logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo mk3 2.0 tddi - Wzrost temp. wody przy wysokich prędkościach

Arczi8987 08 Maj 2019 21:36 1503 7
REKLAMA
  • #1 17951032
    Arczi8987
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Witam wszystkich od jakiegoś czasu mam mały problem z temperaturą wody w aucie takim jak w temacie gdyż problem polega na tym że jak jadę autem pomykam sobie tak 140 jest wszystko ok ale jak mu przycisnę 160,180 czasami nawet i 200 temperatura wody wzrasta mi ponad standardowa normę i auto zaczyna chwilowo zwalniać czuć tak jak by zmniejszyła się dawka paliwa mimo to że trzymam nogę na gazie i nie wiem czy uszkodzony jest czujnik temp czy cos innego prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17951128
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    Sprawdź czy włącza się wentylator w chłodnicy.
  • REKLAMA
  • #4 17952485
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Fordowskie silniki rodziny Puma, w tym 2,0 tddi, mają w oprogramowaniu zaimplementowany system ochrony przed przegrzaniem. W tym trybie - jeżeli następuje przegrzanie silnika (lub uszkodzony jest czujnik temperatury CHT) - zmniejszana jest dawka wtrysku, maleje moc. Jeżeli temperatura nie spada, dawka jest obniżana coraz bardziej. To jedno.
    Drugie to dlaczego układ widzi za wysoką temperaturę. Skoro przy w miarę spokojnej, normalnej eksploatacji wszystko jest ok, a tylko podczas mocnego przegonienia auta zaczynają się kłopoty, myślę, że układ czujnika temperatury głowicy jest ok.
    Szukałbym przyczyny w:
    - zawalonej syfem głowicy (na zewnątrz i wewnątrz),
    - w uszkodzonej pompie wodnej. Pompa napędzana jest od pompy serwa, pada często połączenie napędu miedzy pompami, lub plastikowy wirnik pompy obraca się luźno na wałku; lepsze są pompy z aluminiowym wirnikiem, ale Ford dawał z plastikowymi.
    - możliwe jest, że termostat nie otwiera się całkowicie.
    - no i sprawdź, czy wentylator (wentylatory) załączają się na pełną moc, czy pracują tylko na pół gwizdka.

Czujnik CHT pracuje w dwóch zakresach temperaturowych elektronicznie przełączanych, jeżeli jednak przy spokojnej jeździe wskaźnik temperatury stoi prawidłowo w pionie i nie wariuje - to układ czujnika jest raczej ok.

Kiedy przy ostrej jeździe wystąpią problemy o których piszesz, włącz na full ogrzewanie kabiny (i nawiew i temperaturę) - jeżeli temperatura spadnie, utwierdzisz się co do sprawności czujnika CHT oraz pompy wodnej. Jeżeli ogrzewanie będzie słabe (mimo przegrzanego silnika) - to dowód na awarię pompy wodnej.
  • REKLAMA
  • #6 17952716
    Arczi8987
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Co do ogrzewania podczas przegrzewania jak mam nawiew włączony to w kabinie auta robi się sauna naprawdę jest gorąco A wentylatory tak jak pisałem wcześniej działają bardzo dobrze bo jak sie włączą to pracę silnika zagłuszają jeszcze jakiś czas temu nie mialem tego problemu bo nawet na postoju jak pyrkał na wolnych obrotach przez kilka minut to temperatura spadała poniżej standardowej temperatury jaka powinna być wiec nie mam narazie pojęcia co jest bo dopiero zerknę w sobotę po robocie
  • #7 17952781
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Skoro robi się sauna w aucie od ogrzewania, to pompa jest ok.
    Albo termostat (tzw. duży) nie otwiera się całkiem, albo chłodnica jest zawalona brudem.
    Czujnik CHT jako uszkodzony odrzucam, bo wydaje się prawidłowo pracować przy spokojnej jeździe.
    Jest jeszcze jedna opcja, że obwód czujnika ma chwiejny stan (brak kontaktu) podczas ostrej jazdy. W przypadku otwartego obwodu układ przyjmuje maksymalną wartość temperatury 120 °C. Wentylator/wentylatory
    chłodnicy się włączają na full, a silnik pracują stale ze zredukowaną mocą (zredukowana dawka paliwa). Natomiast przy zwartym obwodzie (także na masę) silnik gaśnie i nie można go uruchomić - więc to nie to.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Ford Mondeo mk3 2.0 TDDI zgłasza problem z rosnącą temperaturą wody przy wysokich prędkościach, szczególnie powyżej 140 km/h. Przy prędkościach 160-200 km/h temperatura przekracza normę, co powoduje chwilowe spowolnienie pojazdu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie czujnika temperatury, jednak wentylator chłodnicy działa prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie: stanu wentylatora, zanieczyszczenia chłodnicy, działania pompy wodnej, termostatu oraz czujnika temperatury głowicy (CHT). Dodatkowo, zauważono, że przy włączonym nawiewie w kabinie robi się bardzo gorąco, co może wskazywać na problemy z układem chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA