Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by.

21 Maj 2019 18:45 1176 13
  • Poziom 32  
    Telewizor chodzi bez zarzutu przez pewien czas. Nie ma reguły. Raz pół godziny raz 5 minut . Po czym następuje cykniecie i wyłącza do St-by. I jak go włączy z pilota bądź z lokalnej odpala od razu i znowu jakiś czas chodzi. Jak go dzisiaj po raz pierwszy włączyłem pracował akurat dłużej. Podgrzewanie zasilacza i main nie prowokowało wyłączenia... Potem zaczął wyłączać średnio co 5 minut. Ale bywa, że częściej. Nie jest to klawiatura lokalna bo ta odłączałem. napięcia zasilacza to 5,2V 12,7 i 18V.
    Zasilacz BN4400357CAM5RZ862633 Main BN94-04190N. Klientka twierdzi, że już tak raz było ale samo przeszło. BGA grzeją ale nie parzą. Być może lecą w kulki. Miał ktoś taki przypadek? Na zasilaczu jak i Main luty wyglądają O.K. nawet pod lupą. Mikroskop zaraz wyciągam...
    Płyta jak szukam nie tania i trochę trudna do zdobycia. Jeden telefon już wykonałem.
    Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by.

    Dodano po 7 [godziny] 42 [minuty]:

    Tak sobie oglądałem telewizję w tym telewizorku i mam jeszcze kilka spostrzeżeń. Mianowicie po zestrojeniu do DVBT potrafił chodzić ponad godzinę i się nie wyłączył. Po wpięciu HDMI wyłączył się od razu a nie zdążyłem wepchnąć wtyku do końca a ledwo dotknąłem masy. Czyżby w grę wchodziła tu osławiona "pętla masy". Ok ale telewizor jest w II-giej klasie ochronności i nie ma bolca. Mało tego zasilany był przez trafo bezpieczeństwa. Następnie pracował na sygnale HDMI ale z wpiętą anteną naziemną. I też nie wyłączył. Zatem odpiąłem antenę naziemną i na samym HDMI już też nie wyłączył - razem pracował ponad 2 godziny... Jak napisałem klientka mówiła, że już raz tak było ale przeszło. Mało tego syn klientki, który go przywiózł twierdzi, że mogło to być po burzy bo do burzy było O.K.. Jednocześnie mówił, że po burzy była awaria instalacji elekrycznej - brak fazy czy coś podobnego... Jest jakiś trop ale czy słuszny :| :?:

    Dodano po 12 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że jak się sam wyłącza to słychać jakby pyknięcie. Ale jak go wyłączyć pilotem to tego nie obserwuję. A może mi się tylko zdaje?

    Dodano po 18 [godziny] 43 [minuty]:

    Darek.S napisał:

    Dodam jeszcze, że jak się sam wyłącza to słychać jakby pyknięcie. Ale jak go wyłączyć pilotem to tego nie obserwuję.

    To pyknięcie jest przekaźnik. I po wyłączeniu pilotem też naturalnie jest tylko nie od razu bo najpierw jest melodyjka, której nie ma przy nagłym wyłączeniu. Telewizor chodził w różnych wariantach kilka godzin i wydałem. Najwyżej się przejadę do klientki celem posprawdzania tej instalacji. Jeśli naturalnie problemy nadal będą występowały. Jeśli będzie O.K. zamknę...

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    U nich wyłacza co 5 minut. Syn klientki próbuje to ogarnąć sam ale pewnie będę tam musiał pojechać...
  • Poziom 22  
    Najcześciej w tych płytach do przelutowania lub wymiany SDP91.
  • Poziom 32  
    tomasz wojcicki napisał:
    Najcześciej w tych płytach do przelutowania lub wymiany SDP91.

    Poczytałem trochę i sam reflow ponoć niewiele da albo na krótko.
    Podpowiedziano mi, ze może jeszcze kończyć się SiI9287B. Byli z tym telewizorem u sąsiada i też wyłączał.
    Tak czy owak byłem tam dzisiaj i rzeczywiście wyłączył od razu. Podpiałem dekoder CP po eurozłączu i tak nie wyłączał. Potem podłączyłem HDMI i także chodził. Być może problem robi rzeczywiście masa i jak jest druga po euro to jest O.K. Dla pewności zmieniłem i kabel HDMI ( problem występował na każdym gnieździe ). Jedyna wada po włączeniu dekodera muszą wybrać HDMI lub otgladac bez HD. Poinformuję czy to działa na dłuższą metę.
  • Poziom 1  
  • Poziom 32  
    Darek.S napisał:
    Poinformuję czy to działa na dłuższą metę.

