Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zegarek z wyświetlaczem led 32x8.

lm3886 03 Cze 2019 16:00 4584 48
  • #31
    marc811
    Poziom 7  
    Witam czy ma ktoś bibliotekę do EAGLA płytki z usb jaką zastosował autor tego projektu
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • PCBway
  • #33
    LChucki
    Poziom 30  
    lm3886 napisał:
    Używałem takich płytek link bo miałem problem z przylutowaniem samego złącza micro usb.

    Nie lepiej było zastosować MINI USB? Bez problemu je przylutujesz a wyjdzie jakieś 4..5 razy taniej niż płytka przejściowa na MINI USB a powierzchnia pewnie będzie trochę mniejsza.
  • #34
    lm3886
    Poziom 5  
    Koszty nie są dla mnie aż tak istotne. Wszystko robię hobbistycznie dla siebie więc czy wydam 40 czy 50 zł na taki zegarek to nie ma znaczenia. Poza tym to był mój pierwszy projekt jaki zrobiłem więc dobrze, że w ogóle działa. Półtora roku minęło i nic się z nim nie działo. Nawet układ DS1307 dość precyzyjnie odmierza czas.

    Aktualnie tworzę Led Cube 8x8x8. Koszt wszystkich elementów to około 45 zł ale jakby podliczyć czas spędzony nad tym i pomnożyć przez stawkę godzinową to w ogóle się tego nie opłaca składać. Ale czego się nie zrobi jak się człowiek uprze.
  • #35
    marc811
    Poziom 7  
    Pozostało mi zrobienie nowej płytki z ds3231 również jako moduł, ale spróbuje dać tez ds1307 do wyboru jako osobna płytka plus usb lub lm7805 w zależności kto co posiada.Zamiat mikprzełaczników dam kątowe.
  • PCBway
  • #36
    slawekgaj3
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie fusebitów: kilka postów wcześniej jest informacja, że ustawienia są fabryczne. Czy to oznacza że nie trzeba ich ustawiać?
    Ja po włożeniu układu w programator uzyskałem ustawienia: high fuse: D9, low fuse: 62. Przy takich ustawieniach mam wgrać program?
    Pytam, żeby się upewnić i nie zrobić tzw. babola, bo mam tylko jeden układ.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #37
    HD-VIDEO
    Poziom 39  
    Na schemacie jest podłączony kwarc więc, fuse nie mogą być na ustawieniach fabrycznych, high fuse: D9, low fuse: 62 a powinny być na high fuse: FF, low fuse: D9, CKDIV8, też nie wiadomo czy wyłączony czy włączony

    Przy ustawieniach:
    high fuse: FF, low fuse: D9, trzeba podłączyć rezonator kwarcowy 16MHz
  • #38
    LChucki
    Poziom 30  
    HD-VIDEO napisał:
    Na schemacie jest podłączony kwarc więc, fuse nie mogą być na ustawieniach fabrycznych

    Może program sam przestawia FUSE? Czasem tak robiłem w komercyjnych produktach.
  • #40
    HD-VIDEO
    Poziom 39  
    Test ATmega328 + wyświetlacz 8x8x4, bez DS1307 (wiec nie wiem jak tam z komunikacją)

    RC 8MHz + CKDIV8 (ustawienia def) = wyświetlacz działa, w zwolnionym tempie, sekundnik co 15sek
    RC 8MHz + CKDIV8 (wyłączony) = wyświetlacz działa, duszo szybciej, sekundnik co 2sek

    Zewnętrzny 16MHz = wyświetlacz działa, sekundnik co 1sek



    Wiec ustawienia def. tam nie mogą być
  • #42
    LChucki
    Poziom 30  
    lm3886 napisał:
    Możliwe, że wgrałem bootloader z arduino nano i może to zmieniło fusebity?

    Dokładnie tak.
  • #43
    slawekgaj3
    Poziom 10  
    Czyli reasumując: jakie powinny być ustawienia fuse bitów żeby układ działał poprawnie? Myślę, że ta informacja jest kluczowa dla tych, którzy chcą wgrać program do atmegi. Bardzo proszę o podanie adresów HF i LF. Apel do tych którzy wykonali zegar: przecież to łatwo można sprawdzić wkładając zaprogramowany układ do programatora.
  • #44
    tokrzych
    Poziom 15  
    Ja program wgrywałem za pomocą BascomAVR Najpierw Erase chip bo był tam Bootloader potem write buffer to chip i gotowe.Trzeba pamiętać by wszystko podłączyć do odpowiednich końcówek mikro kontrolera np.dla ATmega328P-PU Portb.0=pin14 a w obudowie TQFP to pin 12 itd..Jak miga dwukropek na wyświetlaczu to czasem trzeba nacisnąć przycisk podpięty do PortB.2 przy pierwszym uruchomieniu.Załączam zakładkę przy jakich ustawieniach mi pracuje.Klawisz WriteProgram generuje takie ich ustawienia do programu źródłowego gdyby był.

    $prog &HFF , &HFF , &HDA , &HFD ' generated. Take care that the chip supports all fuse bytes.

    Zegarek z wyświetlaczem led 32x8.


    Zegarek z wyświetlaczem led 32x8.
  • #45
    HD-VIDEO
    Poziom 39  
    Prawidłowe są, te dla czystego ATmega328:
    HD-VIDEO napisał:
    high fuse: FF, low fuse: D9, trzeba podłączyć rezonator kwarcowy 16MHz


    Jak i te wyżej:
    high fuse: FF, low fuse: DA, Ext fuse: FD

    Tu są włączone dodatkowo (po płytce arduino):
    Boot Flash 1024 words
    Brown-out det 1,8V
  • #46
    jerp
    Poziom 11  
    HD-VIDEO napisał:
    high fuse: FF, low fuse: DA, Ext fuse: FD , trzeba podłączyć rezonator kwarcowy 16MHz.

    Wszystko się zgadza - programowałem TL866A - zegar działa, jedyne co mnie nieco irytuje to sposób wyświetlania sekund.
  • #47
    tokrzych
    Poziom 15  
    jerp napisał:
    HD-VIDEO napisał:
    high fuse: FF, low fuse: DA, Ext fuse: FD , trzeba podłączyć rezonator kwarcowy 16MHz.

    Wszystko się zgadza - programowałem TL866A - zegar działa, jedyne co mnie nieco irytuje to sposób wyświetlania sekund.


    A gdzie w tym zegarze widzisz sekundy ? może chodzi Ci o kropki pomiędzy godzinami a minutami ale te migają ładnie
  • #49
    LChucki
    Poziom 30  
    jerp napisał:
    Tak,te kropki miałem na myśli

    Nie ma kodów źródłowych ale tego typu problemy wynikają ze źle napisanego kodu, np delay, czekanie w pętli na zdarzenie, obsługa peryferii bez użycia przerwań, itp.