Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SEAT Leon 1M 1.9 TDI - Nieregularna praca wycieraczek z czujnikem deszczu

megasus 12 May 2019 23:22 3510 8
Relpol
    megasus
    Level 2  
    Witam,
    Mam problem z automatycznymi wycieraczkami w moim Seacie Leon 1m 1.9 TDI rok 2003

Otóż, posiadam zamontowany czujnik deszczu, który ma regulować pracę wycieraczek. Przy małym deszczu, czujnik wykrywa
    opad i włącza wycieraczki, ale niestety po 5 "machnięciach" zaczyna znacząco przyśpieszać wycieraczkami tak, że machają one z maksymalną szybkością (nawet dla drobnego deszczu). Po wyłączeniu i włączeniu wycieraczek problem się powtarza.. Spróbuje rozwiązać problem od przekaźnika, dlatego zakupiłem nowy 'Przekaźnik przerywacza pracy wycieraczek TOPRAN 113 601'. Niestety, nie wiem dokładnie w którym miejscu jest on zlokalizowany i tutaj proszę o pomoc.

Prośba o lokalizację miejsca w którym jest umieszczony Przekaźnik przerywacza pracy wycieraczek 113 601 w Seat Leon 1M 1.9 TDI.
  • Relpol
    marcin.koz2910
    Level 27  
    a problem sam się pojawił czy już od początku posiadana samochodu tak jest ?
    szyba czołowa była wymieniana czy jest fabryczna/oryginalna?
    megasus
    Level 2  
    Jestem drugim właścicielem samochodu, i problem był od początku jak go kupiłem.
    Po trzech latach użytkowania, wymieniłem przednią szybę (była oryginalna szyba), ale problem pozostał ten sam.
  • Relpol
    marcin.koz2910
    Level 27  
    Pytanie czy czujnik jest poprawnie zaadaptowany do szyby (przepuszczalności światła).

Przekaźnik jest od wycieraczek oznaczony na schemacie V, VI.

megasus
    Level 2  
    hej marcin, Dzieki.
    Rozumiem, ze zgodnie z rysunkiem chodzi o element V - bo napisales powyzej V, VI. Zgadza sie?
    PS. Z jakiego soft'u korzystasz do przegladania informacji?
    tzok
    Moderator of Cars
    Żeby ten czujnik działał pióro wycieraczki musi być w idealnym stanie i nie może zostawiać żadnych smug na wysokości czujnika. Z tanimi zamiennikami szyb (pokroju Nordglass) działa to tak sobie albo wcale.
    marcin.koz2910
    Level 27  
    Wg tego schematu to przekaźniki oznaczone V i VI są odpowiedzialne za wycieraczki.
    megasus
    Level 2  
    Hej,

Udalo mi sie wkoncu znalezc troche czasu i rozebralem mojego Leona aby dostac sie do przekaznika:

Niestety, ale po wymianie przekaznika 192 na nowo zakupiony, wycieraczki zaczely dzialac jeszcze gorzej :( Po wejsciu w pierwszy tryb wycieraczek (czyli przelaczenia raz do gory ramienia wycieraczek), wycieraczki zaczely sie uruchamiac na okraglo co 5 sekund, a bylem w garazu wiec brak deszczu. Wrocilem do starego przekaznika a ten nowy zwrocilem do sklepu.

Zastanawiam sie teraz, czy Leon posiada mozliwosc sprawdzenia w VAG czujnika deszczu i/lub przekaznika??

Pozdrawiam,