    działało przez rok przy czym było oglądane przez Euro. Teraz CP wymienił klientce dekoder na Evoboxa a ten nie ma euro. No i problem wrócił.
    Po HDMI wyłącza wszystko jedno co się do telewizora podłączy. Ra po kilku raz po kilkunastu minutach. Sprawdzę jeszcze u siebie jak pracuje po Euro.
  • Poziom 32  
    dzisiaj dopiero podłaczyłem. Po HDMI wyłaczył dość szybko . Wpiąłem naziemkę i od dobrej 1/2h chodzi. Nawet z właczonym HDMI. Teraz testuję tylko po HDMI z wypięta naziemną. Tak sobie mysle, ze skoro rok chodził po euro to kulki raczej nie bedą. Ale oczywiście nie wykluczam
    Pomyślałem, ze zaktualizuje mu oprogramowanie. na poczatku po sieci bo najprościej ( o ile wciąż dostępne...) I po wejściu w test sieci mam komunikat "Nieprawidłowy adres mac skontaktuj sie z firma Samsung". Adrtes Mac to same zera.
    zatem cos musiało sie poprzestawiać w sofci... szukqam softu na pena...
    Chyba, że ktoś ma

    Dodano po 44 [minuty]:

    Oprogramowanie pobrałem ze strony samsunga. Nieczynny jest port USB.
    W trybie serwisowym tez dziwne rzeczy ( data!). Reset do fabrycznych w trybie serwisowym nic nie daje...
    Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by. Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Akurat w innym telewizorku miałem podobny przypadek. Wyłączał się do st.by za każdym razem kiedy coś się do niego podłączało, lub wyłączał się nieregularnie przy pracy z dowolnym źródłem sygnału. Przyczyną był przebity 100pF/1kV w przetwornicy oraz upływność (3MΩ) tego wiążącego masy pierwotnej i wtórnej strony przetwornicy (nie pamiętam jego wartości). Przypadkowe zakłócenia resetowały na chwilę pracę przetwornicy. Może ta droga również warta jest sprawdzenia?

    PS. Ten mój przypadek był właśnie po burzy.
  • Poziom 32  
    ADB-6 napisał:
    Przyczyną był przebity 100pF/1kV w przetwornicy oraz upływność (3MΩ) tego wiążącego masy pierwotnej i wtórnej strony przetwornicy (nie pamiętam jego wartości). Przypadkowe zakłócenia resetowały na chwilę pracę przetwornicy.

    Lub a nawet prędzej procesora
    Darek.S napisał:
    a ledwo dotknąłem masy. Czyżby w grę wchodziła tu osławiona "pętla masy".

    To zaczyna się układać. jak telewizor był podpięty po euro miał jakąś dodatkowa mase, która może nie eliminowała te przebicia ale uziemiała/bocznikowała pętle masy...
  • Poziom 22  
    Znajdz w ktoryms podmenu menu svc reset lub eeprom reset. Factory reset wiele nie wnosipodobne do reset ust fabrycznych w menu uzytkownika.
  • Poziom 32  
    Dzięki dziś się tym zajmę. Przez weekend trochę to testowałem i obserwacje są takie. Na zimno po HDMI ( po dobrym wystudzeniu ) wyłącza często. Jak mu wpiąć naziemną jakby przestaje i po pewnym czasie chodzi już na samym HDMI. Dziś rano wpiąłem go na samej naziemnej i nie wyłączył i od ponad godziny chodzi chodzi już na samym HDMI. Ale ( choć chyba tylko raz) zdarzyło się, że wyłączył się na samej naziemnej. Dość to wszystko przypadkowe ale pewne jest, że jak się rozchodzi to już pracuje.

    I ponad wszelką wątpliwość jak się wyłączy to przechodzi w stan ST-By tyle, że bez melodyjki.
    I z tego stanu bez problemu można go włączyć pilotem od razu.
    Mało tego ten stan jest zapamiętywany bo jeśli go wyjmę z sieci po takim wyłączeniu
    i ponownie włącze uruchamia się do st-by.
    Podczas gdy wyjmę z sieci przy pracy i ponownie włączę uruchamia się z obrazem.

    Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

    tomasz wojcicki napisał:
    Znajdz w ktoryms podmenu menu svc reset lub eeprom reset. Factory reset wiele nie wnosipodobne do reset ust fabrycznych w menu uzytkownika.

    Jedyny reset to fabryczny i OTN Reset. które wykonałemW menu serwisowym podejrzałem logi ale one chyba nic nie wnoszą.
    Płyta główna jest raczej w jakis sposób uszkodzona ( soft lub hardwarowo) bo nieczynne jest USB i port Lan...
    Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by. Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by. Samsung UE40C6500 - Po czasie wyłacza do St-by.