupić napęd do tego, np. taki by byl?

https://allegro.pl/oferta/silnik-naped-rolet-..._unit_id=ca08fc35-1a7e-4b6a-b43c-cb0a056caa35

Z roletami miałem kiedys do czynienia z raz czy dwa, nie mam za bardzo wiedzy czy ten napęd nada się do rolety którą zamieściłem, taki napęd to rurka długości 20cm? czy dłuższa i dobiera się go pod długość rolety? Przy czym nie chodzi mi tu o gabaryty i ciężar bo to będzie małe powiedzmy 50x50cm tylko czy te napędy nie mają np. 1m długości ?

Do tego napędu bym sobie zrobił kabel z wtyczką, po prostu jak była by potrzeba że muszę użyć tej bramki to bym wpinał do prądu dzień wcześniej i gotowe, tylko teraz jak to zrobić że np. bramka ma się otwierać o 9tej i zamykać o 20stej?

https://allegro.pl/oferta/timer-wylacznik-wlacznik-czasowy-programator-3860w-6031780264 musiał bym kupić dwa takie urządzenia, jedno do OTWIERANIA, drugie do ZAMYKANIA?
  • Relpol
    User removed account
    Level 1  
    woytas73
    Level 22  
    Erbit wrote:
    Co do otwierania - nie mam zastrzeżeń, natomiast co do zamykania czy Ty kolego autorze wyobrażasz sobie, że wszystkie kurki grzecznie wrócą na grzędę a ostatnia wchodząc wciśnie pilota i roleta się zamknie? A co jeśli ostatnia okaże się niedouczona lub złośliwa i zostawi 5 koleżanek na zewnątrz?

Kolego @Erbit na wsi nigdy nie mieszkałeś?
    Kurki grzecznie po zmroku udają się na sen.
  • Relpol
    User removed account
    Level 1  
    PchlaW81
    Level 23  
    woytas73 wrote:
    Do sterowania tym napędem będziesz potrzebował zegara dwukanalowego, jeden kanał do otwierania, drugi do zamykania np f&f pcz 522
    Przykładowy https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct...FjABegQIBxAH&usg=AOvVaw3N-uQc2GvWdP1Oc4rdPgej.

hmm liczyłem, ze można to taniej rozwiązać, nie mogę nawiązać kontaktu z autorem filmu który podałem wyżej, ale w komentarzu pod filmem pisze tak:
    Quote:

Roleta z OLX 60 zł + sterowniki czasowe ustawione jeden na otwieranie drugi na zamykanie. Całość max 130 zł.

Stwierdziłem, ze trzeba dwa, po około 30zł, myślałem, że o te chodzi co podałem w linku.

Erbit wrote:
    natomiast co do zamykania czy Ty kolego autorze wyobrażasz sobie, że wszystkie kurki grzecznie wrócą na grzędę a ostatnia wchodząc wciśnie pilota i roleta się zamknie?

Nie bardzo wiem, co masz na myśli, napisałem, że chce automatycznie otwierać i wieczorem zamykać

Chyba, że Ci chodzi o to, że twierdzisz, że kury codziennie trzeba zganiać na grzędę, u mnie kury same o "pewnej" godzinie wskakują na grzędę do spania. W zależności od pory roku wiem mniej więcej która to jest godzina, mogę założyc 30-45 minut zapasu i mam pewne, że roleta się zamknie i będą bezpieczne. Zdarza się, ze zwykle MAX jednej brakuje, bo codziennie licze, mam to gdzieś, jak nie chciała spac w kurniku to niech spi gdzie jej pasuje, zazwyczaj rano zanim otworzę kurnik Ona juz skubie trawkę na ogrodzie.
    User removed account
    Level 1  
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Po co roleta, można zastosować klapę sterowaną siłownikiem.
    PchlaW81
    Level 23  
    Widziałem, są jakieś klapy, nawet tematy na elektrodzie, sztukowania w pieron, to jest najprostsze. Oczywiście wydaje się i najtańsze, 200-250zł myśle max. tylko te wyłączniki czasowe mi coś nie pasują cenowo.
    Zbyszek_64
    Level 23  
    Od kilku lat (10) użytkuję automatyczne otwieranie w swoim kurniku. Napęd to silnik od wycieraczek zwijający cienką linkę ok. 1mm. Linka podnosi i opuszcza kurtynę wykonaną z płyty tekstolitowej. Stosowałem różne wyłączniki krańcowe , które nie wytrzymywały pracy w dość trudnym środowisku jakim jest kurnik. Ostatecznie zastosowałem kontraktrony, które działają bez problemu . Do sterowania zaadoptowałem pewien projekt dostępny w internecie. Po przerobieniu do moich potrzeb działa bez zarzutu już tyle lat realizując prócz otwierania i zamykania jeszcze kilka innych funkcji. Z mojego doświadczenia trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób zamykania , aby nie doszło do uszkodzenia lub uduszenia ptaków. W moim przypadku nigdy nie miałem takiej sytuacji. Zdarzały się sytuacje , że któraś z kur zatrzymała się w przejściu. Powodowało to jedynie zablokowanie linki i zadziałanie zabezpieczenia wyłączającego silnik. Najtrudniejszą jest pora zimowa w pracy automatu. Skrajne warunki mogą powodować usterki . Warto zastosować również sterowanie ręczne tak aby kurnik mógł być cały czas otwarty , cały czas zamknięty lub działał automatycznie. Zastosowanie kontrolki w postaci diody led zamontowanej na zewnątrz kurnika też może być przydatne w celu oceny pracy automatu. Ja z okna w domu widzę czy kurnik zamknął się o ustalonej godzinie.
    PchlaW81
    Level 23  
    woytas73 wrote:
    Roleta ma stałe napięcie, coś musi zasymulowac otwarcie i zamknięcie w przypadku tego napędu (prawdopodobnie) na zasadzie styku napieciowego. Możesz poszukać tańszego zegara ale musi dac styk com-no

