Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laney BC250 - Odbudowa zniszczonego wzmacniacza.

08 Maj 2019 16:05 192 12
  • Poziom 19  
    Witam podjołem się odbudowy wzmacniacza basowego Laney BC250.
    Trafił do mnie w stanie agonalnym, spalony zniszczony i przegrzebany z podzespołów od góry do dołu.
    Dolutowałem wszystko czego brakowało i wymieniłem wszystkie kondensatory i tranzystory oraz część oporników.
    Mam teraz problem z jego uruchomieniem a dokładnie z końcówką mocy.
    Po podpięciu do zasilania niestety świeci się żarówka 60W/230V na pierwotnym.
    Przejrzałem wszystko na oko nie widać zwarć, miernik też nie wskazuje zwarć.
    Po odlutowaniu tranzystorów końcowych spalił się R22 pomiędzy sterującymi.
    Po wypięciu bezpieczników i bez żarówek zamiast bezpieczników po żarówka lekko błysneła 3-4razy i wystrzelił C19.
    Tranzystory wszystkie nie SMD wylutowałem i sprawdziłem w testerze tak samo T2, T3, T6, T7.
    Podpowiedzcie co jeszcze można sprawdzić bo już nie mam koncepcji.
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    W jakim stanie jest aktualnie ten wzmacniacz? Chodzi mi o to co jest wylutowane.

    Dodano po 11 [minuty]:

    W pierwszej kolejności muszą być sprawdzone elementy:
    TS12, R23, R24, R25 i PS1.
  • Poziom 30  
    Sono2020 napisał:

    Po wypięciu bezpieczników i bez żarówek zamiast bezpieczników po żarówka lekko błysneła 3-4razy i wystrzelił C19.

    Jeśli wystrzelił C19 to obowiązkowo sprawdź diody w mostku prostowniczym zasilacza, następnie zmierz napięcia zasilające V+ i V- (ich symetrię) oraz sprawdź czy ten C19 przypadkiem nie był przez kogoś odwrotnie wlutowany.
    Oczywiście sam wzmacniacz jest też nadal uszkodzony skoro pali R22 przy odłączonych tranzystorach mocy.
    Poza tym co napisał juz Sławek czeka Ciebie jeszcze sprawdzenie tranzystorów TS4 i TS1 w samym źródle wejściowej pary róźnicowej.
    Rozumiem, że tranzystory TS5 i TS18 już sprawdziłeś i są ok?
  • Poziom 19  
    Obecnie wzmacniacz jest w stanie jak na zdjęciach wszystko wlutowane. Sprawdzane były wszystkie tranzystory mocy i są sprawne, tranzystory sterujące sprawne oraz T2, T3, T6, T7 też sprawne. TS12 jeszcze nie sprawdziłem. Poza tym wylutowałem kondensatory elektrolityczne, diody prostownicze i też są sprawne. Ogólnie wszystko było wymienione na nowe bo wcześniej ktoś już w nim dłubał i brakowało 3/4 elementów wiec postanowiłem wlutowac wszystko nowe może oprócz kilku rezystorów smd. Mam jeszcze podejrzenia co do trafa choć bez obciążenia daje 2x38V. W tygodniu jak będę miał czas to posprawdzam dalej wszystko i będziemy walczyć dalej.

    A więc skusiłem się i podjechałem sprawdzić jeszcze to co napisaliście i tranzystory TS12, TS1, TS4 i PS1 są sprawne ale odkryłem że rezystory R23 i R24 są niesprawne.
    Więc wymieniłem na nowe i podłączyłem przez żarówkę 60W/230V na pierwotnym i jak się okazuje żarówka błysneła i zgasła czyli wygląda że działa. Pomierzyłem jeszcze prąd biasu między A i B i tu mam zagwozdkę gdyż voltomierz na DC mV nie pokazuje nic a na AC pokazuje około 0,010V i zastanawiam się czy tu nie powinno być pzypadkiem DC ?
    Jeszcze pomierzyłem wyjście głośnikowe i woltomierz na DC pokazuje 0,285V
    Czy tak może być ?
  • Poziom 41  
    Sono2020 napisał:
    ale odkryłem że rezystory R23 i R24 są niesprawne.

