Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoki pingu w grach mimo dobrych prędkości.

Shocker1337 15 May 2019 18:15 831 15
    Shocker1337
    Level 6  
    Witam,
    mam problem z pingiem w grach, używam internetu mobilnego lecz od zakupu wszystko dobrze działało.
    Niestety do czasu. Jakoś od 2 tygodni od teraz zacząłem odczuwać skoki pingu w grach online.
    Mimo sprawdzania prędkości na różnorakich testach prędkości w internecie, wszystko wygląda dobrze jak na screenshocie poniżej.

Ten pomiar prędkości wykonałem o 23:45 (nie wiem dlaczego na screenshocie ustawiło mi inną stefę czasową), mimo tak dobrego internetu ping nadal szalał.
    Postanowiłem użyć CMD i polecenia ping, oto rezulaty
    -antena zewnętrzna

-antena lokalna (ta z routera)

Zadzwoniłem do operatora aby upewnić się że problem występuje po ich stronie, jak się okazało wystąpił problem z ograniczeniem prędkości ale został on naprawiony.
    Kazali mi wyłączyć router na 10-15 minut, więc tak też zrobiłem.
    Niestety nic to nie dało, ping dalej szalał.
    Dziś postanowiłem zadzwonić raz jeszcze, tym razem do działu techników, którzy kazali mi ustawić tryb sieci na "Tylko LTE" co zresztą już dawno miałem zrobione, poza tym nie dowiedziałem się nic.
    Router to Huawei 525s-23a, dostawca T-Mobile, usługa to internet mobilny do 60 Mb/s.
    Karta sieciowa - Realtek PCIe GBE Family Controller
    Dlatego zdecydowałem się na dodanie tematu tutaj, może ktoś ma więcej pojęcia niż tamci technicy.
    User removed account
    Level 1  
    Shocker1337
    Level 6  
    Tomequ123 wrote:
    Aktualizacje pobrane?
    Nic poza grami nie działa w tle?
    Jaki system?
    Jaka karta sieciowa?
    Router? Wersja firmware?

Aktualizacje Windows i wszystkie inne pobrane, w ustawieniach routera pokazuje że najnowsza wersja.

Poza grą staram się wyłączyć wszystko, jedyna aplikacja która działa to Discord który rzekomo prawie wcale nie zużywa internetu.

System to Windows 10 Home

Karta sieciowa - Realtek PCIe GBE Family Controller

Router Huawei 525s-23a a wersja oprogramowania routera to 11.230.03.01.55.
    User removed account
    Level 1  
    Shocker1337
    Level 6  
    Tomequ123 wrote:
    Jaka płyta główna?

https://realtek-download.com/realtek-pcie-gbe-family-controller/
    Pobierz "Realtek PCIe GBE Family Controller Win10 Auto Installation Program LAN Driver 10034_04222019 for Windows 10 (10 MB)"

https://www.youtube.com/watch?v=KMveDrotZVY
    Przeprowadź optymalizację systemu.

https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
    Pobierz, skan i wstaw pliki FRST i Addition.

Płyta głowna to ASRock B85M-DGS

Aktualizacja Realteka zainstalowana, optymalizacja systemu przeprowadzona.

Skan również zrobiony, załączam pliki.
    User removed account
    Level 1  
    Shocker1337
    Level 6  
    Tomequ123 wrote:
    Korzystasz z nielegalnego aktywatora, jakieś problemy przez to będą zawsze.

Wejdź w Windows Update i kliknij "Sprawdź aktualizacje", niech sobie zainstaluje wszystkie.

Odinstaluj po wykonaniu fixlist:
    AVG AntiVirus FREE
    AVG PC TuneUp
    FIFA18 version 1.0

Pobierz i zrób skan - usuń wszystko co znajdą (również z kwarantanny):
    https://pl.malwarebytes.com/adwcleaner/
    https://pl.malwarebytes.com/

Skopiuj i wklej do notatnika:

Code: text
    Log in, to see the code

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST w tym samym folderze.
    Uruchom FRST i kliknij w Napraw.

Wstaw fixlog po naprawie.

Wszystko wykonane tak jak miało być.
    Windows Update nie znalazł nowych akutalizacji.
    User removed account
    Level 1  
    matek451
    Level 43  
    Widać że brniesz tam gdzie nie trzeba, dostałeś lekturę do przeczytania. Takich jak ty w T-Mobile nie brakuje. Nie szukaj winy tam gdzie nie trzeba. Są inne narzędzia oprócz ping i od nich zacznij sprawdzanie czy wina leży u ciebie czy w sieci T-Mobile.
    Shocker1337
    Level 6  
    Wygląda to tak, że w zasadzie nic się nie zmieniło.
    Cały czas mam w głowie coś co przeczytałem na jakimś forum, że wina leży po stronie routera.
    Według tego co ktoś napisał również miał problemy z pingiem i po włożeniu karty sim do innego routera ping się ustabilizował.
    Jutro spróbuję namówić kolegę aby przyszedł do mnie ze swoim routerem, ponieważ ma dosłownie ten sam model i tą samą usługę co ja, również w T-Mobile.
    sosarek

Level 43  
    Shocker1337 wrote:
    Według tego co ktoś napisał również miał problemy z pingiem i po włożeniu karty sim do innego routera ping się ustabilizował.

