Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Simson s51 enduro - Brak swiatel

Bredda dave 05 May 2019 13:00 2004 10
  • #1
    Bredda dave
    Level 5  
    Witam. W Simsonie zamontowany jest zaplon Ducati Energia, nowa stacyjka AKA oraz nowa instalacja. Problem w tym, na w pozycji 2 kluczyka nie mam swiatel. Na pinach 56 oraz 58 nie ma napiecia, na 59 jest. W schemacie do DE pin 59a jest wolny, oryginalnie podpiety byl tam prostownik. Prosze o pomoc i pozdrawiam
  • #2
    piachu1994
    Level 38  
    Dodaj schemat z którego korzystałeś podczas montażu.
  • #3
    Bredda dave
    Level 5  
    Simson s51 enduro - Brak swiatel

    Dodano po 1 [minuty]:

    Taki schemat dostałem z Jackmotors wraz z zapłonem.
  • #4
    piachu1994
    Level 38  
    Jaki wcześniej zapłon miałeś?
  • #5
    Bredda dave
    Level 5  
    Wcześniej był oryginalny 6V na platynkach.
  • #6
    piachu1994
    Level 38  
    Stacyjka jaka? Oryginalna czy od Simsona SR50?
  • #7
    Bredda dave
    Level 5  
    Aka Electric z Jackmotors, zamawiana byla pod s51. Sa jakies oczywiste roznice widoczne golym okiem?
  • #8
    piachu1994
    Level 38  
    Na pinie 59 w oryginale masz podłączoną cewkę świetlna. Z tego pinu napięcie ma wychodzic na:
    - położenie stacyjki I - pin 86
    - położenie stacyjki II - pin 56
    Możesz wykonać prosty test. Odłącz przewód z pinu 59, podłącz plus z akumulatora i sprawdź czy się światło z przodu zapali na drugiej pozycji.
  • #9
    Bredda dave
    Level 5  
    A wiec zrobilem test, swiatel jak nie bylo tak nie ma.. Wyglada na to, ze mam wadliwa stacyjke? Pin 59 nie laczy sie z pinem 56 od swiatel
  • #10
    piachu1994
    Level 38  
    Bredda dave wrote:
    A wiec zrobilem test, swiatel jak nie bylo tak nie ma.. Wyglada na to, ze mam wadliwa stacyjke? Pin 59 nie laczy sie z pinem 56 od swiatel

    Może być uszkodzona stacyjka, jednak sprawdziłeś bezpośrednio czy napięcie wychodzi na pin 56? Może być uszkodzony przewód do przełącznika krótkie/długie bądź też sam przełącznik, a nawet brak masy w żarówce i też się nie zaświeci.
  • #11
    Bredda dave
    Level 5  
    Piny 56 oraz 58 sprawdzalem miernikiem, ani na jednym ani na drugim nie ma napiecia. Skontaktowalem sie ze sklepem, przyjma stacyjke z ramach gwarancji. Dzieki za pomoc.