Schemat przyłączenia tego silnika za 100zł co u góry podesłałem:

Roleta automatyczna w kurniku - jak wykonać

Dało by się to jednak tak zrobić, że z silnika osobno robie dwie wtyczki do gniazdka jedna np. L1 brązowy + N, druga L1 czarny + N i kupuje dwie czasówki za 30zł jak powyżej podawałem, jedną wtyczkę do jednej czasówki ustawioną na np. 9:00 - 9:01, a druga na 21:00 - 21:01 i to zadziała? Może tu gdzieś palnąłem straszną głupotę ale to takie pytanie na szybko czy takie coś w ogóle jest realne, zanim sam bym się za to zabrał lub sąsiadowi elektrykowi bym to zlecił. Wszystko bym zabudował w skrzynce metalowej.
    PchlaW81
    Level 23  
    woytas73 wrote:
    pytanie czy napęd nie spali się jak dostanie na raz dwie fazy, wspólny N
    no właśnie pisząc wyżej o palnięciu głupoty to miałem na myśli ...

Przypuszczam, że na tym filmiku jutub gość ma jakoś tak to rozwiązane. Jeszcze się będę zastanawiał, skusiła mnie cena tego wszystkiego, ale jakby trzeba było jednak w drogie przełączniki inwestować to odpuszcze.
    PchlaW81
    Level 23  
    woytas73 wrote:
    Jak upilnujesz zakresów zadzialnia ...

Chodzi Ci o to, żeby ustawić te dwie minuty? 21:00 - 21:02? Dlaczego akurat dwie minuty mi proponujesz, a nie jedna? pewniej dać dwie, czy nawet pięć niż jedną?
    Swoją drogą w tym silniku jest jakiś czujnik, że wykryje, że roleta się domkła, a nie że silnik będzie ciągle działał i ją pchał? Pewnie coś jak przy bramie garażowej, ustawia się zakres otwierania i zamykania?

woytas73 wrote:
    ... i faz

Masz tu na myśli to, że od pierwszego gniazdka z którego wezmę zasilanie muszę sprawdzić z której strony mam fazę np. z lewej i ciągle podpinać żeby gdzieś nie zamienić przed silnikiem prawda?
    woytas73
    Level 22  
    Napęd ma w sobie krańcówki, chodzi o to żeby nie była pod napięciem przez 16 godzin, i ewentualnie żeby uniknąć podania jednocześnie fazy na zamykanie i otwieranie.
    Pilnowanie faz, żeby czasem nie zamienić w którymś zegarze N z L. Połączenie we wtyczce nie da ci tej pewności, może być moment że któraś się wypnie i podłączysz odwrotnie, w najlepszym wypadku wyzwoli zabezpieczenie... Pewnym zabezpieczeniem będzie użycie wtyczek z uziemieniem i wpięcie obu programatorów w jedną listwę zasilajacą. Ale zwróć na to szczególną uwagę. Swoją drogą ciekawe napędy :)
    PchlaW81
    Level 23  
    Czyli chyba Cię zrozumiałem. Tak, aby uniknąć pomyłki użył bym wtyczek z bolcami, żeby inaczej się nie dało wpiąć Zobaczmy. Na razie mniej więcej mam pogląd, jutro się za to nie zabiorę, jeszcze przemyślę i może w ciągu wakacji wykonam. Najwyżej jeszcze będę dopytywał.
    mechanik34
    Level 12  
    ja wpadłem na inny pomysł, kupiłem drzwi z elektrycznymi szybami robię dwa zasilacze na toroid,2 układy greca i zakup 2 programatorów krzywkowych , Jeden zasilacz będzie otwierający z jednego programatora drugi będzie miał bieguny odwrotnie z drugiego jako zamykający. Oba odcinane przekaźnikami przerywającymi obwód diod by nie działały na siebie. Drzwi od Stilo tylne powieszę z tyłu za kurnikiem by w razie awarii można je zdjąć. Światłem w kurniku już steruje programator krzywkowy. Co do karmienia to umieściłem zbiornik na pszenice zrobiony z pralki Frania i na dole lej skierowany na zewnątrz do szufladki od lodówki. Co wyjedzą to się samo dosypie jakieś 30 kg wchodzi. Woda samoczynnie będzie się dolewać w podobny sposób. Druga pralka Frania na stelażu z krzesła, pod nią garnek na wodę i kropelkowe dawkowanie z 35 litrowej pralki do starego garnka z nierdzewni. Na górze garnka przy brzegu rurka przelewowa i węże na zewnątrz by nie zalać kurnika i drobny filtr od wewnątrz. Od spodu pralki planuję przymocować żelazko od prasowania sterowane programatorem na zimowe noce by podgrzać wodę która rozprowadzi ciepło po kurniku, dawkowanie kropelkowe wiec woda raz na miesiąc albo więcej a pszenica nawet ze 2 miesiące. Szufladkę od lodówki można otoczyć kratami od lodówek czyli półki z drutu które uniemożliwia wchodzenie gołębi , cukrówek, szczurów.. wystarczy w kratach zrobić miejsce na szyję kury by nie wchodziły całe i nie rozdrapywały zawartości szufladki. podobnie z wodą.