Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pompa się zapowietrza- hydrofor

Pierdziata 05 May 2019 09:32 1626 13
    Pierdziata
    Level 6  
    Witam.
    Mam problem z pompą hydroforu podczas pracy za każdym razem się zapowietrza. Wcześniej działało wszystko jak należy ale juz w zimę zaczęła coraz częściej się zapowietrzac i wody można wziąć tylko szklankę bo znowu się włącza pompa. Proszę o podpowiedź co z tym fantem zrobić.
    Anonymous
    Level 1  
    Pierdziata
    Level 6  
    Hydrofor jest wiekowy z 1973r pompa również. Do tej pory chodziło jak należy dodam również że nią było żadnego wentylator na sobocie powietrza, zamontowałem taki wentyl obok manometra robiłem powietrza no i było elegancko przez jeden dzień. A teraz się zrobiło tak że jak mam nabite powietrze to pompa nie chce wcale nabijać wody a bez powietrza w hydro nabija tylko za każdym razem muszę zalewać rurę ssaca.
    Anonymous
    Level 1  
    Pierdziata
    Level 6  
    Pompa się zapowietrza- hydrofor Pompa się zapowietrza- hydrofor

Dodano po 2 [minuty]:

Zalalem rurę od studni woda ponad godzinę temu i woda ma cały czas taki sam poziom więc wydaje mi się że odcinek między studnia a pompa jest szczelny bo według mnie jeżeli byłaby nieszczelność to woda powinna schodzić ale może się mylę.
    Anonymous
    Level 1  
    woytas73
    Level 22  
    Pomijając nieczytelność postu autora (ojczyzna-polszczyzna) ten typ zbiornika pracuje bez membrany, czyli uszczelniamy górę, zrzucamy wode, zbiornik ma być pusty bez ciśnienia, dopiero wtedy uruchamiamy pompę, poduszka ma się sama zrobić. Nie dobijamy już powietrza!
    Anonymous
    Level 1  
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pierdziata wrote:
    Ale przyjmijmy że skoro połączenie między studnia a pompa jest szczelne to jakim cudem pompa ma zasysac te powietrze ze studni. Dodam jeszcze że woda w studni jest.

Cuda tylko w Erze. Albo poziom wody w studni opadł i pompa zasysa z niej powietrze, albo rozszczelnił się odcinek rurowy. Sprawdzanie, że woda się utrzymuje nie jest poważne. Tak można sprawdzać tylko wyrwę, a nie nieszczelność. Tu wszystko może być, uszczelka przy zaworze zwrotnym, połączenia rur... wszystko co łączy pompę ze studnią! Każdy element, każdy odcinek rury.
    Adam-T
    Level 41  
    woytas73 wrote:
    zbiornik ma być pusty bez ciśnienia, dopiero wtedy uruchamiamy pompę, poduszka ma się sama zrobić

Tutaj muszę się z kolegą nie zgodzić. To będzie zdecydowanie za mała "poduszka" i pompa będzie się często załączać. Załóżmy, że wyłącznik ciśnieniowy załącza pompę gdy ciśnienie spadnie poniżej 2 barów wtedy przy pustym zbiorniku pompujemy powietrze do ok 1 do 1,5 bara i taka poduszka powietrzna zapewnia prawidłową pracę hydroforu.
  • Helpful post
    Adam-T
    Level 41  
    woytas73 wrote:
    przy pustym zbiorniku dobijesz 1,5 bara to wypchniesz wodę z instalacji

Przy zamkniętych zaworach odpływowych? Napompować do tych 1,5 bara potem włączyć pompę i niech dobije do tych np 4 barów (czyli aż wyłącznik ciśnieniowy ją wyłączy) i uwierz mi, że będzie to prawidłowo działać. Przerabiałem to nie dalej jak 2 dni temu.

PS Poprawiłem literowkę.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Pierdziata
    Level 6  
    Witam ponownie.
    Spuściłem cała wodę z hydroforu, dobiłem 1 bar powietrza, włączyłem pompę i teraz jest wszystko tak jak być powinno. Dziękuję wszystkim za rady i za pomoc.