Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] uszkodzona lutownica zahoxin 898 D

10 Maj 2019 17:15 309 10
  • Poziom 15  
    W elemencie jest grzalka i termopara element do pomiaru temperatury . Sprawdz czy nie ma zwarcia do grotu . Jezeli to ok to należy szukać w elektronice
  • Poziom 35  
    Sprawdź czy nie pomyliłeś polaryzacji wyprowadzeń termopary.
  • Poziom 20  
    Czy ktoś ma schemat tej stacji ? Po wymianie układu mierzącego ( OP 07) stacja rozpoznaje że kolba nie jest włączona ale nie mierzy temperatury, jakie mogą być napięcia na termoparze ? chwiałbym jakąś zasymulować czy coś mierzy
  • Poziom 35  
    Zrób zadajnik miliwoltów z rezystora i potencjometru - zakres 0-40mV.
  • Poziom 20  
    Nadal konceptu nie mam bo lutownica osobliwie się zachowuje tak jak na tym filmie
    https://www.youtube.com/watch?v=09K9ss-IXdY nie grzeje grzałka
    stara grzałka ma zupełnie inne oporności niż nowa i na nowej grzałce za to grzeje az do czerwoności czyli pomiar nieprawidłowy , OP07 już drugi i to samo, powymieniam elektrolity na wszelki wypadek, po analizie u sprzedawcy okazało się że to nie ta grzałka czyli układ pomiarowy niby działa ale jeszcze coś jej dolega
  • Poziom 35  
    W ogóle to masz potencjometr uszkodzony, albo coś zakłóca odczyty z niego (problem z filtracją zasilania). Te stacje po przekręceniu gałki przez chwilę pokazują nastawę, po czym przechodzą do zastosowania tej nastawy na grzałce. Problem w tym, że u Ciebie nastawa cały czas się zmienia, dopiero w 29 sekundzie filmu (gdy dałeś potencjometr na max.) na chwilę się ustabilizowało i stacja przeszła do grzania i odczytu bieżącej temperatury (28, 56, 87) - wtedy grzałka się włączyła i temperatura grotu zaczęła rosnąć.

    Aha, to nie Twój film...
  • Poziom 35  
    To napisz jakie konkretnie masz oporności na tych grzałkach. Termoparę można sprawdzić podgrzewając lutownicę np. zapalniczką. Powinna kilka mV wygenerować.
  • Poziom 20  
    Wymieniłem kondensatory i to latanie cyfr się uspokoiło, niestety nadal uruchamia grzałkę na max i pokazuje 28 st, teraz to jest stabilnie nie tak jak na filmie. będę robił jakiś układ symulujący zakresy pracy dla termopary. pomierzyłem napiecie i stara po podgrzaniu zapalniczka ma napięcie ok 4 mV nowa nic. Moze tu coś być nie tak

    Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

    I nigdzie nowej grzałki nie ma a girma gotronik owszem sprzedała grałke ale nie do tej lutownicy ... zwariowac można

    Dodano po 2 [godziny] 59 [minuty]:

    Model termopary zrobiony i uklad pomiarowy działa napiecie przy temp. 320 st ma być ok 16mV teraz poszukiwanie grzałki
  • Poziom 20  
    Przyczyną latania tych cyferek był kondensator, wymieniłem elektrolity w zasilaczach i działa. Grzałka ceramiczna została wymieniona na metalową z lutownicy WEP 07 ( jak dobrze pamietam ) i tutaj firma Gotronik zawaliła a firma Diolut pomogła dobrać grzałkę i działa wszystko