Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Megane Scenic 1.6e90km - Układ chłodzenia.

Bartek1999kk 05 May 2019 17:25 621 5
  • #1
    Bartek1999kk
    Level 3  
    Witam was mam wielki dylemat z którym nie mogę sobie poradzić,mam Megane Scenic z 98r silnik 1.6e 90km 8v z gazem sekwencja,problem polega na tym że termostat za 1 razem późno otwiera bo na 4 kresce potem spada na 3,drugim problemem są wahania temperatury silnika między 2 a czasem dochodzi za 4 i tak cały czas,co więcej z nagrzewnicy nie wieje ciepłe powietrze na biegu jałowym dopiero po dodaniu gazu leci ciepłe,silnik się przegrzewa trochę a po dłuższej jeździe potrafi trzymać cały czas w okolicy 4 kreski albo nawet zagotować,bardzo szybko się nagrzewa w temperaturze 10stopni po 3km otwiera termostat,zaraz po odpaleniu słychać przelewanie wody jakby w nagrzewnicy.Teraz co ja próbowałem,nowy rozrząd z pompą wody nie pomogło,wymienione węże w układzie chłodzenia bo były poparciałe nic,nowy termostat przed włożeniem sprawdzony,test na uszczelkę pod głowicą u mechanika negatywny,po za przegrzewaniem i przelewaniem wody nie było innych oznak uszczelki ale chciałem sprawdzić,mechanik mówił że silnik jest igiełka,ale rozłożył ręce,swoje podejrzenia skierował na gaz i nagrzewnicę,ale z tego co zobaczył to gaz wygląda na dobrze założony i wpięte w układ chłodzenia tak jak powinien,została nagrzewnica wyciągnąłem ją bo jest do niej bardzo fajny dostęp,rozebrałem w środku były takie plastikowe jakby makarony,dzwonię do mechanika mówię może to to,ale on że nie,że to jest w nich fabrycznie ale żeby je wyciągnąć bo podobno się urywają i wpadają do układu,no to wyciągnąłem je,w nagrzewnicy nie było nawet co czyścić igła,zamontowałem i dalej lipa,no i nwm co robić,czyżby gaz robił takiego psikusa ? Po za tym że jak go kupowałem to dałem się złapać bo wszystko było ok pięknie ładnie,ale po dłuższej trasie okazała się że za szybko ucieka benzyna,po oględzinach doszedłem do tego że wtrysk gazowy 1 nie działa,jego wypięcie nie zmienia pracy silnika a na ten cylinder idzie benzyna,i muszę z tym faktem jechać do gaziarza co to tam jest odrąbane.Błagam pomocy.
  • #2
    genek1000
    Level 35  
    Jak wyglądał test na na CO2 w układzie bo mi to wygląda na ten problem ?
    Z twojego miasta jest "Strumien Swiadomosci Swia" to pewnie ci pomoże .
  • #3
    Bartek1999kk
    Level 3  
    Kolego jak chcesz mi wciskać UPG to daj se spokój,to było 1 podejrzenia sprawdzone na kilka sposobów i wykluczone podstawowe objawy,brak szlamu pod korkami oleju i płynu chłodzącego,nie dymi,niczego nie ubywa ani nie przybywa,test wykonałem korek na zbiorniczek wyrównawczy i do niego plastikowa rurka taka jak do wina,i taki niebieski płyn,miał on zmienić barwę ale nie zmienił więc CO2 nie ma,mechanik pokazał mi co by było gdyby była uwalona uszczelka,wdmuchał w to powietrze z ust i zrobiło się zielone,a potem jeszcze w spalinach zrobił pomiar i wyszło mu że jest za bogata mieszanka na gazie,na benzynie ok,ale żadnych śladów płynu chłodniczego.Więc Januszowe kurła to na pewno uszczelka pod głowicą to dziękuję.
  • #5
    Bartek1999kk
    Level 3  
    Powiem szczerze, że nie wiem, węże które do niego wchodzą są dobrze przymocowane i wyglądają dobrze ale sam parownik nie wiem, może on być nieszczelny ?
  • #6
    Bartek1999kk
    Level 3  
    Pomoc kolegów.