Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica lub inna, a łatwość wymiany łożysk

arturfpl 05 May 2019 14:02 2337 7
    arturfpl
    Level 2  
    Dzień dobry.
    Proszę o podpowiedź w sprawie kupna prostej (taniej) pralki w której najłatwiej, domowym sposobem, można wymienić łożyska bębna. Do dzisiaj korzystam z wysłużonej ale ciągle wyglądającej na nową pralki Polar PDT 485.
    Pralka ma 17 lat i przez ten czas wymieniłem jej tylko dwa razy łożyska bębna i raz gumowy fartuch. Na tym koniec usterek, żadnej rdzy itp. Z racji jej wieku domyślam się, że służyć już mi długo nie będzie ponieważ jak sprawdziłem, nie sprzedaje się już do niej nawet części zamiennych. Przeglądając Internet trafiłem na stronę Pralki z wymiennymi łożyskami – Aktualna lista. [Maj 2019] (niestety nie mogę podawać linków do stron)
    Domyślam się, że prostota wymiany łożysk w każdym z podanych na tej stronie modeli będzie różna. W PDT 485 łożyska wymieniłby raczej nawet niewidomy mechanik. Może ktoś z Was poradziłby mi który model pralki wybrać? Jedyne kryterium prostota ww. naprawy.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Na chwilę obecną to każdy model pralek Amica, Samsung, LG ma rozbieralny zespół piorący i możliwość wymiany łożysk. Czy to się zmieni w przyszłości to już zależy od producentów i czas pokaże. W każdej z obecnie produkowanych pralek z możliwością wymiany łożysk należy wyjąć zespół piorący i go rozpołowić by dostać się do łożysk i uszczelniacza czyli nie jest to już tak łatwa naprawa jak to bywało kiedyś ponieważ wiąże się prawie z całkowitym demontażem urządzenia.
    Jeszcze w kilku seriach pralek Bosch, Siemens można trafić na rozbieralne zbiorniki. Można coś również znaleźć z oferty marki Gorenje i Haier.
    yanes
    Level 30  
    Co wy macie z tymi wymiennymi łożyskami, dzisiejsze pralki wytrzymują 5 lat i kupujemy następną. Taką taktykę ma pewnie każdy producent i pomimo, że łożyska będą wymienne to siądzie elektronika i wtedy cała zabawa kończy się kupnem nowej pralki.
    Kenworth 18
    Level 43  
    W 95% i więcej przypadków moduł elektroniczny sterujący pralką udaje się naprawić, ale trzeba przyznać, że moduły Amica lub Samsung nie są zbyt lubiane wśród elektroników.
    Nawalić może i słynna Miele więc nie ma sprzętu bezawaryjnego.
    Zdarza się że łożyska potrafią zakończyć żywot tuż po upływie gwarancji czyli po 2 latach użytkowania.
    Oczywiście można zezłomować pralkę, ale przy rozbieralnym zespole piorącym można też nie wielkim nakładem finansowym przywrócić ją do ponownego użytku.
    Obecnie tak wygląda wymiana łożysk w pralce: https://youtu.be/XaFF2-Rl8Nc
    gyver309
    Level 13  
    Kenworth 18 wrote:
    W 95% i więcej przypadków moduł elektroniczny sterujący pralką udaje się naprawić, ale trzeba przyznać, że moduły Amica lub Samsung nie są zbyt lubiane wśród elektroników.

Generalnie tak, tyle że mało który serwisant AGD jest jednocześnie w miarę biegłym elektronikiem.
    Odpadłem trochę od tematu AGD, niemniej parę modułów ożywiłem. Istotnie, na ogół żaden kosmos - dopóki wszystko, co ma wsad, jest sprawne a półprzewodniki dostępne, niemal wszystko da się naprawić. Ale miałem dwa moduły od pralek Amica - w obydwu padł mikrokontroler, czyli bez wsadu nie do naprawienia. Tych nie ożywiłem. Był pewnie jakiś błąd konstrukcyjny, związany z przepięciami/przetężeniami, który powodował "ubijanie" mikrokontrolera (nie przyglądałem się nowym płytkom - może już to naprawili, nikt nie zgłaszał, żeby znowu padło - ciekawe, czy zła sława jest nadal uzasadniona?). Kupienie całego modułu, chociaż kosztuje on "tylko" 1/3 pralki, bywa trudne, tylko serwis, do którego nie dało się dodzwonić. Gdzieś tam w końcu te moduły dorwałem. To jednak nie to, czego chciałoby się oczekiwać od naprawialnego sprzętu. Poza tym odniosłem wrażenie, że jak na polskiego producenta Amica ma równie przeogromne co nieuzasadnione urozmaicenie części...

Po 20 latach sentyment przegrał i odpuściłem kolejną reanimację poczciwego Mastercooka PT-800, chociaż tylko pompka padła, tyle że już znowu łożyska huczały i rdza to żarła. Miałem w zapasie jakiegoś używanego Indesita, trochę podziałał ale wirnik w silniku się spalił. Ze względu na zgrzewany bęben i stan łożysk też odpuściłem reanimację.

Dołączam się zatem do pytania z tematu - muszę coś kupić, tym razem raczej nowego. Czy jest gdzieś na tym lub innym forum w miarę aktualna lista pralek z łożyskami wymiennymi w "normalny" sposób? Nie mogę znaleźć, jest tylko ta stara, poza tym tematów o pralkach są setki, przejrzenie wszystkich jest fizycznie niemożliwe.
    Nawet z "pewniaka" Miele już podobno pozostały tylko legenda i cena, nie wiadomo, czy się w to pchać, może lepiej coś tańszego ale jednak naprawialnego?
    Jak to jest z tą elektroniką z Miele i LG, naprawialne toto teraz jest? Czy Miele i LG dalej mają wymienne łożyska? Czy ktoś (poza chyba Miele) w końcu zrobił coś z rdzewieniem pod szufladą na proszek?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Póki co pralki LG, Samsung a tym bardziej Miele mają wymienne łożyska. Zakup Miele wiąże z bardzo drogim serwisem ponieważ dostępne są tylko oryginalne części i to w niebagatelnych cenach iwarto o tym pamiętać ponieważ legendarna bezawaryjność sprzętu Miele to dziś już mit i sprzęt psuje się znacznie częściej niż kiedyś. Producent Samsung natomiast aspiruje cenami części zamiennych do Miele a to nie ta klasa urządzeń by można było to akceptować.
    gyver309
    Level 13  
    Miło przeczytać, że jednak nie wszystko całkiem zeszło na totalne psy :).
    Akurat łożyska w Samsungu zdarzyło mi się wymieniać parę lat temu - ani szczególnie drogo, ani trudno. Nie wiem, jak w obecnych modelach, trochę odpadłem od tematu AGD.
    Chyba stopniowo coraz bardziej się skłaniam do LG, podpowiedziałby ktoś jakiś nieupierdliwy, podstawowy ale nie poobcinany, oparty na wygrzanej konstrukcji model, bez dziwactw, ekstremów, durnych ograniczeń (jak np. wylewające dziecko z kąpielą ograniczenia wagowe) i zbędnych bajerów?
    Co tam pada w tych sterownikach silnika DD - bo piszą, że niby czasem pada?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wspominając o marce Samsung miałem na myśli ceny części zamiennych typu choćby krzyżak bębna, elementy obudowy, moduły elektroniczne. Łożyska i ich wymiana to już nie wielki koszt jeśli potrafi się to zrobić we własnym zakresie i to wielki plus dla tej marki, ale już zakup krzyżaka bębna czyli jego ceny mogą przysporzyć o palpitację serca a to już niweluje sensowność naprawy w takim przypadku a niestety korodowanie krzyżaków to częsty problem i to nie tylko w przypadku producenta Samsung. I co z tego, że możemy rozebrać zespół piorący jak producent zrobił cenę zaporową na krzyżak i jego wymiana jest po prostu nieopłacalna.
    Można pójść w kierunku LG i tu również można napotkać ten problem, ale ceny części już są bardziej przyziemne i przystępne.
    Poszukać modelu nie napchanego bajerami typu Wi fi, generator pary czy inne gadżety, które i tak na jakość prania nie mają żadnego wpływu lub nikły.
    Napęd w pralkach LG jest bardzo niezawodny i nie boi się przeładowania, ale warto pamiętać o ważnej kwesti, która została poruszona w tym filmie: https://youtu.be/sk1Pdt5hNUI