Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samochód zabawka na akumulator nie działa.

17 Maj 2019 17:01 318 20
  • Poziom 12  
    Witam
    Dostałem takie samochód na akumulator 6V.
    Sporo ma elektroniki tzn światła przód tył itd. najważniejsze to to że niestety ale nie działa.
    Akumulator jest ok. Do przełącznika prąd dochodzi. Wydaje mi się że tutaj gdzie zaznaczyłem na foto brakuje nie wiem jakiegoś przekaźnika?
    A może usterka jest w tej płytce czy ta płytka nie odpowiada za napęd tego autka?
    A i w przełączniku on ma 3 styki dwa są wpięte czerwone przewody a jeden ten trzeci nie ma nic tam wpięte.
  • Poziom 38  
    pitrus69 napisał:
    niestety ale nie działa.
    Co konkretnie nie działa ? Zapewne nie jeździ , czyli silnik nie dostaje napiecia . Do sprawdzenia zatem 3 przewody z silnika , gdzie jest na nich przerwa . :D
  • Moderator Robotyka
    Nic nie brakuje. To jest przekaźnik, a końcówki to wyjścia styku przerzutowego.
    Ten skierowany prostopadle do dwóch pozostałych to wejście sygnału. Dwa jednakowe to wyjścia. Przekaźnik działa na zasadzie podawania napięcia na jedno lub drugie wyjście.

    Sprawdź po prostu czy on działa.
    W sieci, jak wpiszesz symbol tego przekaźnika, znajdziesz PDF z jego charakterystyką.

    Sprawdź, czy po podaniu mu napięcia z akumulatora na cewkę, działa i przerzuca styk. Wystarczy podać mu napięcie wprost z baterii na styki cewki. Powinien przy dotykaniu i puszczaniu "klikać". Można też sprawdzać miernikiem czy przy podawaniu zasilania przerzuca styk.

    Te końcówki nie są potrzebne. Przekaźnik ma dodatkowe nóżki do wlutowania w płytkę.

    Jeżeli nie działa, a może to być główny przekaźnik, biorąc pod uwagę jego funkcję i prądy - trzeba kupić nowy, wg podanego symbolu i wymienić. 5 V DC 30 A.

    Trzeba też sprawdzić wszystkie pozostałe przekaźniki i sprawdzić, dokąd dochodzi napięcie z plusa, skoro przechodzi przez wyłącznik.
  • Poziom 12  
    Do silnika idą dwa przewody właśnie od tego przekaźnika.
    Gdy bym podał napięcie bezpośrednio na ten przekaźnik w te wtyczkę od akumulatora to coś by się mogło stać czy nic? Czy jak bym podał mu napięcie z akumulatora to on się załączy i z nim silnik?
  • Moderator Robotyka
    Jeżeli podasz napięcie na zwarty styk zamiast na cewkę, możesz wywołać zwarcie.

    Odwróć wtyczkę, zobaczysz pięć nóżek. Trzy zgrupowane pod tymi dużymi stykami, to styki - badaj je multimetrem.

    Dwie nóżki po przeciwnej stronie przekażnika to będzie cewka - jak podłączysz multimetr z testem diody, to na cewce będzie pewien wyraźny opór. Styk rozwary pokaże maksymalną rezystancję czyli "1", a zwarty - blisko zera.

    Cewka to te nóżki połączone "prostokątem".

    Samochód zabawka na akumulator nie działa.

    Podaj ok, 5-6 V, na nóżki, między którymi jest opór. Aby nie ryzykować akumulatora i zwarcia, możesz użyć do tego 4 połączonych szeregowo baterii "paluszków", lub jednej baterii płaskiej 3R12 4,5 V, lub dwóch baterii pastylkowych 3 V, też połączonych w szereg.

    Sprawdzasz czy przekaźnik "klika" i się nie grzeje.
    Jeżeli nic się nie dzieje - to trzeba go wymienić.

    Jeżeli działa, to poproś kogoś by zasilał cewkę, a sam mierz multimetrem czy styki mają przejście. Jeżeli masz tam styk wspólny "1" i dwa pozostałe "2" oraz "3", to przy wyłączonym przejście będzie np. między 1-2 a przerwa między 1-3. Po załączeniu przekaźnika powinno być na odwrót.

    Jeżeli to wszystko działa, trzeba szukać dalej.
  • Poziom 12  
    A czy jak podłącze bezpośrednio w tej chwili pod ten silniczek napięcie to on zakręci czy raczej nie?
    Dodam fotkę jak to wygląda i opiszę może pomożesz. Sprawdzałem multimetrem ustawiając diodę i tak jak podłączyłem pod te pomaranczowe to piszczało a tu gdzie niebieskie to nie piszczy.
    Nie wiem za bardzo pod które nóżki miał bym podłączyć te 5-6V by sprawdzić jeszcze te przekaźniki. Jak byś mógł to wyrysowac będę bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    Moderator Robotyka
    https://botland.com.pl/pl/przekazniki-tradycy...s8l-dc5v-s-c-cewka-5v-styki-2x-15a120vac.html

    W zakładce "Pobierz" masz datasheet tego przekaźnika.
    Tak jak poprzednio, są to te nóżki, które są na schemacie połączone prostokątem.

