Zdjąć pokrywe zaworów i wsadzic blache 5 mm z tyłu wałka. Zablokowac wał trzpieniem. Zdjac pasek rozrządu. Odkrecic trzy sruby na kole pompy. Pod kołem 4 torxy. Odkręcić. Zwalić obudowe lancucha. A najlepiej spróbować odchylić koło łancuchowe z odkręconymi ślizgami. Tam pod tym kołem sa śruby do odkrecenia pompy. Z tyłu pompy tez sa śruby mocujące. Właśnie wczoraj taki silnik wskoczył pod maskę. Był wywalony na wierzch
Nie odkrecasz osłony łańcucha. Odkręć uszczelniacz koła pompy i długim torxem odkręcasz śruby pompy. Jak odkręcisz osłonę musisz mieć przyrząd do jej ustawienia, bo na uszczelniacze wału nie wyrobisz.
To cos podobnego jak ten od sprzęgła na wale? Tam nowy daliśmy.
Dodano po 1 [minuty]:
Chciałbym zobaczyć jak wywala się pompę bez zdjęcia osłony. Mieliśmy wymiane silnika i niestety pompa była wykrecona i odkrecona osłona.
Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:
Zrobiłem zdjęcia i zastanawiam się jak przejść może łeb sruby pompy o śr 16mm przez otwór koła łańcuchowego o srednicy 8mm. Chodziło ci zapewne o ten zielony krążek centrujacy uszczeniacz?
Uszczelniacze oczywiscie nowe. Śrub nie wyciagasz one zostają na swoim miejscu. Osłona łańcucha nie ma żadnych kołków ustalajacych, żeby ją dobrze założyć zamiast uszczelniacza wału zakładasz dopasowaną tuleje i dopiero przykrecasz.
Znaki Ci nic nie dadzą. Wkładając drugą pompę musisz mieć wał zablokowany. Długość blokady to 47 mm. w pompę wiertło 6, wałek płaskownik z tyłu, żeby dobrze napiąć pasek musisz poluzować koło wałka.
Odkręciłem 4 torxy, zostawiłem je na sowim miejscu żeby koło nie spadło, potem uszczelniacz odkręciłem i tam są trzy dziury , i trzeba pokręcić wałem żeby nacelowac te dziury na śruby , wtedy je trzeba odkręcić , mocowania posciepowane są , i na końcu śruba bodajże 24-27 odkręcić i pompę ściągamy tak ?
Dodano po 50 [minuty]:
Forscan obejmuje adaptacje pomp , czy kodowanie , co powiecie na cdif ?