Lisek64 napisał: Reduktor = redukuje czyli nie odcina wypływu gazu w przypadku rozszczelnienia węża
Też tak mi się wydaje a ponadto ma zawór zwrotny, przynajmniej ten z 1 postu w tym temacie.
freebsd napisał: systemy aquastop nie maja nic wspólnego z niezabezpieczeniami przed uszkodzeniem węza
Jak to nie ?

wewnętrzny wąż pęka woda - po ciśnieniem przedostaje się do zewnętrznego i dalej uruchamia zawór bezpieczeństwa
Lisek64 napisał: Szybciej zgaśnie płomień niż go "wciągnie" do węża
I tego się trzymajmy
saskia napisał: a grzac trzeba jednoczesnie podloze i pape
Cenna uwaga, na filmikach YT tez to widać.
saskia napisał: przykleja sie- rozklada jak nalezy sama bez dociskania
Ale jak zostanie koniec ok.1 m wtedy trzeba docisnąć, bo nie ma już ciężaru roki.
saskia napisał: Te papy ktore sa przystosowane go klejenia na goraco palnikiem maja cieniutka folie i praktycznie wystarczy ze w plomieniu zniknie wiekszosc tej folii
Tak to jest zasada, folia znika -koniec grzania.
saskia napisał: Pozostawienie starej papy to zmarnowana nowa, bo stara ja zniszczy bardzo szybko,
Nie do końca, pogadaj z dekarzami, jak jest problem większy ze starą papa wycinają kawałek i tam wklejają termo a potem na górę z rolki.
saskia napisał: Zadne rozcinanie pecherzy nie pomoze
U mnie był przeciek pomiędzy płytami i faktycznie na dachu na pow. ok 50 cm.kw. był duży pęcherz, rozciąłem na krzyż przygotowując podłoże płaskie pod papę termo podkleiłem lepikiem
i przestało kapać z góry

a jeszcze nie położyłem termozgrzewalnej.
Dekarze rozcinają na krzyż i grzeją palnikiem - smoła się topi itd..., bo nie chce im się czekać aż wystygnie lepik

. Jak zerwiesz starą to nie da się bez izolacyjnej, wtedy masz krycie dachu praktycznie jak na goły beton...
freebsd napisał: Co do papy to fajna jest grubsza (5 mm) z dobra osnową.
Wybrałem 5,3 +SBS

, włókno poliestrowe, nie szklane ( szklane się łatwo targają )
freebsd napisał: @MM2X - układaj i nie przejmuj się, robi się to łatwo, nawet pojedynczo
Nie mogę się doczekać, już mnie kręci... ale pogoda niestety

, w międzyczasie przygotowuję obróbki blacharskie