Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony CFD-380L - szum w głośnikach i słaba reakcja na klawisze)

15 Maj 2019 08:34 120 7
  • Poziom 4  
    Witam

    Powracam z tematem boomboxa sony CFD- 380L na forum. W boomboxie tym wysiadł napęd CD, jako, że nie chciało mi się naprawiać napędu odłączyłem go, a w miejsce sygnału podłączyłem gniazdo AUX (bardziej przydatne niż kompakt). Boombox działał dobrze do momentu odstawienia go na tzw. półkę. Teraz chciałem go uruchomić i zamiast dźwięku w głośnikach (nie ważne czy radio czy kaseta czy sygnał CD) słychać szum. W szumie tym owszem słychać jakiś cichy dźwięk ale zniekształcony. Po włączeniu magnetofonu szum zamienia się na pisk (tak jakby słychać było pracę silnika w głośnikach). Ponadto zaczęła występować słaba reakcja na klawisze panelu przedniego (tak jakby wszystko działało w zwolnionym tempie, z opóźnieniem). Mam pytanie. Gdzie ewentualnie szukać przyczyny? Czy szumy oznaczają padnięty wzmacniacz? Osobiście stawiam na niesprawne kondensatory w układzie wzmacniacza ale mogę się mylić. Płyta wygląda całkiem dobrze (na pierwszy rzut oka brak widocznych uszkodzeń).

    Proszę o podpowiedź
    Pozdrawiam
  • Poziom 37  
    Dobrze kombinujesz! Metodą profesora "Cycka" można spróbować punktowo podgrzewać kondensatory (np do temp/ ok. 40 stopni) i jeśli wzmacniacz "ruszy" przy podgrzewaniu któregoś to masz jego lokalizację. Uwaga! Najlepiej podgrzewać ciepłym powietrzem przez cienką rureczkę aby podgrzewać tylko jeden z nich. Po podgrzaniu trzeba odczekać jakiś czas aby ciepło doszło do wewnątrz kondensatora. Jeśli ma się wprawę to też można próbować podgrzewać delikatnie. lutownicą. Zaczął bym od kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu.
  • Poziom 4  
    Właśnie stawiałem na początek te kondensatory w zasilaczu. Skoro dobrze kombinuję, to jak radio trafi w moje ręce to spróbuję z kondensatorami i opiszę co i jak no i czy "ruszyło"

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to mam na warsztacie hot air. Czy to zda egzamin czy raczej grzać czymś innym?

    Dodano po 7 [godziny] 3 [minuty]:

    No moi drodzy forumowicze, wydarzyły się cuda nie tej ziemi. Radio owszem trafiło w moje ręce, lecz zanim rozkręciłem go, postanowiłem podłączyć na chwilę do kontaktu. Jak na razie gra całkiem nieźle, żadnych szumów itp. Podejrzewam teraz, że odłączone CD może powodować problemy, ponieważ ciągle pojawia się w trybie CD 00 OPEN CLOSE itd (gdyż napęd jest odłączony). Czy odłączony napęd może powodować problemy braku dźwięku?
  • Poziom 4  
    No to radio się nagrało. Postanowiłem dać poziom głośności trochę ponad normę. Radio pograło chwile, pojawił się pisk (tak jakby silnik magnetofonu) i po resecie (przez wyłączenie i włączenie) znów szumy (ale dźwięk słychać tyle że pełen szumów i zniekształcony). Szumy występują także po podłączeniu urządzenia (np. Odtwarzacza mp3 pod sygnał od Cd). Płyta główna
    przelutowana i bez rezultatów. Zanim znów pojawił się szum radio jakby trochę zaczęło tracić na mocy. Ma ktoś pomysł co może być z tym wzmacniaczem?

    Dodano po 5 [godziny]:

    Dobra udało mi się znowu znaleźć przyczynę szumów, tym razem chyba trafną. Nie kondensator we wzmacniaczu, nie napęd CD lecz... zasilacz. Podłączenie zasilacza regulowanego wyeliminowało problem, szumów i pisków i ogólnie złego działania. Teraz mam problem, gdyż wyglądałoby na to, że oryginalny zasilacz nie wyrabia prądowo i stąd te cyrki podczas grania. Boombox ten pobiera prąd ok. 300mA. Na płycie zasilacza jest sprawny kondensator (sprawdzona pojemność miernikiem). Mam pytanie i proszę o poradę, co może być nie tak z tym zasilaczem? Czy spróbować podmienić pojemność kondensatora z 47 na 1000uF? Da to jakieś zmiany?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dodam, że zasilacz odłączony od radia i sprawdzony ma ok. 13,5V DC, więc wygląda na sprawny
  • Poziom 4  
    Zasilacz może i daje prawidłowe napięcie ale pod obciążeniem działa źle więc to jego wina. Wymień kondensatory w tym zasilaczu.
  • Poziom 4  
    Witam
    W odpowiedzi na moje pytanie. Bo na płycie z transformatorem i mostkiem jest jeden kondensator elektrolityczny (ten 47uF) i cztery kondki ceramiczne. Czy wymiana tego 47 na większy kondensator wystarczy czy trzeba wymieniać jeszcze na płycie radia?
  • Poziom 4  
    Wstaw zdjęcie tego zasilacza
  • Poziom 4  
    Witam

    Wymieniłem kondensator w zasilaczu i ten 4700 na płycie głównej radia. To radio ma jeden problem. Ono rusza w momencie kiedy postoi nieużywane ze dwa dni, wtedy gra wyśmienicie, natomiast po wpięciu czegokolwiek (np. Modułu mp3) za cd dźwięk znika i pojawia się szum, wtedy po dopięciu taśmy od tunera pojawia się cichy pisk w głośnikach. Napięcie na stabilizatorze sprawdzone- jest ok. Płytka przelutowana poprawnie. Spotkał się ktoś z taką usterką?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podłączyłem nawet amperomierz aby sprawdzić pobór. Po postoju bez użytku po podłączeniu zasilania pobiera prąd 300mA natomiast kiedy pojawia się problem braku dźwięku prąd spada do 150mA

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zdjęcie zasilacza nic nie da bo wszystko sprawdzone a nadal występuje problem

    Dodano po 7 [minuty]:

    Aha i zauważyłem jeszcze jedno, kiedy boombox ma lepszy czas i zaczyna grać to w pozycji radio pojawia się st natomiast jezeli przestaje grać to w pozycji radio st znika. Nic się na płycie nie grzeje i nie ma zwarć co mogłoby sugerować o awarii

    Dodano po 45 [sekundy]:

    Kiedy dźwięk znika tp nie ma go na każdym źródle