Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy

klina 15 May 2019 09:55 1650 11
  • #1
    klina
    Level 12  
    Amplituner jak w temacie, załączam schemat z zaznaczonymi elementami, które uległy uszkodzeniu (tranzystory mocy Q6053, Q6063 - zwarcie całościowe; tranzystor Q6013 - zwarcie całościowe; rezystor R6103 -przerwa w jednej połówce, rezystory R6023 oraz R6073 - nie pamiętam typu uszkodzenia, ale jeżeli istotne to sprawdzę jeszcze raz).

    Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy

    Amplituner podłączony pod zestaw Tannoy SFX 5.1, pracował w tej konfiguracji ok 4 lata od nowości, miał około 1,5-2 cm dystansu z góry i z dołu na chłodzenie (umieszczony między półkami). Uszkodził się po niezbyt intensywnym użytkowaniu (kilka godzin na 20-25% głośności), właściwie muzyka ze źródła skończyła się wcześniej i przez ostatnie 30 minut "wzmacniał ciszę".

    Po wymianie uszkodzonych elementów nastąpiło ponowne uszkodzenie tranzystorów Q6053, Q6063, Q6013. Amplituner uruchomił się i pracował około 30 minut po czym odpalił tranzystory.



    Podczas wymiany zastosowałem parę tranzystorów mocy z tej samej grupy wzmocnienia (oryginały Toshiba). Natomiast z tranzystorem Q6013 (2SC1740S) był taki problem, że nie był osiągalny z grupy wzmocnienia "S" i zamiast użyłem "R" (licząc się z tym że wzmocnienie tego kanału może być słabsze). Z tym ostatnim tranzystorem jest też podejrzany nieco dziwy sposób montażu - jest przyklejony czymś w rodzaju pasty silikonowej do Q6043 (także go przykleiłem pastą silikonową w ten sposób podczas wymiany). Czy to mogło mieć wpływ na ponowne uszkodzenie?

    A może jest tak (znalazłem takie info w sieci), że przy wymianie tranzystorów mocy należy także wymienić drivery (tranzystory Q6033 i Q6043)?
    Sprawdzałem je (wylutowane) i wyglądają na sprawne....

    Zastanawiam się także czy może po prostu z jednym z głośników Tannoy nie dzieje się coś dziwnego podczas dłuższej pracy.
    Sprawdziłem głośniki pod innym wzmacniaczem (mniejszej mocy) i wszystkie grają (kable także są OK), ale może trzeba by je spróbować na podobnej mocy i przez dłuższy czas? Chciałem też rozmontować głośnik, który działa pod problematycznym kanałem, ale na razie jeszcze nie wiem jak to zrobić, muszę pokombinować.

    Proszę o podpowiedzi w temacie.
  • Helpful post
    #2
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    A prąd spoczynkowy dało się regulować i czy w ogóle go ustawiłeś? Bo jak go nie ustawiłeś to nie dziwne że po czasie tranzystory odeszły na tamten świat. Obowiązkowo do sprawdzenia jak to w onkyo zimne luty na płycie wzmacniacza i wszystkie elementy w uszkodzonym kanale, w szczególności w okolicy Q6013. Jak by drivery były uszkodzone to raczej by nie grał w ogóle... I jak niby wzmocnienie miało być słabsze wg. ciebie?
  • Helpful post
    #3
    kiss39
    Level 38  
    klina wrote:
    Po wymianie uszkodzonych elementów nastąpiło ponowne uszkodzenie tranzystorów Q6053, Q6063, Q6013.
    Proponuje na czas naprawy wpiąć w szereg żarówkę 60-100Watt/230V przy zwarciach (żarówka przejmie cała moc i zacznie się żarzyć/świecić) lub przebiciach oszczędzisz bezpieczniki i inne elementy elektroniczne przed spaleniem. Żarówka ma być cały czas wpięta przy każdej wymianie wylutowanego niesprawnego elemntu elektronicznego i umieszczenie sprawnego.

    Schemat
    Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy
  • #4
    klina
    Level 12  
    @sylweksylwina: prądu nie ustawiałem, proszę o wskazówki jak to zrobić poprawnie.

    @kiss39: gdzie dokładnie (w które miejsce na schemacie) trzeba by wpiąć tą żarówkę? Od strony zasilania amplitunera nic nie padło (żadnych bezpieczników itp nie wywala).
  • Helpful post
    #5
    kiss39
    Level 38  
    klina wrote:
    @sylweksylwina: prądu nie ustawiałem, proszę o wskazówki jak to zrobić poprawnie.
    Opis dokładny znajdziesz w instrukcji serwisowej. Prądy spoczynkowe (20-30min po wygrzaniu)regulujesz bez wysterowania, czyli potencjometry na zero. Podpinasz się sondami miernika DC (zakres 200m lub 2000m) do dwóch punktów na PCB. Wartości prądów spoczynkowych [mV] ustawiasz dla kanału lewego/prawego za pomocą potencjometru/ów montażowego na PCB.

    Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy



    klina wrote:

    @kiss39: gdzie dokładnie (w które miejsce na schemacie) trzeba by wpiąć tą żarówkę? Od strony zasilania amplitunera nic nie padło (żadnych bezpieczników itp nie wywala).
    To jest przewód jak zwykły przedłużacz tylko ze z zarówką. Kabel dwużyłowy, jedna żyła jest cała, a drugą żyłę kabla rozcinasz i w to miejsca wpinasz kostkę i oprawkę na żarówkę.
  • #6
    klina
    Level 12  
    Znalazłem opis z instrukcji serwisowej jak ustawić ten prąd:
    Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy

    Mówią tam o wygrzewaniu jedynie 4-6 minut (rozumiem że cały czas bez obciążenia).
    Dodatkowo chcą aby podłączać woltomierz przez rezystory 100Ohm (nie wiem czy to ma jakieś wielkie znaczenie).
    Zakładam, że:
    - ustawiam tylko w kanale gdzie robiłem wymiany, a pozostałych nie ruszam,
    - dla kanału SL po wygrzaniu: podwyższa się do 6mV jeżeli jest niżej, obniża się do 8mV jeżeli jest wyżej, nie rusza się jak jest pomiędzy 6-8mV
    Dobrze to rozumiem?

    Co do żarówki to rozumiem, że jest od strony zasilania (uzwojenia pierwotnego trafo 230V). Czy to jest w stanie zabezpieczyć tranzystory mocy przed upaleniem? Czy z tym podłączonym też można ustawiać prądy spoczynkowe?
  • Helpful post
    #7
    kiss39
    Level 38  
    klina wrote:
    Co do żarówki to rozumiem, że jest od strony zasilania (uzwojenia pierwotnego trafo 230V). Czy to jest w stanie zabezpieczyć tranzystory mocy przed upaleniem? Czy z tym podłączonym też można ustawiać prądy spoczynkowe?
    TAK. A czasem różnie bywa tym bardziej przy kręceniu śrubokrętem metalowym, bo i tak bywa jak ludzie nie maja nic pod ręką .

    Dodano po 2 [minuty]:

    klina wrote:
    przez rezystory 100Ohm
    100 ohm
  • Helpful post
    #8
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Ja bym się tymi rezystorami nie sugerował. Woltomierz to i tak ma rezystancję zazwyczaj rzędu MOhm.
  • #9
    klina
    Level 12  
    W weekend miałem trochę czasu, aby podziałać w sprawie. Wymieniłem uszkodzone tranzystory oraz sprawdziłem cały kanał (nic innego nie było uszkodzone), potem okazało się, że tym razem także spaliły się bezpieczniki w zasilaczu (zaznaczone na czerwono poniżej):

    Amplituner Onkyo TX-SR508 uszkodzone tranzystory mocy

    Po wymianie bezpieczników (na razie wstawiłem 6A/230V, potem podmienię na docelowe) i zastosowaniu patentu z żarówką 60W (szeregowo na przewodzie zasilania 230V) wzmacniacz nie chciał się włączyć w ogóle. Zmieniłem żarówkę na 100W i teraz jest tak, że po włączeniu przyciskiem startuje na kilka sekund po czym się sam wyłącza (potem sam już startuje i wyłącza się w kółko). W czasie kilku sekund pracy byłem w stanie ustawić prąd tak jak mówi instrukcja (początkowa wartość bez nagrzewania), ale to nic nie zmieniło.
    Żarówka rozbłyskuje mocniej przy włączeniach, potem żarzy się słabo i po tych kilku sekundach rozbłyskuje.
    Nie do końca wiem jak działa w tym amplitunerze obwód protection, może to naturalny wpływ jego działania?

    Zrobiłem jeszcze taką sztuczkę, że odłączyłem +52,5V oraz -52,5V całkowicie od problematycznego kanału i nadal to samo.

    Może jest tak, że żarówka 100W to nadal za mało ?
  • #10
    klina
    Level 12  
    Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za pomoc (kliknąłem "Pomógł" zainteresowanym).
    Faktycznie żarówka 100W była nadal za mała, obwód zabezpieczający amplitunera nie pozwalał na załączenie, użyłem 150W i ruszyło.
    Ogólnie po wymianie uszkodzonych elementów i ustawieniu prądów wszystko śmiga.

    Bezpieczniki oryginalne były 10A/125V, zastąpiłem je 10/250V - z tego co zrozumiałem to wartość napięcia dotyczy możliwości gaszenia łuku, więc pójście w stronę wyższego nie powinno być problemem. Poprawcie mnie proszę jeżeli to rozumienie nie jest prawidłowe.

    Dodatkowo zauważyłem, że bardzo grzeją się radiatory od stabilizatorów napięcia (ręką nie utrzymasz). Wg informacji od innych użytkowników Onkyo (z sieci) to normalna sytuacja w tych sprzętach, ale z czasem może to spowodować uszkodzenie kondensatorów na płycie HDMI (ta płyta jest najwyżej). Aby temu zapobiec zainstalowałem cichutki wentylatorek wyrzucający gorące powietrze z górnej części obudowy na zewnątrz. Polecam to rozwiązanie, koszt niewielki a może uratować HDMI.
  • #11
    elek1
    Level 12  
    Odświeżę temat.
    Mam uszkodzony bliźniaczy amplituner. Schemat ten sam oraz te same uszkodzone elementy. Mam problem z zakupem tranzystora 2SC1740S-S (Q6013 na schemacie) - wiem, że istotna jest w tym przypadku ostatnia litera S, która określa wzmocnienie. Chciałbym poprosić o wskazanie zamiennika, który będzie się nadawał do pracy w tym układzie amplitunera i który będzie łatwiej dostępny.
  • #12
    klina
    Level 12  
    Ja też nie mogłem dostać dokładnie tych samych tranzystorów. Nie był osiągalny z grupy wzmocnienia "S" i zamiast użyłem "R".
    Nie widzę żadnej różnicy w działaniu, wszystko już śmiga kilka miesięcy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Temat zamykam, opis rozwiązania powyżej.