Witajcie, mam dziwny przypadek. Toyota Avensis II gen. T25 z 2006r., benzyna 2.0. Samochód przestał zapalać, rozrusznik kręci ok. Na desce rozdzielczej po włączeniu zapłonu nie pojawia się kontrolka silnika "Check Engine" i kontrolka ładowania akumulatora. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki i przekaźniki. W komorze silnika mam kilka głównych bezpieczników i 3 przekaźniki opisane jako sterujące wentylatorami. Pod kierownicą poza bezpiecznikami są 3 przekaźniki. Jeden z nich to kwadratowy "Main Relay" i jest sprawny, drugi jest odpowiedzialny chyba za brzęczyk , a trzeci nie wiadomo od czego jest, ale spinałem na krótko i nie ma zmiany.
Co jeszcze należy sprawdzić? Czy w wersji benzynowej jest jeszcze gdzieś jakiś bezpiecznik/przekaźnik odpowiadający za to, że nie ma zasilania EFI/ECU i brak kontrolki ładowania. W jaki sposób one mogą być powiązane? Z racji prawdopodobnie braku zasilania ECU nie ma możliwości podłączenia kompa przez OBD.
Co jeszcze należy sprawdzić? Czy w wersji benzynowej jest jeszcze gdzieś jakiś bezpiecznik/przekaźnik odpowiadający za to, że nie ma zasilania EFI/ECU i brak kontrolki ładowania. W jaki sposób one mogą być powiązane? Z racji prawdopodobnie braku zasilania ECU nie ma możliwości podłączenia kompa przez OBD.