    To one były powodem tego, że żarówka świeciła się cały czas. Te dwa oporniki powinny być bardzo dobrej jakości ponieważ jeśli zrobi się na nich przerwa na skutek ich uszkodzenia to doprowadzi to do spalenia tranzystorów końcowych.
    Sono2020 napisał:
    voltomierz na DC mV nie pokazuje nic

    Czy regulacja za pomocą PS1 nie powoduje pojawienia się DC pomiędzy A i B?

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Sono2020 napisał:
    Jeszcze pomierzyłem wyjście głośnikowe i woltomierz na DC pokazuje 0,285V

    Nie da się zmniejszyć tego napięcia za pomocą PS2?
  • Poziom 20  
    To wzmacniacz jeszcze co najmniej do regulacji. BIAS nie może być zerowy, można przyjąć ok. 20 mA jako poprawną. Oczywiście koniecznie DC. AC oczywiście zerowe, chyba, że masz tam brum lub oscylacje, z jakiegoś powodu. AC na wyjściu to maksymalnie ± 100 mV, ale lepiej gdyby było mniej.
  • Poziom 19  
    A więc w chwili wolnej szybko zajrzałam do wzmacniacz i regulacja PS1 nie powoduje zmiany w mV i nadal mam tam zmienne w granicy 10mV na wyjściu jakieś 285mV DC, podpiołem wzmak do sztucznego obciążenia 4Ohm 4x100W rezystor zapodałem sin 1kHz na wejście i podłączyłem oscyloskop do wyjścia i okazuje się że działa wzmacnia. Podkręcając wzmocnienie na wejściu żarówka pomału zaczyna rozświetlać się. Ale nadal nurtują mnie te prądy. Dziś już nie mam czasu żeby nad nim posiedzieć. Dodam jeszcze że jak wzmacniałem sygnał na wejściu to bias też wzrastał. Kręcąc offsetem nie zauważyłem żadnych zmian na wyjściu.
  • Poziom 41  
    Sono2020 napisał:
    Dodam jeszcze że jak wzmacniałem sygnał na wejściu to bias też wzrastał.

    A ja dodam że o biasie to można mówić jedynie wówczas kiedy wzmacniacz ma odłączone głośniki i nie jest wysterowany żadnym sygnałem. Kiedy obciążenie jest dołączone i wzmacniacz wysterowany to to co mierzysz to już nie jest bias pomimo tego że pomiar jest wykonywany w tych samych punktach.
    Sono2020 napisał:
    regulacja PS1 nie powoduje zmiany w mV

    Ok, podłącz woltomierz pomiędzy kolektor TS8 a emiter TS12 i zmierz tam napięcie a następnie sprawdź czy i jeśli tak to w jakim zakresie daje się ono regulować potencjometrem PS1

    Dodano po 5 [minuty]:

    Sono2020 napisał:
    Kręcąc offsetem nie zauważyłem żadnych zmian na wyjściu.

    Sprawdź jaka jest oporność pomiędzy suwakiem PS2 a jedną ze skrajnych jego końcówek w jednym skrajnym położeniu tego potencjometru i w drugim skrajnym położeniu oraz to samo pomiędzy suwakiem PS2 a drugą skrajną końcówką.
  • Poziom 19  
    Witam udało się mi w końcu uruchomić i ustawić bias na 5,2mV winą nie możności wyregulowania był PS1 który miał uszkodzoną jedną nogę.
    Napięcie między C TS8 i E TS12 wynosi 2,25V.
    PS2 jest sprawny sprawdzony po wylucie.
    Chyba to by było na razie na tyle z tą końcówką.
    Działała na stole około 1h bez obciążenia prąd biasu się ustabilizował.
  • Poziom 41  
    Sono2020 napisał:
    Działała na stole około 1h bez obciążenia prąd biasu się ustabilizował.

    A co z napięciem stałym na wyjściu?
  • Poziom 19  
    A więc tak ustawiłem w końcu offset na 0,00 V, i pomierzyłem trochę moc wyjściową nie pełną z rezystorami zamiast głośnika.
    W załączeniu przedstawiam zdjęcia z wartości sygnału generowanego przez generator sinusa i z wyjścia wzmacniacza.
    Nie przeprowadzałem pełnego pomiaru do przesterowania końcówki bo nie mam jeszcze całego radiatora. Laney BC250 - Odbudowa zniszczonego wzmacniacza. Laney BC250 - Odbudowa zniszczonego wzmacniacza.