    Co do twojego pomiaru - test diody nie powinien piszczeć na cewce.
    Powinien pokazać pewną oporność. Co najmniej kilkadziesiąt Ω.
    Może to sugerować, że cewka ma przebicie.

    Spróbuj podać na nią napięcie np. z baterii płaskiej i zobacz czy przekaźnik "klika".
  • Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc jutro kupię baterie i będę sprawdzał. A powiedz mi czy jak bym teraz dał + i - te 6V z akumulatora bezpośrednio pod silniczek czy on powinien zakręcić? Czy nie ma szans?
  • Pomocny post
    Moderator Robotyka
    Teoretycznie - powinien.
  • Poziom 12  
    Podłączyłem baterie 4.5V tak jak mi pisałeś pod cewki. Nagrałem film. Ta duża przy silniku działa. Nawet kręciły się koła co prawda do tyłu na każdej z pozycji przód, tył, neutral.
    Na filmiku widać jak z tych niebieskich przełączają się tylko dwa. Więc co czeka mnie wymiana tych niebieskich przekaźników? Te z linku co podałeś będą dobre?
    https://youtu.be/ADAhUxiUaGk
  • Pomocny post
    Moderator Robotyka
    Jeżeli nie działają po podaniu napięcia, to warto je wymienić. Szczególnie, że to groszowa sprawa.
  • Poziom 12  
    Czyli to może być ich wina że autko nie startuje?
    I czy te będą dobre?
    https://botland.com.pl/pl/przekazniki-tradycy...s8l-dc5v-s-c-cewka-5v-styki-2x-15a120vac.html

    Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

    Jest pewien problem wziąłem do domu całą tę płytkę i sprawdziłem jeszcze raz. Te które niby nie pstrykaly jednak pstrykają wystarczyło zmienić + z -.
    Mam nagrany filmik jak to wygląda.
    https://youtu.be/jD1KfrVNds4
    A tutaj pomiar oporności.
    https://youtu.be/WV4_lCGKNOk
    Teraz już nie wiem co jest grane.
  • Moderator Robotyka
    Z filmu wynika, że dwa przekaźniki mają jakiś skrót na cewce. Tracą przynajmniej połowę rezystancji, względem pozostałych, a wszystkie są dokładnie tego samego typu.
    Wymień je dla pewności.To te, które pokazały ok. 32-36 Ω, pozostałe mają ponad 72 Ω. To różnica ok. 50%. Może świadczyć, a raczej świadczy na pewno, o przebiciu uzwojenia cewek.
  • Poziom 12  
    wojtek 9007 napisał:
    Witam - te przekaźniki HLS8L - produkowane są dla napięcia cewki 5V w trzech wersjach
    rezystancji cewki ( 70Ω , 55Ω i 39Ω ) .
    Te dwa górne są inne .
    https://raw.githubusercontent.com/SeeedDocume...erry_Pi_Relay_Board_v1.0/master/res/HLS8L.pdf

    Dodano po 4 [minuty]:

    Samochód zabawka na akumulator nie działa.

    A pytanie czy one działają poprawnie te co zaznaczyłeś te 1 i 2?
    Te zaznaczone na pomarańczowo mają opór powyżej 70 zaś te na niebiesko powyżej 30 a są niby takie same.
    To co wymienić je na te https://botland.com.pl/pl/przekazniki-tradycy...s8l-dc5v-s-c-cewka-5v-styki-2x-15a120vac.html i próbować?
  • Poziom 37  
    Witam - przekażnik mierzony multimetrem w układzie może dawać zły wynik ( równolegle
    z cewką włączona jest dioda ) . Najlepiej przekażnik wylutować i wtedy dokonać pomiarów ,
    lub kupić nowe ( nie są drogie ) .
  • Poziom 12  
    Z góry przepraszam za film do góry nogami. Wylutowalem te 4 przekaźniki. Faktycznie miernik pokazuje że wszystkie mają w okolicy 70 omów. Z czego jak słychać na filmiku jeden ma te 70 omów ale już po podaniu zasilania nie przełącza. Panowie co najlepiej będzie z tym zrobić? Zakupić 4 nowe przekaźniki wlutować i obserwować? A jeszcze wymienił bym te dwa co są ale nie wiem które kupić bo te są ponoć inne.
    https://youtu.be/hyjjQa6nA54
  • Poziom 12  
    Dziękuję Panowie za pomoc zamówię 6 tych przekaźników wlutuje i dam znać.
  • Poziom 12  
    Witam. Panowie dziękuję serdecznie za pomoc. Przyszły przekaźniki, wszystkie wymieniłem autko śmiga. Będę musiał jeszcze kupić jeden akumulator jak i ładowarkę ponieważ dostałem jeszcze jedno takie autko ale właśnie bez akumulatora i ładowarki.
    Myślę nad takim zestawem nada się?
    https://allegro.pl/oferta/akumulator-zelowy-a...m=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
  • Poziom 37  
    Witam - bardzo dobrze że wszystko działa , ten zestaw może być .