Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics se-ca 1080 nie włącza się

13 Maj 2019 20:30 159 11
  • Poziom 6  
    Witam.
    Jestem tu nowy.Co może być przyczyną bo nie mogę dojść do tego podpinam wieżę do prądu i nic nawet kontrolka stand by się nie zapala bezpieczniki sprawdzone.
    Proszę dobrą duszę o pomoc.
  • Poziom 6  
    Zasilanie do trafo sprawdzone i nic
  • Poziom 43  
    michałmurzyn napisał:
    Zasilanie do trafo sprawdzone i nic
    Ale co "nic"? Nie ma żadnych napięć? Są ale mimo to nie działa? czy po prostu popatrzyłeś sobie na płytkę i tyle?
    Albo wyrażaj się precyzyjnie, albo nic nie pisz. Bo z takich postów naprawdę za wiele się nie dowiemy, a to chyba (?) Tobie powinno zależeć, żebyśmy mogli zrozumieć i udzielić pomocy?
  • Poziom 6  
    Przepraszam że tak napisałem.Do płytki która jest podpięta do trafo napięcie dochodzi ale dalej już napięcia nie ma i zastanawiam się jak to jest bo ze schematu wynika przynajmniej tak mi się zdaje że sam transformator jest załączany przekaźnikiem żeby było napięcie na wyjściu trafo.
  • Poziom 6  
    I jeszcze jedno czy ktoś może mi wyjaśnić co to jest za symbol zaznaczony na czerwono.
    Technics se-ca 1080 nie włącza się
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    michałmurzyn napisał:
    I jeszcze jedno czy ktoś może mi wyjaśnić co to jest za symbol zaznaczony na czerwono.
    Technics se-ca 1080 nie włącza się

    To sie nazywa bezpiecznik termiczny i ma za zadanie zabezpieczenie transformatora przed przegrzaniem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    michałmurzyn napisał:
    Przepraszam że tak napisałem.Do płytki która jest podpięta do trafo napięcie dochodzi ale dalej już napięcia nie ma i zastanawiam się jak to jest bo ze schematu wynika przynajmniej tak mi się zdaje że sam transformator jest załączany przekaźnikiem żeby było napięcie na wyjściu trafo.

    No wlasnie tak jest.
  • Poziom 6  
    pomirzyłem napięcia na wyjściu transformatora i jest wszystko ok, gdzie mogę dalej szukać przyczyny najbardziej mnie zastanawia to że nawet dioda stand by nie świeci.
  • Poziom 5  
    Sprawdzaj dalej po kolej czy dochodzi napięcie do kondensatorów głównych w zasilaczu może być uszkodzony jakiś układ odpowiedni od załączanie wieży poprzez st-by; ja bym zaczął od pomierzenia gdzie tylko się da czy są prawidłowe napięcia i czy w ogóle dochodzi napięcie do zasilenia st-by. Kiedyś jak naprawiałem wieżę, winowajcą była końcówka mocy, która robiła zwarcie. Było zabezpieczenie w postaci układu scalonego, który blokował dojście napięcia do dalszych elementów st-by.
  • Poziom 31  
    Sprawdź czy dochodzi napięcie sterujące na przekaźnik. Jakby nie było napięcia na przekaźniku to sprawdź tranzystor odpowiedzialny za załączenie przekaźnika.

    Prześledź i sprawdź tranzystory w obwodzie stby.
  • Poziom 30  
    Witam . Czyli RL 705 zalaczyl transformator.Bo jak piszesz na transformatorze sa napiecia poprawne ok.
    CN703-1 pin 8 wzgledem pin 7 jest? Napiecie AC!.Sprawdzic R711 i R709 kondensator C707. Na plusie kondensatora C707 jakie napiecie?Sprawdzic diode Zenera MA4240 / 24V.Jakie napiecie na katodzie D712?