Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Electrolux ZTF7650 - uszkodzony moduł, czy można go ominąć?

damiangxxx 13 May 2019 11:53 3825 5
    damiangxxx
    Level 9  
    Odkurzacz Electrolux ZTF7650 - uszkodzony moduł, czy można go ominąć?
    Dzień dobry,
    Odkurzacz Electrolux ZTF7650 najpierw po włączeniu działał ok 3 sekund i się wyłączał na pół sekundy (tak w kółko). Trochę zacząłem w nim grzebać, chciałem sprawdzić czy silnik jest OK. Po spięciu na krótko tzn. jeden przewód ze zwijaka do włącznika i dalej do silnika, a drugi prosto do silnika okazało się, że silnik pracuje bez zarzutu. Co ewentualnie mogło się popsuć? Moduł wygląda następująco :arrow: Link. Czy mogę w taki sposób zostawić podpięty odkurzacz i go używać? To znaczy omijając moduł?
    tomtim123
    Level 34  
    Link nie działa, przynajmniej u mnie. Można ominąć moduł sterujący, jedyne co to silnik będzie pracował na MAX obrotach. Ja ci to nie przeszkadza. Spinasz jeden przewód od silnika bezpośrednio do zwijaka natomiast drugi przewód wpinasz po włączniku i tym sposobem masz podłączony silnik bez modułu.Powodzenia
    damiangxxx
    Level 9  
    Poprawa linku do zdjęcia :arrow:Link. Dziękuję za odpowiedź tak, a czy w takim przypadku nie będzie ryzyka uszkodzenia silnika (praca na pełnych obrotach przez czas odkurzania 5-10 min)?
    Czy jeśli przez pomyłkę podepnę przewody od zwijaka odwrotnie to będzie OK?
    tomtim123
    Level 34  
    damiangxxx wrote:
    poprawa linku do zdjęcia:
    Link

dziękuję za odpowiedź tak. czy w takim przypadku nie będzie ryzyka uszkodzenia silnika (praca na pełnych obrotach przez czas odkurzania 5-10 min)?
    czy jeśli przez pomyłkę podepnę przewody od zwijaka odwrotnie to będzie OK?

Nie ma ryzyka spalenia silnika. On jest przystosowany do pracy w 100% obrotów. A co odwrotnego podpięcia przewodów, to nie ma znaczenia odwrotne podpięcie bo to napięcie przemienne, lecz jest taka zasada którą się stosuje, mianowicie, że zazwyczaj podpinamy przewód "L" czyli fazowy do przełącznika a "N" neutralny bezpośrednio do silnika. A uziemienie "PE" podpinasz do obudowy silnika w odkurzaczu. Skręcasz i gotowe.
    damiangxxx
    Level 9  
    Szybka i fachowa porada i wielkie dzięki!
    UczenEl
    Level 18  
    Mała poprawka w tym odkurzaczu nie ma przewodu PE bo jest skonstruowany w II klasie ochronności a owe nie posiadają PE (oczywiście jak jest oryginalny przewód)
    A tak to ładnie kolega wyżej napisał ;)