Dziś uruchamiałem Plusa u znajomych - agregacja pasm, centrum miasta i ledwo ok.8Mb gdzie u mnie na telefonie w Orange blisko 10 razy więcęj... T-Mobile jak i Plus są zapchane i stąd problemy.
    seb235
    Level 28  
    matek451 wrote:
    Są inne narzędzia oprócz ping i od nich zacznij sprawdzanie czy wina leży u ciebie czy w sieci T-Mobile.

Skoro autor tematu przed północą upload ma na poziomie 3Mb/s to ciekawe jaki ma w godzinach wcześniejszych uznawane za godziny szczytu. Jeżeli autor korzysta z nielegalnego systemu pytanie w jakim stanie ma resztę oprogramowania, nie tylko pod względem dodatków ale także wersji czy jest aktualna pod system który posiada. No i ostatnia kwestia to fakt iż gry dzisiaj robią się co raz to bardziej wymagające nie tylko pod względem sprzętu który posiadamy ale także jakości połączenia z internetem.

Na początek proponuje wyposażyć się w legalne oprogramowanie, może to być Windows 10 Enterprise który z technetu ściągniesz i możesz w pełni legalnie korzystać przez pół roku, a gry jeżeli też nie do końca są z legalnego źródła polecam nabyć na steam pod koniec czerwca - wtedy będą wyprzedaże i zdobędziesz je za grosze. To samego LTE traktuj to jako ciekawostkę, jeżeli masz dostępnego innego operatora po kablu to po zakończeniu umowy ani się nie zastanawiaj.
    jarek7714
    Level 26  
    seb235 wrote:

Skoro autor tematu przed północą upload ma na poziomie 3Mb/s to ciekawe jaki ma w godzinach wcześniejszych uznawane za godziny szczytu.
    Komunikacja w sieciach jest dwukierunkowa, taki niski upload oznacza że są bardzo kiepskie parametry sygnału na modemie (zwłaszcza że obciążenie na nim jest z reguły dużo niższe). Oczywiście można kupić zewnętrzną antenę (popularny "złom" z Cybertecha lub inną, ale to już większy wydatek...). Jeżeli chcemy używać internetu LTE do wymagających aplikacji/gier to już na starcie musimy złożyć/zakupić odpowiedni zestaw- jeżeli nadajnik jest oddalony powyżej 1km to tego typu Link, jeżeli ok. 1km to zewnętrzne CPE ZTE, Huawei (atut tego pierwszego to zintegrowana antena o dużym zysku, pozostałych obsługa LTE-A, wówczas jeżeli nie jest przeciążony nadajnik w LTE1800, 2100,2600, wybór na stałe konkretnego pasma).
    seb235 wrote:

To samego LTE traktuj to jako ciekawostkę, jeżeli masz dostępnego innego operatora po kablu to po zakończeniu umowy ani się nie zastanawiaj.
    Tak jak LTE może działać różnie, tak i z kablem jest identycznie (nawet zdarzają się skrajne przypadki że są ISP którzy potrafią mieć oferty światłowodowe typu 30/1 Mbps).
    matek451
    Level 43  
    Zakup Mikrotika za ponad sześc stów to jakieś nieporozumienie. Masz , używasz, sprawdzałeś faktyczny zysk anteny? Ta antena paraboliczna to jedyna zaleta, użyty modem LTE w tym zestawie o raz port Fast Ethernet to po prostu nędza. No i podziel się wrażeniami z użytkowania CPE LTE od Huawei czy ZTE skoro je polecasz.
    seb235
    Level 28  
    jarek7714 wrote:
    Tak jak LTE może działać różnie, tak i z kablem jest identycznie (nawet zdarzają się skrajne przypadki że są ISP którzy potrafią mieć oferty światłowodowe typu 30/1 Mbps).

Nie ma idealnej usługi i idealnego dostawcy, nieraz ten sam dostawca w różnych lokalizacjach może mieć usługę zupełnie innej jakości. Samo medium jakim usługa finalnie dociera do naszego mieszkania / domu nie ma tutaj większego znaczenia. Oczywiście ostatnio zrobiło się głośno wokół różnych programów które mają zapewnić każdemu dostęp do internetu o przepływności 30Mb/s. Niestety z tego co się obserwuje sieci budowane z takich funduszy nie cieszą się dużym powodzeniem z powodu cen które są zbyt wysokie, a tam gdzie ceny były akceptowalne ludzie narzekają na jakość i wracają do neostrady bądź dalej szukają innego rozwiązania. Kwestia wybrać najlepsze osiągalne rozwiązanie w miejscu gdzie mieszkamy.

Nadzieja pojawia się w 5G gdzie pojedynczy nadajnik ma mieć przepływność na poziomie 10Gb/s, pytanie tylko czy nasi operatorzy są w stanie obsłużyć taką ilość danych. Bo samo podłączenie stacji bazowych światłowodem na interfejsach 10Gbe pewnie nie będzie dużym wyzwaniem, to zapewnienie realnych przepływności do każdego nadajnika na takim poziomie - nie sądzę aby byli na to przygotowani.