Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

remont instalacji elektrycznej w mieszkaniu - pytanie do instalacji puszkowej

nicramm 11 May 2019 19:34 1944 10
    nicramm
    Level 10  
    Czesc. Elektrykiem nie jestem - jesli pytam o sprawy banalne to przepraszam - ale mam nadzieje, ze mi pomozecie.

OPIS:
    Robie remont swojego mieszkania (z lat 70tych/80tych) - w tym instalacji elektrycznej. W polowie mieszkania instalacje juz wymienilem na nowa, w polowie (rejon kuchni i salonu) - jeszcze nie.
    Przy okazji padla decyzja o wymianie wlacznikow na dotykowe. Teraz jestem na etapie wymiany wlacznikow z tradycyjnych na dotykowe.

I teraz w tej czesci, gdzie wymienilem instalacje na bezpuszkowa - nie ma problemu wiem jak mam te wlaczniki podlaczyc.
    Nie wiem jak mam podlaczyc te wlaczniki w tej czesci mieszkania, gdzie instalacja jeszcze nie wymieniona (jest tam instalacja puszkowa).

Z tego co rozumiem, instalacja w moim mieszkaniu dziala nastepujaco:

Po prawej instalacja puszkowa.
    Zatem gdy probowka elektryczna dotykam przewodu fazowego - probowka sie zapala, a po "wlaczeniu wlacznika" - w kazdym z przewodow we wlaczniku "jest prad" i przy kazdym ""probowka sie zapala.

Do mojej instalacji bezpuszkowej jak mowie - nowy dotykowy wlacznik podlaczylem - tu problemu nie ma.

PROBLEM:
    Mam problem z podlaczeniem wlacznika dotykowego do czesci mieszkania, gdzie instlacji nie wymienilem gdzie jest ona puszkowa.

Nie rozumiem tego jak zachowuje sie probowka i kable w starym wlaczniku w tej czesci mieszkania.
    Stary wlacznik jest 1 przyciskowy. Dochodza do niego 3 przewody.
    Po jednej stronie wlacznika jest jeden przewod - nazwyjmy go A
    Po drugiej stronie wlacznika sa dwa przewody - nazwijmy je B i C.

Na wylaczonym wlaczniku w jednym z nich (przewod A) probowka wykrywa napiecie.

Pozostale 2 domyslam sie ze jeden idzie do zarowki, drugi (w sumie nie mam pojecia gdzie on idzie - moze do wlacznika obok?)

CZEGO NIE ROZUMIEM TO TEGO ZE PO WLACZENIU WLACZNIKA (ZAPALENIE SWIATLA) - NA ZADNYM Z PRZEWODOW PROBOWKA NIE WYKRYWA NAPIECIA.

I teraz nie rozumiem, dlaczego ten wlacznik nie dziala jak to sobie wyorazam na schemacie wyzej. Nie rozumiem, czemu po wlaczeniu wlacznika (doprowadzenie napiecia do zarowki w instlacji puszkowej) - nie mam napiecia na kazdym kablu we wlaczniku - a juz zupelnie nie rozumiem dlaczego na kablu na ktorym probowka wykrywa napiecie przed wlaczeniem wlacznika - po laczeniu wlacznika napiecie znika.

Pytania:
    1. Czemu probowka pokazuje, ze napiecie niknie na kablu po wlaczeniu wlacznika (swietlo sie zapala - instalacja 'oryginalna - tj nieprzerabiana jeszcze przeze mnie)

2. Czy do instalacji puszkowej moge podlaczyc swoje wlaczniki dotykowe?

Dzieki za pomoc - przepraszam za ewentualny chaos w opisie sytuacji :)
  • Helpful post
    Justyniunia
    Level 35  
    Wychodzi na to, że łącznik odcina zero zamiast fazy.
    Przy wyłączonym faza pojawia się na drucie poprzez żarówkę.
    Często spotykana sytuacja w starej instalacji.
    pp74
    Level 26  
    Proponuję pomierzyć po wyjęciu żarówek. Sytuacja się wyjaśni.
    wodzu_1
    Level 25  
    Tak jak podpowiada kolega pp 74, dodatkowo bardziej wiarygodny będzie wskaźnik dwubiegunowy.
    nicramm
    Level 10  
    Pomierzylem jak mowiliscie mam nowe dane:

CO SIE DZIEJE NA WLACZNIKU:

Ia. Zarowka wlozona, Wlacznik wylaczony:
    -na wlaczniku probnik "mocno" pokazuje napiecie na jednym przewodzi

Ib. Zarowka wlozona, Wlacznik wlaczony:
    -na wlaczniku probnik nie pokazuje napiecie na jednym przewodzi

Ic. Zarowka wyjeta, Wlacznik wylaczony:
    -na wlaczniku probnik "slabo" pokazuje napiecie na jednym przewodzi

Id. Zarowka wyjeta, Wlacznik wlaczony:
    -na wlaczniku probnik nie pokazuje napiecie na jednym przewodzi

CO SIE DZIEJE NA KABLACH PRZY ZAROWCE (sa 2):

IIa. Zarowka wlozona, Wlacznik wylaczony:
    -kolo zarowki probnik pokazuje napiecie na OBU przewodach (CO JEST???)

IIb. Zarowka wlozona, Wlacznik wlaczony:
    -kolo zarowki probnik pokazuje napiecie na jednym przewodzie

IIc. Zarowka wyjeta, Wlacznik wylaczony:

IId. Zarowka wyjeta, Wlacznik wlaczony:

Prosze o wytlumaczenie sytuacji.
  • Helpful post
    pp74
    Level 26  

Po prostu do wyłącznika dochodzi przewód neutralny. Do żarówki na stałe połączony jest przewód fazowy. Dlatego przy rozłączonym wyłączniku po jednej i drugiej stronie żarówki świeci się neonówka.
    nicramm
    Level 10  
    Doznalem wlasnie szoku poznawczego i nie moge wyjsc z podziwu ze tak mozna :)

To teraz wracajac do mojego wlacznika dotykowego (mam tam zlaczke "L" (gdzie wpinalem faze z sieci) i "L1" (gdzie wpinalem brazowy kabel od zarowki):

Czy jesli podlacze "kabel A" (ten co na wylaczonym wlaczniku ma napiecie od zarowki) do zlaczki "L"
    i podlacze kable "B" i "C" do zlaczki "L1" - to to zadziala?

Bo teraz jestem w takim szoku ze wlacznik "odcina niebieski kabel" - ze juz sam nie wiem, ale chyba powinno dzialac?
    pp74
    Level 26  
    Ile przewodów dochodzi do żarówki (lampy) ?
    nicramm
    Level 10  
    z sufitu wychodzą trzy przewody.

Jednak tylko dwa (poprzez kostki) polaczone sa do zarowki (poki co nie mam zyrandola, tylko jedna zarowka wystaje z sufitu - jak pisalem wczesniej w tym pomieszczeniu jeszcze remontu nie bylo)
    pp74
    Level 26  
    nicramm wrote:
    z sufitu wychodzą trzy przewody.

Niewykorzystywany przewód należy koniecznie zaizolować.

nicramm wrote:
    Czy jesli podlacze "kabel A" (ten co na wylaczonym wlaczniku ma napiecie od zarowki) do zlaczki "L"
    i podlacze kable "B" i "C" do zlaczki "L1" - to to zadziala?

Powinno zadziałać. Jeśli nie należy zamienić przewody. Wszystko zależy od modelu wyłącznika dotykowego.
    nicramm
    Level 10  
    Dziala :)

Dzieki wszystkim za pomoc - temat do zamkniecia.