Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Regulacja mocy grzałki bojlera

marcingp5 18 May 2019 08:53 2592 12
    marcingp5
    Level 10  
    Witam. Prosiłbym o pomoc jak zrobić regulowaną moc grzałki w bojlerze 100l ( BIAWAR CLASSIC OW 1500W 230V) aby ta grzałka nie pobierała od startu aż tyle Watów tylko około 600-800W bo nie znalazłem słabszej grzałki lub jak ją przerobić? Czy jest możliwość zastosowania niższego napięcia np. 110Volt na gniazdku?

Regulacja mocy grzałki bojlera
    Adam-T
    Level 40  
    A czy tą moc chcesz obniżyć na stałe? Najprościej to szeregowo z grzałką włączyć diodę prostowniczą odpowiedniej mocy. Jeżeli chcesz mieć regulacje mocy to możesz użyć na zasilaniu grzałki jakiś regulator obrotów silnika też odpowiedniej mocy.
    marcingp5
    Level 10  
    Na stałe , i czy taki regulator obrotów silnika nie wydziela ciepła głównie chodzi aby zmniejszyć zużycie energii pobieranej tą grzałką bo jeśli coś ma się grzać i pobierać prąd to nie.
    W takim razie co zamówić jaki element ?
    Takie coś bym chciał nada się ?
    /allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnik
    Adam-T
    Level 40  
    Dodatkowe pytanie - czy ten bojler ma termostat mechaniczny czy elektroniczny? Jeżeli elektroniczny to taki regulator się nie nadaje.
    marcingp5 wrote:
    Na stałe

No to dioda włączona w obwód grzałki a nie na zasilaniu bojlera.
    ak44
    Level 27  
    A jaki jest cel tej zmiany.

Jeżeli chcemy podnieść temperaturę wody np. 20°C, to zużycie energii będzie takie same dla grzałki 1500W i 750W. Ta o mniejszej mocy będzie dwa razy dłużej grzać.
    marcingp5
    Level 10  
    Dokładnie nie wiem ale to chyba ma Termostat mechaniczny taki: https://allegro.pl/oferta/termostat-bojlera
    A podasz jakiś model typ a najlepiej link do strony jaką diodę do tego dopasować, to pod AC . Chyba że mogę użyć tego regulatora.
    krzysiek_krm
    Level 40  
    marcingp5 wrote:
    Witam. Prosiłbym o pomoc jak zrobić regulowaną moc grzałki w bojlerze 100l ( BIAWAR CLASSIC OW 1500W 230V ) aby ta grzałka nie pobierała od startu aż tyle Watów tylko około 600-800W bo nie znalazłem słabszej grzałki lub jak ją przerobić ? Czy jest możliwość zastosowania niższego napięcia np. 110Volt na gniazdku ?

Regulacja mocy grzałki bojlera

Tak z ciekawości, po co chcesz to zrobić ?
    Moc grzałki jest nieistotna, ważna jest zużyta energia a ta zależy od masy wody i różnicy temperatur.
    marcingp5
    Level 10  
    Spróbuję z tym regulatorem narazie dzięki za informacje.
    Quote:
    ak44

Celem jest dogrzewanie wody za pomocą paneli fotowoltaicznych z ograniczoną mocą aby przez cały dzień nie trzeba było używać węgla.
    krzysiek_krm
    Level 40  
    marcingp5 wrote:
    Celem jest dogrzewanie wody za pomocą paneli fotowoltaicznych

To użyj regulatora MPPT, który "wyciągnie" z paneli maksymalną moc w każdych warunkach.
    marcingp5
    Level 10  
    Wiem ale to musiała by być oddzielna instalacja tylko pod DC a ja mam inwerter off-grid MPPT 60A mocy paneli 1.5KW i z tego idzie moc na urządzenia typu lodówka i tv a resztę chciałbym na podgrzanie wody z gniazdka AC od inwertera wyjścia ale mam za mocną grzałkę i chciałbym jej moc obniżyć czy taki regulator mocy da radę nie wiem bo nigdy tego nie miałem.